Matti Hyytinen urakoi kesän aikana kilometrin mittaisen kuntopolun, johon hän kärräsi kottikärryillä savea pohjaksi ja sahanpurua saven päälle.

 

Matti Hyytinen urakoi kesän aikana kilometrin mittaisen kuntopolun, johon hän kärräsi kottikärryillä savea pohjaksi ja sahanpurua saven päälle.

 

Ari Vilminko, OULAINEN

Matkanivan Annosissa asuva Matti Hyytinen rakensi viime talvena omalle pihalleen hulppean pulkkamäen. Lumet hän kolasi mäkeen pihaltaan sekä läheiseltä pellolta. Kestävä ja tiivis pulkkamäki kesti pitkään keväälle. SeutuMajakan haastattelussa Matti totesi, että työn puutetta kai se on, kun pitää tuollaiseenkin ryhtyä. 

”En vain malta olla joutilaana”, Hyytinen totesi.

Eikä Matti malta edelleenkään olla pois työn teosta, vaikka onkin eläkkeellä. Kesän aikana hän nimittäin urakoi loppuun oman kuntopolun.

”Nyt piti tehdä jotain sellainen, ettei se sula pois. Se on sellainen kilometrin mittainen kiekura, vanhan polun pohjaa. Rakentelin sitä kesän aikana ja nyt se on valmis kuntoilua varten. Tuleehan tuolla käytyä aamulla, päivällä ja vielä iltaisinkin. Aamulla kierrän lenkin ainakin neljään kertaan”, 77- vuotias Matti Hyytinen kertoo.

Kuntopolku lähtee lähes omalta pihamaalta, lentopallokentän viereltä, jonka senkin on Matti rakentanut. Ei tarvitse kuin Haapaveden tien ylittää.

”Ajatus kuntopolusta lähti, kun Haapaveden tiellä on niin vilkasta liikennettä, ettei sinne oikein uskalla lähteä. Isoja autoja on tiellä ja ne saattavat tällaisen pienen miehen imaista mukaansa. Polulla ei ole sellaista vaaraa ja saa kuntoilla ihan rauhassa”, Matti veisteli.

Lapio ja kottikärryt

Kesän aikana Hyytinen teki valtavasti töitä kuntopolun eteen. Työvälineinä olivat lapio ja kottikärryt. Koko kilometrin matkalle hän kuskasi ojan pohjasta otettua savea kottikärryillä, jonka päällä oli vielä vesisaavi täynnä savea.

”Siihenkin oppi oman taktiikan, uuden työtavan kun keikautti saavin pois kottisista, niin saven sai tasaiseksi levitettyä polun pohjalle. Savella sain puitten juuret polulla hyvin peittoon ja tasaiseksi, ettei vanhan miehen jalka tökkää”, Matti meinasi.

Kun hän oli saven levittänyt pohjalle, niin sen jälkeen Matti kärräsi vielä sahanpurua päälle. Ja nekin kottisilla. Hyytinen sanoi, että hän kyseli sahanpurua Ylivieskasta, listoihin erikoistuneesta yrityksestä.

”Lupasivat ja sanoivat, että antavat ensimmäisen kuorman ilmaiseksi. Enpä siihen muuta tarvinnutkaan. Yksi kuorma riitti”, Matti Hyytinen selvitti hymyssä suin.

Kuinka monta kottikärryllistä savea ja sahanpurua kuntopolun pohjaan meni, niin sitä Matti ei laskenut, mutta arvioi, että kai siihen ainakin sata kuormaa meni.

”Aamuisin lähdin töihin kottikärryjen kanssa jo viideltä. Päivällä oli hieman liian lämmintä säätä tähän työhön. Kyllä kai sitä on pikkuisen hullu, kun tällaiseen ryhtyy. Kylähulluksi taitavat jo nimittää”, Matti naurahtaa.

Taas on Matilla yksi projekti valmiina. Hän sanoo, että nimeä kuntopolulla ei ole, mutta eiköhän sovita, että se tunnetaan tästä eteenpäin nimellä Matin kuntopolku.

Talvella hiihtolatuna

Kuntopolku on ympärivuotisessa käytössä. Talveksi Matti Hyytinen aikoo tehdä polulle hiihtoladun.

”Latuhöyläkin on jo valmiina odottamassa lumen tuloa. Ladun tekoon pääsee jo vähän lumen aikana, kun pohja on tasainen”, Hyytinen suunnittelee.

Matti Hyytisen urakoimaan kuntopolkuun ei ole käytetty kaupungin varoja, eikä kuntopolulla ole käyttömaksua. 

”Se on kuntoilijoiden vapaassa käytössä”, Matti lupaa.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot