Jukka Mattila ja Ulla Nivala pitämässä tuumaus palaveria työmaalla.

 

 

Jukka Mattila ja Ulla Nivala pitämässä tuumaus palaveria työmaalla.

 

 

Ari Vilminko

MERIJÄRVI

Merijärvinen kirvesmies Jukka Mattila kunnioittaa vanhaa rakennustapaa. Mattila puhuu mielellään vanhoista rakennuksista, niiden hoitamisesta sekä ennen kaikkea, mitä pitää ottaa huomioon kun vanhaa rakennusta peruskorjataan.

Tänä päivänä Jukka Mattila tekee kirvesmiehen töitä Pyhänkoskella, Juho ja Ulla Nivalan rakennuksella, joka on rakennettu 1800- luvun alkupuolella.

Tämä vanhan rakennuksen peruskorjaus on mahtavaa työtä. Paljon mieluummin teen vanhempiin rakennuksiin remppaa kuin rakennan uudisrakennusta. Ehkä se johtuu siitä, että saa yhdessä talon väen kanssa suunnitella seuraavia siirtoja ja tehdä kompromisseja kun ei ole piirroksia. Tämä vaan jotenkin tuntuu enemmän minulta”, Mattila sanoo.

Hän sanoo, että ei ole aiemmin ollut mukana näin isossa vanhan talon remontissa, vaan on enemmän remontoinut mummunmökkejä.

Kun kuuntelee Jukka Mattilan selvityksiä peruskorjauksen eri vaiheista, niin ei voi kuin vain todeta, että hän on paneutunut vanhojen talojen remontteihin. Hän kertoo kuin vettä vaan, kuinka esimerkiksi ilmanvaihto on näissä järjestettävä, kuinka korvausilma toimii sekä monia muita rakennusteknisiä asioita.

Hän sanoo, että vanhan rakennuksen remonttia voi verrata onnistuneeseen urheilusuoritukseen.

Kun urheilussa tähtäät johonkin saavutukseen ja se onnistuu, niin siitä itselle hyvän tunteen. Näin se on vanhan korjauksessa. Kun ratkaiset jonkin ongelmakohdan, niin se antaa itselle hyvän tunteen”, urheilupiireistäkin tuttu Jukka Mattila filosofoi.

Osa hirsistä jää ennalleen

Talo on rakennettu hirrestä. Jukka Mattila harmittelee kun rakennusta ei voitu remonttivaiheessa jättää kokonaan hirrelle vaan vanhat hirret tulevat ainoastaan näkymään sisäeteisessä.

Nykyajan sisustussuunnittelijat haluavat tuoda asunnoissa vanhaa hirttä esiin. Sitä tuodaan esiin tässäkin kohteessa, mutta harmittavasti tuvan puolelle ei voitu hirsipintaa jättää esiin. Se ei tullut kysymykseen kun hirsipinnat oli kalkittu. En vain ymmärrä, miksi ne oli kalkittu. Sisäeteisessä hirret tulevat näkyviin ja se tuo esiin osittain talon historiaa. Toisaalta onhan se niinkin, että usein nuoripari haluaa remonttikohteeseen tuoda esille jotain omaa ja uutta ilmettä, eikä se lainkaan huono asia kun vanhaa säilytetään edes jonkin verran”, kirvesmies tietää kokemuksesta.

Perimätieto kertoo, että silloin aikoinaan tämän talon hirret on tuotu uittamalla jokea pitkin Kärsämäeltä”, Mattila tietää.

Kirvesmies sanoo, että savotta aloitettiin syksyllä, mutta vielä ei tiedossa finaalipäivää.

Pikkuhiljaa edetään, mutta makkarit alkavat olla viimeistelyä vaille. Lämmitysjärjestelmä on uusittu maalämmölle, joka onkin kähevä laite. Lattialämmitys antaa koko taloon tasaisen lämmön ja sen vuoksi talossa voidaan pitää pari astetta normaalia alhaisempaa lämpötilaa kun ihminen reagoi lämpöön jalkapohjien kautta. Villasukkia ei täällä tarvita. Ikkunat uusittiin kaikki kuin myös sähköt laitettiin uusiksi. Viemäröintiä laitettiin myös uusiksi. Tuvasta saadaan aikaan loihakka, jonka kruunaa varaava takka leivinuunilla. On täällä jotain saatu aikaan, kun nuori isäntäväki on apuna”.

Tuvan halkaisee pitkä ja vahva iso hirsi. Se on takuulla raskas. Olisi kiva tietää, millä konstilla se on silloin asennettu paikalleen ja kuinka paljon siihen on tarvittu miesvoimaa”, Jukka Mattila mietiskelee.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot