Liikettä saadaan aikaan kun sanomalehdistä askarrellaan maila ilmapallopeliin ja peli käyntiin.

 

 

Liikettä saadaan aikaan kun sanomalehdistä askarrellaan maila ilmapallopeliin ja peli käyntiin.

 

 

Sosionomialan opiskelijat leikittivät hoitajia

Ari Vilminko

OULAINEN

Ylivieskan Centrian ammattikorkeakoulun varhaiskasvatukseen suuntautuneet viimeisen vuoden sosionomiopiskelijat järjestivät viime viikolla Metsolan päiväkodilla Oulaisissa perhepäivähoitajille toiminnallisen pajaillan.

Sosionomialan opiskelijat suuntasivat pajaillan kaupungin perhepäivähoitajille, jotka hoitavat varhaiskasvatusikäisiä lapsia omissa kodeissaan tai vuorohoitoyksikössä.

Metsolan pajailta- projekti oli työelämälähtöinen. Pajaillan toteutuksen kolmannen vuoden sosionomialan opiskelijat suunnittelivat yhteistyössä Oulaisten kaupungin päivähoidonjohtajan Marja- Leena Leinosen kanssa. Opiskelijat kertoivat, että Leinosen kautta oli hoitajille lähetetty kysely, jossa esiteltiin erilaisia pajavaihtoehtoja. Vaihtoehdoista valikoitui kolme eri teemaa, jotka oli musiikkipaja, liikuntapaja sekä kädentaidon paja.

Perhepäivähoitajia oli paikalla yli kaksikymmentä. Illan aikana perhepäivähoitajat keräsivät ja työstivät materiaalipaketteja, jotka sisälsivät laulu-, loru- ja liikuntakortteja, erilaisia askarteluohjeita sekä askartelumalleja.

Kolme erilaista työpajaa

Hoitajat jaettiin kolmeen eri ryhmään, mutta alan ammattilaiset eivät tainneet tietää, mitä karkkitarjoilu ennen työpajoihin siirtymistä tarkoitti. Jokainen hoitaja nimittäin otti korista yhden karkin ja karkkipaperin värin perusteella muodostui kolme ryhmää. Punaisen karkkipaperin saaneet siirtyivät ensinnä musiikkipajaan. Ruskean karkkipaperin saaneet hoitajat suuntasivat askartelupajaan sekä violetin paperin saaneet liikuntapajaan.

Ennen kuin hoitajat siirtyivät työpajoihin, niin leikittiin ja laulettiin yhdessä Anu Kallion johdolla.

Jokainen ryhmä kävi vuorollaan kaikissa kolmessa työpajassa. Yhteen työpajaan oli varattu aikaan noin 35 minuuttia ja jokaisessa pajassa oli 2-3 sosionomialan opiskelijaa vetämässä ja leikittämässä ryhmää.

Naurua ja kikatusta

Työpajoissa oli hauskaa kun hoitajat asettuivat lapsen asemaan. Nauru ja kikatus raikuivat varsinkin liikuntapajassa kun perhepäivähoitajat pääsivät ajamaan autoa, jonka rattina oli kertakäyttölautanen ja siinä auton kuva. Rattia vain ei kääntynyt ja tööt- tööt- raikui pajassa kun törmäilyjä yritettiin välttää. Pajassa todistettiin myös, että sanomalehdestä saa myös mainioita taisteluvälineitä kuin myös pelimailoja. Ilmapallot mukaan ja sanomalehtimailoilla pyritään pitämään palloa ilmassa pareittain. Ja peli sopii niin sisä- kuin myös ulkopeliksi. Perhepäivähoitajat ainakin tykkäsivät, miksei sitten lapset.

Musiikkipajassa oli rytmimunat pääosassa, joilla opiskelijoiden mielestä pystyy lasten kanssa leikkimään virikkeellisesti. Laulu oli myös yksi osa musiikkipajaa. Askartelupisteessä opiskelijat antoivat perhepäivähoitajille vinkkejä askarteluun, joita hoitajat kaipailivat ennakkokyselyn perusteella.

Toiminnallinen iltapaja päättyi hoitajille ohjattuun rentouttavaan satuhierontaan, jota perhepäivähoitajat voivat sosionomialan opiskelijoiden mukaan soveltaa työssään lasten kanssa. Illan aherruksen päätteeksi Oulaisten päivähoitotoimi tarjosi hoitajalle iltapalan.

Palloja ja leikkikirjoja lahjaksi

Nuori Suomi lahjoitti hoitajille palloja sekä liikuntaleikkikirjoja. Centria oli myös tukemassa illan antia ja Oulaisten S- Market lahjoitti hedelmäkorin, joka arvottiin osallistujien kesken.

Perhepäivähoitajien toiminnallisen pajaillan järjestivät Centrian ammattikorkeakoulun kolmannen vuoden sosionomiopiskelijat: Saara Haapakoski, Sonja Juola, Anu Kallio, Päivi Knuutila, Jenna Mäki, Virva Mäki-Asiala, Anne Niemi- Korpi sekä Anne Siliämaa. Työnohjaajana toi lehtori Helinä Nurmenniemi.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot