Leena Lähdesmäki- Mäkinen Oulaisten ammattiopiston sosiaali- ja terveysalan yksiköstä sanoo, että kaupungin kotihoidon henkilöstön työtä on projektissa analysoitu videioiden avulla.

 

 

 

 

 

Leena Lähdesmäki- Mäkinen Oulaisten ammattiopiston sosiaali- ja terveysalan yksiköstä sanoo, että kaupungin kotihoidon henkilöstön työtä on projektissa analysoitu videioiden avulla.

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Oulaisten ammattiopiston sosiaali- ja terveysalan yksikkö toimii johtajana kansainvälisessä projektissa, jonka päätavoitteena on kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon ergonomiaa.

Ergocarebanks- projekti on kaksivuotinen Leonardo da Vinci ohjelmaan kuuluva innovaatioiden siirtohanke. Ergonomisia ratkaisuja sosiaali- ja terveydenhuoltoon- projektin päätavoitteena on kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon ergonomiaa. Projektissa kerätään jo olemassa olevien hyviä käytänteitä sekä luodaan ergonomisia ratkaisuja asiakkaiden päivittäisten toimintojen, liikkumisen ja siirtymisen avustamiseen”, Lena Lähdesmäki- Mäkinen ammattiopistolta kertoo.

Hän sanoo, että hoito- ja hoiva- alalla, jotka kohdistuvat lähinnä kotihoitoon kuin myös hoitokoteihin, tehdään fyysisesti raskasta työtä, kun työpäivään mahtuu monia riskejä ergonomian suhteen kiireen myötä.

Kiire ei kuitenkaan estä tekemästä asioita oikein. Aikaa menee myös väärin tekemällä. Asioita voi yrittää yhtä hyvin tehdä myös oikein, eikä kuormittaa liiaksi tuli- ja liikuntaelimistöään. Totta kai aikaa menee kun asiat opettelee tekemään ergonomisesti oikein, mutta se antaa sen varmasti takaisin”, Lähdesmäki- Mäkinen totesi viime viikolla projektin aloitustilaisuudessa.

Projektissa mukana oleva Tukholman kuninkaallisen korkeakoulun teknologian ja terveysalan yksiköstä Tore Larsson sanoo, että hoitoalan sairauspoissaolotilastot ovat karua luettavaa Suomen ja Ruotsin osalta.

Se on iso ongelma. Henkilökuntaa ei ole riittävästi hoitamaan, kun ovat sairauslomalla”, Larsson tietää.

Videot apuna analysoinnissa

Lähdesmäki- Mäkinen sanoo, että hoivahenkilöstön riskejä on tallennettu videolle.

Oulaisten kaupungin kotihoidon henkilöstön työtä olemme analysoineet projektissa. Videot kertovat, että henkilökunnalla on pääsääntöisesti paljon osaamista. Videoista näkyy paljon hyvää, mutta paljastaa myös riskejä. Ergonomiassa vielä löytyy kehitettävää, kuin myös sanastossa. Nostamisesta ei saisi puhua vaan pikemminkin pitäisi terminä käyttää siirtämistä ja avustamista”, Leena Lähdesmäki- Mäkinen opastaa.

Kansainvälisessä ergonomia- projektissa ovat mukana Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän Oulaisten ammattiopiston sosiaali- ja terveysalan yksikkö, Oulaisten kaupungin kotihoito, turkulainen alan yritys Oy Ergosolutions BC Ab, Kreikasta on mukana kotihoitopalveluja tuottava yksityinen yritys, Ruotsista Tukholman kuninkaallisen teknisen korkeakoulun teknologian ja terveysalan yksikkö, Virosta Tarton hoitokoti sekä yksityinen koulutusorganisaatio.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot