Antti Silvennoinen aikoo myydä silmälaseja vielä monta vuotta.

Antti Silvennoinen aikoo myydä silmälaseja vielä monta vuotta.

Alpo Kekkonen

RAAHE

Optikko Antti Silvennoinen on toiminut silmälasialalla jo 43 vuotta. Näistä työvuosista hän on toiminut yrittäjänä kolmekymmentä vuotta. Eläkepäiville siirtyminen ei ole kuitenkaan vielä ajankohtaista, vaan Silvennoisen tavoitteena on kartuttaa työura viisikymmenvuotiseksi.

Antti Silvennoinen on Karjalan poikia, hän on kotoisin Kiteeltä. Antin vaimo on kotoisin Vimpelistä. Kotipaikkakunnista saattaa päätellä, että kiinnostus pesäpalloon on yksi puolisoita yhdistävä tekijä.

Silvennoisen yritys, Raahen Silmälasi Ky, on perheyritys, jossa lapset ovat nykyään mukana. Silvennoisella on menossa kolmas vuosi Raahen Seudun Yrittäjien puheenjohtajana. Hän kertoo tämän vuoden olevan viimeinen ja yhdistys valitsee uuden puheenjohtajan ensi vuodesta alkaen.

Silvennoinen selailee hyvillä mielin tuoretta Raahen seutukunnan yritysbarometria. Yritysten tulevaisuudenusko on roimasti vahvistunut edelliseen vuoteen verrattuna. Silvennoisen mukaan monet yrittäjät odottavat ydinvoimalan rakentamista Pyhäjoelle ja Mustavaaran kaivoksen sulaton rakentamista Raaheen, mutta eivät kuitenkaan rakenna tulevaisuuttaan näiden suurhankkeiden varaan.

Yrittäjäyhdistyksen jäsenyys kannattaa

Raahen seutukunnan yrittäjistä reilu kolmannes on yrittäjäyhdistyksen jäseniä. Silvennoinen kannustaa yrittäjiä liittymään yhdistykseensä. Yrittäjäyhdistyksen jäsenyys tuo monia etuja, joista ensimmäisenä Silvennoinen mainitsee Suomen Yrittäjien asiantuntijoiden monipuolisen, maksuttoman puhelinneuvonnan. Puhelinpalvelussa työskentelee toistakymmentä asiantuntijaa, joilta jäsenet saavat neuvontaa juridiikkaan, ympäristöasioihin, verotukseen, ulkomaankauppaan ja moniin muihin pulmiin.

Yrittäjäyhdistys on myös edunvalvoja, vaikka se ei vielä ole tupo-pöytiin päässytkään. Tuoreena esimerkkinä Silvennoinen kertoo, että yritysten YleE-vero määräytyy yrityksen tuloksen eikä liikevaihdon mukaisesti. Myös yrittäjien ja heidän perheenjäsentensä työttömyysturvaan on saatu parannuksia. Mitä useampi yrittäjä liittyy yrittäjäyhdistykseen, sitä vahvempaan edunvalvontaan järjestö pystyy.

Liikeideat hyvälaatuisia

Myös uusien yritysten perustaminen Raahen seutukunnalla on edelleen vilkasta. Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana on perustettu yli kuusikymmentä uutta yritystä, kun lopettaneita yrityksiä on vain puolet tästä. Ensimmäisen vuosipuoliskon nettoperustanta, yli kolmekymmentä, on lupaava. Koko viime vuonna nettoperustanta seutukunnalla oli 43 yritystä, joka tullaan tänä vuonna mitä ilmeisimmin ylittämään.

Projektipäällikkö Jussi Kemilä Raahen seudun yrityspalveluista kertoo tämän vuoden olleen kiireinen. Kemilä neuvoo ja opastaa työkseen aloittavia yrityksiä. Ilahduttavinta on, että suuresta perustettujen yritysten määrästä huolimatta liikeideoiden laatu on Kemilän mukaan säilynyt hyvänä.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot