Kokit ja kokkiopiskelijat kahvitauolla. Edessä vasemmalla Jari Ruonakoski ravintola Pikkuveljestä Ylivieskasta, vierellään Niall Sanchez Oulaisista ja Henna Koskela Sievistä. Oikealla Joni Kärki, myös Pikkuveljestä, Sari Hauhtonen Ylivieskasta sekä Mika Saviluoto ja Patrik Peltokorpi Oulaisista.

 

Asta Uusivirta

OULAINEN

Vastapaistetun pullan ja leivän tuoksua. Pizzapaloja vitriini pullollaan. Kokkeja valkoisissa ja mustissa hatuissaan. Vilinää ja vilskettä. Oulaisten ammattiopiston ravitsemis- ja puhdistusalan yksikkö pisti parastaan avoimien ovien päivänä. Tarkoitus oli houkutella valintojaan miettiviä ysiluokkalaisia, mutta kertoa myös aikuisille, että he ovat tervetulleita opiskelemaan joustavasti ja jatkuvasti.

Catering-alan lehtori ja koulutusalavastaava Merja Kalliokoski kertoo, että ala mielletään enemmän nuorille sopivaksi.

Meillä on täällä myös aikuisten kokkiopiskelijaryhmiä, joihin voi tulla non-stoppina mukaan. Ihan vasta aloitti jälleen yksi opiskelija.”

Kodinhuoltajissa on samoin useita aikuisopiskelijoita. Viime syksynä nuorille starttasi oma Valma-koulutus, valmentava ja kuntouttava ryhmä antaa miettimisaikaa nuorille, jotka eivät ole vielä aivan varmoja tulevaisuuden valinnoistaan. Lisäksi Valma-opintojen aikana on mahdollista korottaa peruskoulun arvosanoja sekä suorittaa etukäteen yhteisiä opintoja.

Kalliokoski oli tyytyväinen avoimien ovien antiin. Varsinkin aamupäivällä oli paljon vierailijoita ja illaksi odotettiin toista aaltoa työpäivän ja peruskoululaisten koulujen päätyttyä. Leivonnaisten ja leipien ohella avoimissa ovissa oli tarjolla kirpputoritavaraa, kierrätystietoutta, kahvit ja kattausäänestys.

Haapavetinen Enna Männikkö ja Satu Jokitalo Ylivieskasta opiskelevat kodinhuoltajiksi ryhmässä, jossa vanhin on yli viisikymppinen ja nuorin 17.

Tullaan kaikki hyvin juttuun. Täällä on mahtavat opettajat ja hyvä ilmapiiri”, aikuisopiskelijat myhäilevät tyytyväisinä.

Männikkö ryhtyi opiskelemaan aikuisena, koska perhe joutui myymään maatilansa. Jokitalo taas päätti vihdoin ”asettua aloilleen”.

Olen opiskellut niin paljon kaikenlaista. Mutta kodinhuoltajana voisin auttaa monenlaisia ihmisiä eri tavalla.” Asettumista edistää parhaiten se, että Jokitalo sai hyviä uutisia työssäoppimispaikastaan. ”Sieltä tarjottiin minulle työtä.”

 

 

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot