UKK Instituutin johtaja Tommi Vasankari luennoi Taukokankaalla värikkääseen tyylinsä liikunnan merkityksestä.

 

UKK Instituutin johtaja Tommi Vasankari luennoi Taukokankaalla värikkääseen tyylinsä liikunnan merkityksestä.

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Vuosi sitten oli Taukokankaalla puhumassa UKK Instituutin johtaja Tommi Vasankari liikunnasta ja työkyvyn ylläpitämisestä.

Perjantaina oli jälleen Vasankari Taukokankaalla vieraana, kun pidettiin seminaari, jonka aiheena oli liikkumisen merkitys ikäihmisille. Tuttuun ja värikkääseen tyylinsä Vasankari kertoi ikääntyneiden liikunnasta tutkimusten kautta.

Ennen kuin Tommi Vasankari pääsi ääneen, niin valtiovallan terveiset seminaariin toi haapavetinen kansanedustaja Antti Rantakangas.

Hän sanoi, että liikunta ja terveys kulkevat käsi kädessä, mutta harmitteli kun tutkimustulokset kertovat, että suurin osa suomalaisista liikkuu aivan liian vähän.

Olemme paikallamme liian paljon ja osaltaan tästä johtuen on valtion tasolla alettu kiinnittämään huomioita yhä enemmän terveysliikuntaan. Tutkimus myös kertoo, että miehet liikkuvat naisia enemmän, kuin myös, että eteläisessä Suomessa harrastetaan liikuntaa enemmän täällä pohjoisessa”, Rantakangas totesi.

Kansanedustaja toivoi, että liikuntaan kuin myös liikuntapaikkojen rakentamiseen satsattaisiin kunnissa yhä enemmän, vaikka taloustilanne onkin kunnissa epävakaa.

Liikuntaa satsaaminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin”.

Tekninen toimi tärkeä kumppani

Seminaarissa sekä luennon aikana Tommi Vasankari painotti useaan otteeseen työ- ja työmatkaliikunnan merkitystä. Hän sanoi, että on huolestuttavaa kun molemmat ovat vähentyneet radikaalisesti 1970- luvulta.

"Sitä ei korjaa edes lisääntynyt vapaa-ajan liikunta. Työmatkoihin ei enää käytetä omaa moottoria. Huolestuttavinta on, että 15,5 prosenttia väestöstä ei harrasta säännöllistä liikuntaa lainkaan. Liikunnan määrä vähenee myös iän myötä eli noin kahdenkymmenen viimeisen työvuoden aikana, jolloin tarve olisi juuri silloin päinvastainen", Vasankari totesi.

Johtaja Vasankari toi Taukokankaalla esiin neljä isoa linjausta, joihin hänen mukaansa pitää tarttua jämäkästi.

Ensimmäinen asia on, että istumisen määrä pitää vähentää jokaisessa ikäluokassa, toisena liikkeen lisäämistä, kolmantena seikkana on liikunnan lisääminen ja panostaminen neuvontatyöhän sekä neljäntenä asiana liikunnan arvostuksen lisääminen jokaisella sektorilla. Nämä kaikki neljää asiaa tehdä meidän arjessa, ei ministeriössä vaikka siellä asioita valmistellaan”, Tommi Vasankari linjasi.

Liikunnan arvostuksesta hän totesi, että sitä pitäisi miettiä kunnan päätöksissä. Vasankari kysyi yleisöltä, että mikä on kunnan tärkein liikuntapaikka. Arvuutteluja tuli, mutta Vasankarin mukaan se on kevyen liikenteen väylät.

Kuntalaisten tärkein liikunnallinen kumppani on kuntien tekninen toimi. Yksinkertaisesti siitä syystä, että tekninen toimi pitää kevyen liikenteen väylät kunnossa ja näillä väylillä nimenomaan ikäihmiset liikkuvat. Jos tekninen toimi ei hoida asioita eikä pidä kevyen liikenteen väyliä kunnossa, niin ikäihminen ei lähde ulkoilemaan. He katsovat, onko väylät aurattu lumesta”, Tommi Vasankari pamautti.

UKK Instituutin johtaja Tommi Vasankari muistutti, että liikuntaa voi harrastaa myös sisätiloissa.

Onneksi täällä Taukokankaalla on pitkät käytävät, joilla on hyvä kävellä tai huristella rollaattorin kanssa”.

Seminaarin järjestivät yhteistyössä Taukokangas sekä Sonectus- hanke.

 

  

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot