Jauhinkankaan koulun taakse valmistui äskettäin monipuolinen leikki- ja liikunta-alue. Ekaluokkalainen Taika leikkii siellä päivittäin. Aluetta pääsi kokeilemaan vastikään Oulaisissa työnsä aloittanut liikunnanohjaaja Paula Nyländen.

 

Paula Nyländen Kempeleestä aloitti toista viikkoa sitten Oulaisissa uutena liikunnanohjaajana. Paula on entinen SM-tason kilpauimari, mutta kilpaurheilutaustastaan huolimatta hän ei ole tsemppaamassa oulaistelaislapsia ja -nuoria kilpaurheilijoiksi.


”Minun tehtävä ei ole tehdä urheilijoita, vaan lisätä aktiivisuutta lapsille ja nuorille. Yritän järjestää sellaista liikkumista, johon kaikki voisivat osallistua eikä kenenkään tarvitsisi arastella omia liikunnallisia taitojaan”, Nyländen painottaa.


Paula työskentelee kaikilla kuudella Oulaisten alakoululla sekä yläkoululla. Hänen palkkansa maksaa Liikkuva koulu -hanke. Tässä asiassa Oulaisissa ollaan edistyksellisiä, sillä Liikkuvan koulun palkkaamia liikunnanohjaajia on koko maassa alle kymmenen. Hankkeen rahoitus kestää toukokuun 2018 loppuun asti. Mahdollinen jatko selviää kevään kuluessa.

 

Haasteita riittää


Paulan lukujärjestys on vielä rakentumassa, mutta siihen kuuluu vähintään kaksi tuntia kullakin koululla ja lisäksi iltapäiväkerhojen vetämistä koulujen tarpeiden mukaan. ”Uintikerho tiistaisin ja torstaisin on jo kalenterissa”, Paula kertoo.


Yksi tavoite on löytää Liikkuvan koulun kärryn sisällölle monipuolisempaa käyttöä. Kärry on täynnä erilaisia liikuntavälineitä ja se viedään kullekin koululle viikoksi kerrallaan. ”Olen apuna liikuntatunneilla, mutta kehitän myös erilaista liikunnallista toimintaa muille tunneille. Tavoite on saada eri oppiaineiden opetukseen lisää liikettä, mikä edistäisi oppimista ja keskittymistä.”


Nyländen jakaa yleisen huolen liian vähän liikkuvista lapsista ja nuorista. Heidän tulisi liikkua tunnista kahteen päivittäin ja vähintään 20 minuutin jaksoissa, mutta valitettavasti monella ei tämäkään toteudu. Kännykät ja pelit vievät liikaa huomiota, samoin vanhemmat tarkoittavat hyvää, mutta eivät edistä liikkumista kuljettaessaan lapsia harrastuksiin lyhyitäkin matkoja autolla.


Nyländenillä riittää tekemistä kannustamisessa ja motivoimisessa lapsia liikkumaan, mutta hän kertoo suhtautuvansa haasteeseen positiivisesti. Esimerkiksi yläkoululta on jo toivottu lisää sählyä, korista, sulkkista ja tanssia. Liikunnallisia ja retkeilyteemapäiviä tai leikkimielisiä olympialaisia on suunnitteilla. Yksi idea on saada iäkkäät sekä lapset ja nuoret liikkumaan yhdessä.


Paula Nyländen kertoo tulevansa hyvin liikunnallisesta perheestä, jossa hän oppi jo kolmivuotiaana hiihtämään yli viisi kilometriä, tietysti aluksi retkeillen. Myöhemmin kilpalajiksi valikoitui uinti, josta Nyländen saavutti nuorena 800 metrin vapaauinnin SM-hopeaa. Hän kilpaili myös hiihdossa.


Nyländen on valmistunut liikunnanohjaajaksi Lapin ammattikorkeakoulusta 2016. Hän on työskennellyt liikunnanohjaajana Oulun kaupungilla sekä uinninvalvojana ja vapaa-aikaohjaajana sekä Oulussa että Kempeleessä. Toistaiseksi hän kulkee Kempeleestä, mutta on muuttamassa Oulaisiin.

 

 

 

   


Tokola   

   Pajala

yhteystiedot

Liitteet