Mika Ahola MacomTechista sanoo, että yrityksellä on paljon asiakkaita, joilla on XP- käyttöjärjestelmä.

 

 

 

Mika Ahola MacomTechista sanoo, että yrityksellä on paljon asiakkaita, joilla on XP- käyttöjärjestelmä.

 

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Mediat ovat jo hyvän aikaa muistuttaneet, että Windowsin XP- koneiden päivitykset loppuvat huhtikuussa. Oulaistelaisesta atk- alan yrityksestä, MacomTechistä Mika Ahola on huomioinut, että vaikka asiasta on rummutettu, niin siitä huolimatta asiaa ei ehkä ole esimerkiksi yritysmaailmassa tiedostettu riittävän vakavasti.

Kun XP- koneiden käyttöjärjestelmät tulevat huhtikuun 8. päivä tiensä päähän, niin se tietää isoja muutoksia. Kun koneet eivät hae enää päivityksiä, niin tietoturvaa ei kyseisillä koneilla enää ole. Sen päivämäärän jälkeen on selvä asia, että kräkkerit tekevät hyökkäyksiä ja tätä päivää he odottavat vesi kielellä. Kun XP- käyttöjärjestelmää ei tueta, niin käyttöjärjestelmään jää aukkoja”, Mika Ahola sanoo.

Mikrosoftilla on tehtyt tietoturvapäivityksiä joka kuun toinen tiistai. Huhtikuun jälkeen Windows seiskan ja kasin päivitysten myötä kräkkerit saavat samalla listan seikoista, joita on korjattu edellä mainituissa käyttöjärjestelmissä. Samalla se antaa heille mahdollisuuden tutkia, löytyykö Windows XP:stä samoja aukkoja ja käyttävät niitä hyväkseen. Microsoft ei tule paikkaamaan näitä aukkoja. Kräkkerit löytävät aukkoja ja tekevät vahinkoa. Luulenpa ettei kannata ainakaan huhtikuun jälkeen laskuja maksaa XP- käyttöjärjestelmän kautta. Voi olla aika varma, rahat matkaavat aivan jonnekin muualle kuin tilille, mihin ne ohjaat”, Ahola ennakoi.

Suosituin käyttöjärjestelmä

XP- käyttöjärjestelmä on ollut markkinoilla 12 vuoden ajan. Kun nyt kyseisen käyttöjärjestelmän tuki loppuu, niin Microsoft pyrkii siirtämään asiakkaitaan uudempien Windows 7, jossa on valmiina palomuuri- ja Windows 8- käyttöjärjestelmien pariin.

Nyt puhutaan todella isoista asioista kun vielä huomioidaan, että Dos- pohjaiset ohjelmat eivät toimi Windows seiskassa. Yrityksissä esimerkiksi täällä Oulaisissa on paljon XP- käyttöjärjestelmiä ja kun muutoksia joudutaan tekemään, niin se on yritykselle iso investointi. Arvioisin, että investoinnit ovat tuhannesta euroa aina kymppitonniin saakka”, Mika Ahola MacomTechistä arvioi.

Ahola tietää, että koko maailmassa on tällä hetkellä Windowsin XP- käyttöjärjestelmien osuus reilu kolmannes kaikista järjestelmistä.

XP- käyttöjärjestelmä on ollut suosituin järjestelmä. Niitä on tällä hetkellä 406 miljoonassa koneessa”.

Mistä asiakas tunnistaa XP- koneen, niin siihen Mika Aholalla on helppo vastaus.

Jos näyttöpäätteen alareunassa lukee, että käynnistä, niin silloin on kyseessä XP- käyttöjärjestelmän kone. Jos kone sammutetaan Windowsin ympyrä- tunnisteesta, niin kone on suojassa”.

Uudet tilat hakusassa

Vuosien saatossa MacomTechin toiminta on laajentunut jopa siinä määrin, että nykyiset tilat Oulaisten torin laidalla alkavat käymään pieneksi.

Hyödyllistä tilaa on käytössä noin 60 neliöä, eikä se tahdo enää riittää. Tässä on nyt käynyt niin, että kattoa kohti on jo jouduttu kiipeämään. Aktiivisesti olemme isompia tiloja katselleet, mutta sopivaa tilaa ei ole vielä tullut esiin. Toisaalta muutto on meidän alalla iso juttu”, Mika Ahola sanoo.

Asiakkaita MacomTechilla on pääasiassa noin sadan kilometrin säteellä Oulaisista, mutta Ahola sanoo, että autolla on atk- laitteita tuotu huoltoon pohjoisesta, jopa Enontekiöltä ja Rovaniemeltä saakka.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot