Synttärisankari Kai Pajala sanoo, että Oulaisten tavoite on toimia itsenäisenä kuntana, jossa sote-palvelut järjestetään kuntayhtymämallina.

Synttärisankari Kai Pajala sanoo, että Oulaisten tavoite on toimia itsenäisenä kuntana, jossa sote-palvelut järjestetään kuntayhtymämallina.

 

 

Ari Vilminko, OULAINEN

Oulaisten Osuuspankin pankinjohtaja Kai Pajala saavuttaa perjantaina 60 vuoden iän. Juhlia hän ei kuitenkaan järjestä synttäreiden kunniaksi vaan pelaa golfia etelän mailla.

”Pienen, mutta hyvän porukan kanssa lähdemme golfaamaan. Toinen vaihtoehto oli mietinnässä, että olisin lähtenyt aloittamaan hiihtokauden Sant Moritzista, mutta golf vei tällä kertaa voiton”, Pajala sanoo.

Oulaisten kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kai Pajala sanoo, että kuntarakenneuudistusta tarvitaan.

”Kuntien haasteet ovat tänä päivänä niin mittavat, että niitä ei voi ratkaista ilman uudistuksia. Uudistaminen on paljon muuta kuin kuntarajojen uudelleen piirtämistä, vaan tarvitaan kokonaisvaltainen muutos. Kuntarakenneuudistuksessa on ensin syytä katsoa, miten kuntalaisten palvelut hoidetaan ja vasta sen jälkeen saattaa niitä vastaavat rakenteet ajan tasalle”.

Oulaisten osalta Kai Pajala sanoo, että ensimmäinen tavoite on tietenkin itsenäinen kunta.

”Se on tavoite, jossa sote-palvelut järjestetään kuntayhtymämallina ja mukana olisivat kaikki Oulun eteläisen alueen kunnat. Se olisi hyvä kuvio aluesairaalan ja koulutuksen puolesta, sillä se on toiminut todella hyvin. Laajamittaista yhteistyötä ja sen voimaa tarvitaan koko alueelta”, Pajala painottaa.

Valtiolta ei luvassa apuja

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja mietiskelee, että vaikka tälle vuodelle Oulaisten kaupunki tekee hyvän plusmerkkisen tuloksen, niin tulevat vuodet saattavat olla vaikeita talouden suhteen.

”Valtion tekemät päätökset ovat olleet sitä luokkaa, että parannuksia saati apuja ei ole luvassa kuntien talouteen. Se on huomattu, että kelkat valtion taholta kääntyvät nopeasti, eikä kuntataloutta voi pitkälle ennustaa. Valtion leikkaukset ovat näkyneet ja tulevat näkymään jatkossakin”, Pajala ennustaa.

Viidentoista luottamustoimen Kai Pajala painottaa, että kaupungin talous on pidettävä kunnossa.

”Se on ykkösasia, mutta tietynlaista tekemisen meininkiä sekä nostetta tarvittaisiin kaupunkielämään. Piipsjärven koulun rakentaminen on yksi nostetekijä, Pyhäjoen ydinvoimalan rakentaminen on varmasti nostetekijä ja se näkyy myös Oulaisissa, mutta siihen on vielä aikaa. Koulun rakentaminen Piipsjärvelle oli perusteltua ja toivottavasti koulun kautta saadaan järven rantatontteja hyödynnettyä”.

Pajala perää myös yhteiskuntavastuuta. Hänen mielestään ei pidä ajatella, mitä kaupunki tuo minulle.

”Ennemmin pitäisi ajatus kääntää toisinpäin eli mitä minä voi tehdä kaupungin hyväksi”.

Palmun taiteen harrastaja

Pankinjohtaja Kai Pajala on työskennellyt pankkialalla vuodesta 1977 lähtien. Hän sanoo, että yli 35 vuoden aikana on pankkiala kokenut isoja muutoksia, joista iso on ollut kun atk tuli pankkialalle.

”Atk on nopeuttanut työtä pankissa, mutta on myös helpottanut asiakkaiden asiointia. Netti on tänä päivänä kätevä paikka maksaa muun muassa laskut”, Pajala sanoo.

Perjantaina 60 ikävuoden kerhoon liittyvä Kai Pajala tunnetaan myös taideharrastajana. Varsinkin Juhani Palmun taide on synttärisankaria kiehtonut.

”Taitelija Juhani Palmu on kertonut, että minulla on hänen taulujen laajin yksityinen kokoelma. Ensi kesälle olen suunnitellut, että rakennan omalle pihalle taidegallerian nykyisen tallin tilalle”, Kai Pajala suunnittelee.

Synttärisankari on tuttu mies myös liikuntapuolelle. Golf- harrastus vetää pelaamaan aina ulkomaita myöten niin kun nyt synttäriviikolla. Pajalan veljeksillä on tällä haavaa jälleen ravihevonen, jolta ensi vuoden aikana odotetaan läpilyöntiä.

”Tuuving on menestyneen Turon Velin velipoika”, Kaitsu vinkkaa.

Golf ja hevoset eivät yksin riitä liikuntapuolella. Hiihto on myös synttärisankarin monista liikuntamuodoista. Tulevan talven aikana on Pajalan tavoitteena saada täyteen 1 500 hiihtokilometriä.

”Liikunta on verissä ja se on ympärivuotista. Sen voimalla jaksaa”, Kai Pajala vakuuttaa.

 

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot