Inka Hillilä sanoo, että avainten teko on pikkutarkkaa työtä.

Inka Hillilä sanoo, että avainten teko on pikkutarkkaa työtä.

Ari Vilminko

OULAINEN

Nuoresta iästään huolimatta Inka Hillilää voidaan jo pitää kokeneena avaimentekijänä. Parikymppinen Inka muistelee, että hän taisi olla noin kymmenen vuoden ikäinen, kun teki asiakkaalle ensimmäisen abloy- avaimen.

Isä teki avaimia ja hänen työtään tuli seurattua ja opeteltua avainten tekoa jo pikkutyttönä. Ensimmäisen avaimen asiakkaalle tein noin kymmenisen vuotta kun isällä oli omia kiireitä”.

Inka sanoo, että isä- Heimo on tehnyt asiakkaille avaimia 1980- luvulta lähtien.

Abloy- avaimista isällä avainten teko on alkanut kuin myös auton avaimista. Tänä päivänä avainskaala on huomattavasti laajempi”, Inka Hillilä sanoo.

Inka muistelee, että hankalimmat avaimet ovat olleet polkupyörän avaimet 1950- luvulta.

Avain oli vielä poikki, mutta siitä avain tehtiin, joka vielä sopikin pyörän lukkoon”.

Turva-avaimet kopioivalla koneella

Moni avaa kotiovensa tänä päivänä Abloy Exec -avaimella. Avain on turva- avain ja sen tunnistaa mustasta muovipäästä, pyöreästä reiästä sekä soikeasta reiästä avaimen perässä. Vielä viime talvena näitä avaimia ei saanut kopioida kuin vain Abloyn- avaintehtaassa. Maaliskuussa avaimen patenttisuojaus päättyi ja markkinat vapautuivat kopioinnille.

Näitä turva- avaimia voi teettää myös Avainpalvelu Hillilällä. Inka sanoo, että kun yritys parisen kuukautta sitten siirtyi hänen nimiinsä, niin hän alkoi tutustua tarkemmin mustapäisen turva- avaimen tekoon.

Se on huomattavasti hankalampi valmistaa kuin tavallinen abloy- avain. Aikaa menee enemmän, kun avaimessa on erilaisia uria avaimen molemmin puolin. Valmistamme avaimen kopioivalla koneella”, harrastuksen pohjalta avaimia valmistava Inka HiIllilä kertoo.

Inkan käsien kautta valmistuu avaimia lähes joka lähtöön, mutta aivan uudempien autojen avaimia ei hän pysty valmistamaan, kun niissä on sähköinen lisä.

Toistaiseksi teen mekaanisia avaimia. Valmistettavien avainten skaala on laaja. Normiavaimista, aina muun muassa moottorikelkkoihin, mönkijöihin, moottoripyöriin ja polkupyöriin saakka”, Inka sanoo.

Avaimen tekijöitä, jotka pystyvät valmistamaan myös mustapäisiä turva- avaimia, ei Inkan tietojen mukaan ole juurikaan näillä leveysasteilla.

Lukkoseppiä on lähikunnissa ja heillä varmasti onnistuu turva- avainten kopioinnit, mutta pelkästään avainpalvelu- yrityksiä on vähän”.

Avainasiakkaita Inka palvelee kotonaan Oulaisissa, Papinkadulla. Varmimmin hänet saa avainten tekoon illalla kuuden jälkeen, mutta lupaa, että aina kun talosta näkyy valoa ja paikalla ollaan, niin avaimia myös valmistetaan.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot