Jokiraitin koulun Matkanivan yksikön 5-6 luokkalaiset oppilaat tekivät opettaja Paulus Veteläisen johdolla luontoretken Jääsken kosteikolle.

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Jokiraitin koulun Matkanivan yksikön johtajaopettaja Paulus Veteläinen on iloinen, että koulun oppilailla on mahdollisuus päästä tutustumaan luonnon ihmeellisyyksiin pienillä järjestelyillä.

Takalon Sauli on meille hyvä ystävä näillä luontoretkillä. Tämänkin luontoretken, Jääsken kosteikolle on Saulin ideoima. Ei meidän tarvinnut tulla kuin vain paikalle. Sauli on järjestänyt kaikki, makkaran paistosta lähtien”, Veteläinen kiitteli.

”Tällä luontoretkellä on mukana 5-6 luokan oppilaat, joten pienellä ryhmällä nyt lähdettiin matkaan. Oppilaat lähtivät innolla mukaan, vaikka polkupyörällä tuli yhteen suuntaan matkaa noin yhdeksän kilometriä”.

Jääsken kosteikolle oli Saulin kutsu käynyt. Reilun tunnin ajan nuotion ääressä paisteltiin makkaraa, juotiin mehua sekä hätisteltiin ampiaisia. Makkarat ja mehut Sauli sponsoroi itse.

”Tämä on niin pikkusatsaus lapsia kohtaan, että tällaisen retken kykenee kustantamaan jokainen minun ikäinen ihminen. Toivottavasti koululaisille tarttui myös jotain mukaan tästä luontoretkestä eli kosteikon toiminnasta kuin myös metsäasioista”, Sauli Takalo totesi makkaraa paistaessaan nuotion ääressä.

Hän sanoo, että eräs syy, miksi hän haluaa tuoda koululaisia luontoretkelle sekä nimenomaan tutustumaan luontoon, löytyy hänen omasta lapsuudesta.

”Taisimme olla koulussa kakkosluokalla, kun teimme luontoretken. Se oli nautinto ja meille kaikille, jotka olimme mukana retkellä, niin siitä jäi todella hyvät muistot. Ne muistot kantavat edelleen ja siksi haluan luoda näillekin lapsille toisenlaista elämystä”, Takalo selvitti syitä luontoretken järjestämiseen, joita hän on tehnyt aiemminkin yhteistyössä Matkanivan koulun kanssa.


Tulta ilman tulitikkuja

Nuotion äärellä Takalo kyseli koululaisilta, että miten nuotioon tehtiin tuli siihen aikaan kun ei vielä ollut tulitikkuja saati muita tulentekovälineitä. Siitäkin Sauli antoi näytteen. Kohta alkoi savu nousta ja tuli palaa.

Kosteikosta Takalo selvitti, että sen keskellä on pieni saari lintujen pesimispaikaksi.

”Vielä ei ole lintuja pesinyt, mutta toivotaan. Alueella on ollut myös riistakamera, mutta ei ole tällä hetkellä käytössä. Riistan ruokintapaikka on tulossa kosteikolle”, Sauli Takalo totesi.

Ennen kuin koululaiset starttasivat paluumatkalle, niin koulunjohtaja Paulus Veteläinen totesi, että tälle syksyä ei ole enää tiedossa koululaisille luontoretkeä, mutta ehkä sitten syksyllä. Takalo lupaili, että eiköhän sitä jotain keksitä.

Paluumatkalla Sauli Takalo vielä esitteli koululaisille hirvikarkotteen toimintaa taimikossa.

”Ennen kuin karkotteen laitoin, niin hirviä oli alueella ja tekivät puustolle tuhoja. Karkotepussin jälkeen elukoita ei ole enää näkynyt ja taimet ovat kasvaneet ja säilyneet”, Takalo vakuutti.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot