Helena Talus kirjoitti julkistamistilaisuuden aikana monta omistuskirjoitusta runokirjoihinsa.

 

 

Helena Talus kirjoitti julkistamistilaisuuden aikana monta omistuskirjoitusta runokirjoihinsa.

 

 

Susan Nokia

VIHANTI

Luulevatko ne, että elämäni on eletty jo kuusikymppisenä! Nythän olen alkanut vasta elää.

Näin kirjoittaa vihantilainen runoilija Helena Talus omakustanteessaan Kevään voima, joka julkaistiin viime viikolla Saarankantissa Vihannissa.

Talus on oiva esimerkki tarmoa puhkuvasta eläkeläisestä ja hän haluaakin kannustaa ihmisiä toteuttamaan rohkeasti itseään.

Minäkin ajattelin aikaisemmin, että ei kai minusta ole enää mihinkään, koska olin ollut kymmeniä vuosia kotona. Huomasin kuitenkin, että onhan minusta vaikka mihin”.

Helena Talus kirjoitti ylioppilaaksi kuusikymppisenä vuonna 2007.

Opiskelun aloittamisesta alkoi myös uusi elämäni. Itsetuntoni kohosi ja minulta löytyi intoa ja rohkeutta lähteä myös muuhun toimintaan mukaan”.

Talus onkin aktiivisesti mukana monenlaisessa järjestötoiminnassa, käy kirjoittajapiireissä, esiintyy laulukeikoilla ystävänsä Lyyli Nymanin kanssa sekä opiskelee Raudaskylän opistossa saksan kieltä.

Aika tahtoo loppua kesken. Kaikkea ei ehdi tehdä, mitä haluaisi!, Talus naurahtaa aktiivisesta elämästään.

Kipeätkin asiat runon muotoon

Kirjoittamiseen Helena Talus on kuitenkin raivannut aikaa, koska kirjoittaminen antaa hänelle niin paljon.

Runokirjani vanhimmat runot ovat -70-luvulta, mutta suurin osa on viideltä viime vuodelta”.

Talus kirjoittaa niin luonnosta kuin ihmisen elämästä yleensä, mutta joukossa on myös henkilökohtaisia runoja.

Haaveilin runokirjan julkaisusta jo aiemminkin, mutta henkilökohtaisten runojeni takia ajattelin, etten uskalla paljastaa itsestäni niin paljon. Kun sitten aloin karsia runoista ne kaikkein henkilökohtaisimmat pois, julkaisukynnyskin madaltui”.

On kirjaan jäänyt kipeitäkin runoja, kuten runoja Taluksen vaikealta ajalta, jolloin hänen ensimmäinen miehensä kuoli. Toisaalta joukosta löytyy kepeitä ja humoristisiakin runoja, kuten runo karppauksesta, jonka Talus kirjan julkistamistilaisuudessakin luki saaden yleisön nauramaan.

Kansien kuvat ystävältä

Helena Taluksen runokirjan kuvitus on hänen ystävänsä, Taimi Kuorilehdon, käsialaa.

Mietin, millaiset kannet kirjaan haluaisin ja hoksasin, että Taimihan on hyvä piirtämään.ja maalaamaan. Kysyin sitten häneltä, suostuisiko hän tekemään kannet kirjaan, ja pian hän ottikin yhteyttä esitelläkseen kolme vaihtoehtoa”.

Kuorilehdon maalaamat luontoaiheiset kannet sopivat runoilijalle kuin nakutettu.

Halusin minun ikäiseni ja -näköiseni kannet, en mitään abstraktia taidetta ja Taimin tekemät kannet olivat juuri sellaiset”.

Kirjan nimi tuli oikeastaan vahingossa kirjan painopaikasta Laatupainolta. Siellä kirjan työnimeksi oli laitettu Kevään voima ja Talus ihastui nimeen.

Se nimi sopii kirjalle ja minulle itsellenikin täydellisesti, sillä kevät on aina sellaista aikaa, jolloin herään eloon”.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot