Pianisti Olli Mustonen istahti parinkymmenen vuoden tauon jälkeen Oulaisten flyygelin ääreen.

 

 

Pianisti Olli Mustonen istahti parinkymmenen vuoden tauon jälkeen Oulaisten flyygelin ääreen.

 

 

Hannu Salonpää

OULAINEN

Oulaisten musiikkiviikoilla näyttää olevan tyylitajua poimia vuosittain esiintyjäkaartiinsa joku klassisen musiikin suuri nimi. Maanantaina musiikkiviikot aloitti pianisti, kapellimestari, säveltäjä Olli Mustonen. Salintäytyinen laajalti maakunnasta paikalle saapunut yleisö sai mitä halusi: lähes kaksi tuntia harvinaista herkkua.

Vähänkään pianomusiikkia seuraavalle Olli Mustonen ei liioin esittelyjä kaipaa. Mustonen on nuorehkoksi taiteilijaksi ehtinyt kokea ja saavuttaa paljon. Hän on esiintynyt kaikilla maailman keskeisillä konserttilavoilla niin omin soolokonsertein kuin yhdessä huippuorkestereiden kanssa aikamme merkittävimpien kapellimestareiden johdolla.

Konsertin alkunemoriksi Mustonen oli valinnut Johann Sebastian Bachin Partita nro 5 G-duuri. Partitan tulkinta ei jättänyt ketään kylmäksi. Seitsenosainen teos oli kaunista, jopa mykistävän kaunista kuultavaa. Ennen väliaikaa kuultu Dmitri Shostakovitshin Pianosonaatti nro 2 h-molli op. 64 kuulosti edellistä järeämmältä sointuineen. Päätösnumeroksi kuultu Sergei Rahmaninovin Kolmetoista preludia op. 32 oli ehkäpä illan päänumero. Teoksen tulkinnalla ja intensiivisellä työskentelyllään Mustonen vakuutti, että hän kuuluu eittämättä alansa valioluokkaan.

Jos paikalla oli niitä, joiden hyppysissä aikanaan päätös Merkuriussalin flyygelistä oli, he taatusti onnittelivat hiljaa itseään. Ilman flyygeliä ei olisi Olli Mustonen olut täällä tänään.

Hieno ele nuorille soittajille

Illan esiintyjä jatkoi myös hienoja otteita konsertin jälkeen. Olli Mustonen halusi tavata kaikki paikalla olleet Jokilaaksojen musiikkiopiston ja Ylivieskan seudun musiikkiopiston lapset ja nuoret. Keskustelua ja kysymyksiä johdatteli Tapani Tirilä pienimuotoisessa tilaisuudessa.

Mustonen kertoi lähinnä millaista taiteilijan arkinen elämä on. Kysymykseen miten juuri tämäniltainen konsertin ohjelmisto muotoutui, Mustonen vastasi, että ruoka- termiä käyttääkseen hän valitsi lautaselle ikään kuin kolme hieman erilaista hyvää pihviä. Ylimääräisenä kuultu Rahmaninovin teos oli hänen mukaansa kuin konsertin jatkumo.

Toimittajalle antamassaan lausunnossa Mustonen kiitteli salin flyygeliä. Parikymppiseksi ehtinyt soitin kaipaisi hänestä kuitenkin pientä remppaa. Ensimmäisen kosketuksen soittimeen hän sai esiintyessään 90-luvun alussa Oulaisten musiikkiviikoilla.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot