Pakka- toimintamallia esittelivät Pauliina Yliniitty (vas.) Tuumasta, poliisi Jouni Rajaniemi sekä etsivä nuorisotyöstä Minna Rautioaho.

 

 

 

Pakka- toimintamallia esittelivät Pauliina Yliniitty (vas.) Tuumasta, poliisi Jouni Rajaniemi sekä etsivä nuorisotyöstä Minna Rautioaho.

 

Kaupunki lähtee mukaan Pakka-toimintamalliin

Ari Vilminko

OULAINEN

Oulaisten kaupungin monialaisen yhteistyöryhmän kokouksessa viime viikolla pohdittiin vakavasti muun muassa nuorten päihteiden käyttöä Oulaisissa. Tilanne on koettu jopa niin huonoksi, että kaupunki lähtee mukaan Pakka- toimintamalliin, joka on valmistettu yhteistyössä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

Poliisin taholta Pakka- työryhmään kuuluva Jouni Rajaniemi sanoo, että toimintamallissa Pori on edelläkävijä.

Sieltä on saatu hyviä kokemuksia toimintamallista. Alueellista opastusta Pakka- toimintamalliin toteuttamiseen antaa Aluehallintovirasto sekä alkoholiohjelman koordinaattori. Toimintamalli on kuntavetoinen. Hankkeen vetäjä on avainasemassa toimintamallin käynnistämisessä ja toimimisessa kuntatasolla”, Rajaniemi totesi.

Hän sanoo, että keskeisenä tavoitteena on vaikuttaa paikallispolitiikkaan ja pyrkiä lisäämään päättäjien tietoisuutta paikallisen päihdepolitiikan ja etenkin alkoholin, tupakan ja rahapelien saatavuuden sääntelyyn.

Pakassa korostetaan päihteiden ja tupakan saatavuuteen puuttumista. Tavoitteena on vähentää humalahakuista juomista, nuorten alkoholin käytön ja rahapelien pelaamista”, Jouni Rajaniemi tuo esiin.

Hän sanoo, että Oulaisten kaupunki on jo aiemmin sitoutunut toimintamallin käyttöönottoon.

Toiminta käynnistetään palkkaamalla Pakka- työntekijä”, Rajaniemi kertoo.

Työryhmään kuuluvat Pauliina Yliniitty Tuumasta sekä Minna Rautioaho Etsivä nuorisotyöstä sanovat, että toimintamallin avulla tavoitellaan nuorille parempia oloja ja samalla kaupungille säästöjä, joita päihdetyöt aiheuttavat.

Pakka- toiminnalle pitää kuitenkin olla kasvot ja palkata henkilö mallin vetäjäksi”, Rautioaho sanoo.

Oulaisten kaupunginjohtaja Esa Sippola muistuttaa, että Poria ja Oulaista ei kannata vertailla keskenään.

Pori on yli 80 000 asukkaan kaupunki. Oulaisissa on vajaa 8 000 asukasta. Vertailu on aivan turhaa, sillä Porissa problematiikka on aivan eri tasolla kuin täällä. Ei me voida kaikkia asioita verovaroin hoitaa vaan mieluummin veisin Pakka- toimintamallin seutukunnalliseen suuntaan. Laajempia hartioita tarvitaan”, Sippola huomautti.

Pauliina Yliniityn mielestä toimintamallista pitäisi rakentaa Oulaisiin oma malli. Minna Rautioaho piti seutukunnallista vaihtoehtoa hyvänä ideana, mutta toivoi, että työntekijän palkkaamiseen kannattaisi katsoa kuitenkin Kaste- rahoitus läpi, josko sieltä saataisiin apua henkilön palkkaamiseen.

Vapaaehtoisvoimin emme voi toimia. Ankkuri pitää olla”, Rautioaho muistutti.

Amfetamiini, subutex

Jouni Rajaniemi huomauttaa, että Oulaisissa nuoret tupakoivat huomattavasti enemmän kuin muissa lähikunnissa.

Huumeet ovat myös ongelmana. Niiden käyttö ja saatavuus ovat lisääntyneet huomattavasti. Ammattimaista huumekauppaa on harjoitettu seutukunnan alueella. Viime aikoina huumeidenkäytön määrä on kasvanut lähes 40 prosenttia. Kannabis on ongelmana”, poliisi Rajaniemi tietää.

Oulainen ei ole enää lintukoto. Amfetamiini ja subutex ovat jo tuttuja huumeita Oulaisissa”, Jaana Kilpua A-klinikalta sanoo.

Kaupungin perusturvajohtaja Rainer Kolppanen äimisteli, kun puhutaan, että kannabis pitäisi laillistaa.

Huumekuvio on Oulaisissa aivan eri tasolla kuin aiemmin ja siitä on tullut A-klinikalle raskas taakka. Nyt vielä puhutaan, että kannabis- huume pitäisi laillistaa. En voi sitä ymmärtää”, Kolppanen totesi hieman tuohtuneena.

Hän toi esiin, että vuosikymmeniä sitten joissain lastensuojelutapauksissa oli osallisena alkoholi.

Alkoholi on edelleenkin, mutta huumeiden osuus tapauksista on noussut rajusti”, perusturvajohtaja linjasi.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot