Joel Rauhala ja Juha Pelo maakaapelointihommissa Vihannissa.

 

Ari Vilminko

VIHANTI

KNK Networks urakoi syksyn aikana Vihannissa maakaapelitöitä. Kaapelointityöt alkoivat Myllytien muuntamolta jatkuen Onnelantielle ja sieltä Pihlajatietä pitkin eli vanhan Raahentien pohjoispuoleinen alue. Kaiken kaikkiaan maakaapeloinnin piirissä on noin 130 taloutta.

Maakaapeloinnista vastaava KNK Networksin kenttäpäällikkö Tomi Niskakoski sanoo, että noin 70 sentin syvyyteen maahan laitetaan samalla kertaa niin Elenian sähköverkon kaapeleita kuin myös PPO- Yhtiön kuituverkkoa.

”Järkevä ratkaisu kun samalla kertaa laitetaan molemmat kaapelit maahan. Useasti tahtoo olla, että toinen kaapeli asennetaan samaan kaivantoon muutama vuosi myöhemmin. Nyt kaapelit asennetaan samalla kertaa”, Niskakoski kertoo.

Projektipäällikkö Hannu Siirosen mukaan maan päällä oleva Elenian sähköverkko alkoi jo tulla tiensä päähän.

”Pylväissä oleva sähköverkko on vanha, joten oli aiheellista asentaa kaapelit uudelleen. Nyt ne asennetaan maahan, joka on säävarma eivätkä lumet aiheuta sähkökatkoksia”, Siironen sanoo.

”Maakaapeloinnin suunnittelu aloitettiin heinäkuussa ja elokuussa aloitettiin maastotyöt. Aikataulusuunnitelman mukaan on edetty. Uuden sähköverkon käyttöönotto on lokakuun alkupuolella, jolloin ensimmäiset asiakkaat saavat sähkönsä maitse. Marraskuun loppuun mennessä ovat alueen kaikki taloudet verkon piirissä ja ilmassa olevat sähkökaapelit purettu pois”, Niskakoski selvittää.

Siironen ja Niskakoski sanovat, että kun talouksiin tehdään sähkölinjojen kytkentöjä, niin se saattaa aiheuttaa taloutta kohden noin puolen tunnin katkoksen.

”Kytkentätöistä ilmoitetaan asukkaille, etteivät ne tule kenellekään yllätyksenä”.

Varovaisuutta koneiden lähellä

KNK Networksilla on huomioitu, että meneillään olevat työt alueella kiinnostavat ihmisiä. Tomi Niskakosken mukaan se on ymmärrettävää, mutta muistuttaa, ettei uteliaisuutta tultaisi kovin lähelle koneita.

”Meillä on kaivuutyössä isot koneet ja koneen kääntöalue on laaja. Toivomuksemme on, että ihmiset eivät tulisi kovin lähelle koneita, ettei vaaratilanteita pääsisi syntymään. Toki olemme koneiden kanssa varovaisia kaiken aikaa, mutta meidän työt saattavat vaikeutua kun joudumme varomaan myös ihmisiä”, kenttäpäällikkö Tomi Niskakoski muistuttaa.

Siironen ja Niskakoski myös muistuttavat alueen asukkaita, että mikäli koneiden kanssa joudutaan menemään asuntojen pihamaille, niin he myös korjaavat ja siistivät aiheuttamansa vahingon. He lupaavat, että nyt syksyllä korjataan, mitä kyetään ja keväällä loput.

”Pihat saatetaan työtä edeltävälle tasolle”, he lupaavat.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot