Toimitusjohtaja Mika Korkia-aho (oik.) kertoo käyttävänsä itsekin pääasiassa puhelinta pankkiasioidensa hoitamiseen. Pankinjohtaja Esa Hellman tarkentaa, että alle viisi prosenttia asiakkaista käyttää yhä perinteisiä kassapalveluja. Oulaisten Osuuspankki julkisti vuoden 2015 tuloksensa tiistaina.

 

Asta Uusivirta

OULAINEN

Osuuspankin asiakkaat Oulaisissa ja Merijärvellä löysivät puhelinpalvelut lopullisesti viime vuonna. Kaksi vuotta sitten lanseerattu osuuspankin mobiilipalvelu ohitti suosiossa verkkopalvelut viime heinäkuussa. Marraskuussa puhelimen suosio suorastaan ryöpsähti. Kännykällä kirjauduttiin yli viisi tuhatta kertaa useammin sisään pankkiin kuin op.fi-verkkopalvelussa.

Ihmiset ovat valinneet helpoimman tavan käyttää palveluja. Ja digitalisaatio vain etenee, kun saadaan sähköinen allekirjoitus käyttöön”, Oulaisten Osuuspankin tomitusjohtaja Mika Korkia-aho ennustaa. Perinteisiä kassapalveluja käyttää enää alle viisi prosenttia pankin asiakkaista. Esimerkiksi Merijärvellä tämä näkyi siten, että pankin aukiolo väheni puoli päivää ja on nykyisin puolitoista päivää viikossa.

Sadannetta juhlavuottaan viettävän osuuspankin liikevoitto viime vuodelta ylsi liki 2,8 miljoonaan euroon. Edellisvuoteen verrattuna voitto pieneni. Korkia-ahon mukaan syynä ei ollut peruspankkitoiminnan tulos, vaan Pohjolan osakkeiden myynti, joka näkyi tilapäisenä piikkinä vuoden 2014 tuloksessa.

Alueellinen työ jatkuu

Pankki myönsi uusia luottoja 38,6 miljoonaa, joista asuntolainoja oli yli 250. Varsinkin nuoret perheet ostavat käytettyjä asuntoja Oulaisissa enemmän kuin uusia. Kulutusluottoja myönnettiin vain parikymmentä kappaletta vähemmän kuin asuntolainoja. Yritys- ja opintolainoja myönnettiin kumpiakin sama määrä, 195 kappaletta. Yritykset eivät toteuttaneet isoja investointeja, mutta taantumasta huolimatta paikkakunnan yritysten tilanne pysyi kohtalaisen vakaana. Maksujärjestelyjä tehtiin vähän ja yritykset myös lyhensivät lainojaan suhteellisen ripeästi.

Pankki tuki viime vuonna Oulaisten ja Merijärven kulttuuri- ja urheiluelämää sekä erilaisia tapahtumia noin 50 000 eurolla. Veroja pankki maksoi 400 000 ja asiakasbonuksia yli 580 000 euroa. Korkia-ahon mukaan osuuspankki kantoi yhteiskuntavastuutaan verojen, bonusten ja tuotto-osuuksien muodossa liki 1,4 miljoonalla.

Juhlavuonnaan osuuspankki jatkaa alueellista kehitystyötä tukemalla mm. nuoria kesätyöseteleillä. Myös Musiikkiviikkojen tukemista jatketaan. Pankin satavuotisjuhla järjestetään toukokuun puolivälissä juhlapuhujanaan pääjohtaja Reijo Karhinen. Myös nuorille on tulossa omaa iltaohjelmaa.

Pyrimme siihen, että juhlavuonna olisi joka kuukautena jokin tapahtuma jollekin asiakasryhmälle”, Korkia-aho sanoo. Harri Turusen kirjoittama pankin satavuotishistoriikki ilmestyy syksyllä.

Marraskuussa pankin pitkäaikainen hallituksen puheenjohtaja Vesa Mäenpää jäi pois hallituksesta. Mäenpään tilalle valittiin hallintoneuvoston puheenjohtajaksi Voitto Sorvoja. Sorvojan tilalle neuvostoon valittiin Jukka Haarala. Sekä pankin asiakasomistajien että asiakkaiden määrä lisääntyi liki 200 uudella asiakkaalla. Asiakasomistajia osuuspankilla oli viime vuonna noin 5800 ja asiakkaita hiukan yli 11 000.

 

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot