Täplärapu löytyi Pyhäjoesta koeravustuksen aikana. Kuva: Kari Tukala.

Ari Vilminko

OULAINEN

Rapuperinnettä Oulaisissa jatkava Kari Tukala on murhemielellä. Koeravustus Pyhäjoessa nimittäin kertoi toteen, että joessa on täplärapu.

”Elokuussa sain vihiä, että joesta saattaa löytyä täplärapu tai jopa useampiakin. Joen omalle jokirapukannalle täpläravun ilmestyminen ei ole hyvä juttu. Täplärapu nimittäin levittää ruttoa ja mikäli sitä ravusta löytyy, niin Pyhäjoen rapukanta on menetetty vuosiksi. Toivottavasti joessa ei niitä lisää”, Tukala kertoo.

”Koeravustuksessa löytyneen täpläravun olen lähettänyt Kuopioon tutkittavaksi. Vielä ei ole tullut tietoa, oliko siinä ruttoa”.

Kari Tukala haluaa uskoa, että täplärapu on vahingossa joutunut Pyhäjokeen.

”Tietämättömyyttään joku on ehkä vahingossa laittanut täpläravun jokeen. Saattaa olla, että on ostanut kaupasta eläviä rapuja ja ehkä niitä on ollut liikaa ja päästänyt vapaaksi Pyhäjokeen. On aivan selvä asia, että täplärapu on jokeen tuotu, ei sinne muuten ilmesty”, Kari Tukala Matkanivan kalastuskunnasta sanoo.

”En usko, että kukaan tekisi tämän tahallisesti. Joka tapauksessa olen tehnyt asiasta poliisille ilmoituksen”, Kari Tukala sanoo ja muistuttaa, että mikäli asiasta löytyy tahallisuutta, niin rangaistukset ovat varsin kovat.

”Maksimissaan jopa kaksi vuotta vankeutta”.

Tukala sanoo, että Pyhäjoen jokirapukanta on nyt hyvällä mallilla.

”Harmittaa täpläravun ilmestyminen, sillä jokirapukanta on alkanut selvästi elpyä joessa. Joesta on löytynyt isoa ja pientä rapua, jotka ovat Pyhäjoessa syntyneitä. ”, Kari Tukala on huomioinut

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot