Oulaisten kaupungin kamreeri Hannu Kaartinen:

Ei rahalla osteta kuntalaisia”

Oulaisten kaupungin kamreeri Hannu Kaartinen oli hieman hämillään kun kuuli SeutuMajakalta, että Oulaisten kaupungin pitää lunastaa Raahen kaupungilta maa- alueet sekä Raahen kaupungin nimissä olevat kiinteistöt, mikäli osakuntaliitos toteutuu.

Tuntuu aika uskomattomalta. Tilanne on aika korni, että meidän pitäisi ostaa väkeä Oulaisiin kun tilus siirtyy kunnasta A, kuntaan B. Ei tällaisesta ole koskaan ollut mitään puhetta. Ei siihen ole Oulaisissa varauduttu, eikä meillä ole siihen rahaa käytettäväksi”, Kaartinen sanoi.

Jos Raahella on metsiä 370 hehtaaria, niin niiden osto on kokonaisuuden kannalta pikku juttu kun ne ovat helposti arvioitavissa. Ja ne voidaan ostaa. Kaupunki ei tietenkään ole varannut rahaa tähän hankkeeseen. Se olisi ollut hieman ennen aikaista, kun hanke tuntuu edelleenkin kovin utopistiselta. mutta jos valtioneuvosto katsoo osakuntaliitoksen järkeväksi, niin toivotamme uudet kuntalaiset tervetulleiksi”, kamreeri Hannu Kaartinen sanoo.

Kokonaisuutena on aika erikoista toimintaa. Kyllä kai näistä asioista pitää sopia. Väärää tietoa on ainakin annettu, että mikäli siirtää terveyspalvelut Oulaisiin, niin kotipalvelut siirtyvät myös Vihannin osalta Oulaisiin. Näin ei ole. Ne palvelut tulevat edelleen Vihannista”, kamreeri muistuttaa.

Kuntajakolain pykälä 37 kertoo taloudellisen selvityksen toimittamisesta muun muassa, että mikäli kunnan osa siirretään toiseen kuntaan, muutoksen kohteena olevien kuntien on toimitettava kuntien omaisuutta muutosalueella koskeva taloudellinen selvitys, jollei sitä muutoksen vähäisten vaikutusten vuoksi tai muusta syystä ole pidettävä tarpeettomana.

Sellainen kiinteä omaisuus ja siihen kohdistuva vuokra- tai muu käyttöoikeus sekä kiinteään omaisuuteen kiinteästi liittyvä irtain omaisuus, joka yksinomaan tai pääasiallisesti palvelee kunnan palvelujen järjestämistä kyseisellä alueella asuville henkilöille, siirtyy sille kunnalle, johon alue siirretään.

Kunnan on korvattava 2 momentissa tarkoitettu omaisuus alueen luovuttavalle kunnalle. Korvauksen määrässä otetaan huomioon kunnille muutoksesta aiheutuvia velvoitteita ja taloudellisia vaikutuksia siten kuin kunnat sopivat.

Terveyspalvelut vetävät Oulaisiin

Majakan eilen tiistaina saaman tiedon mukaan 145 henkilöä on siirtänyt terveyspalvelunsa Oulaisten terveyskeskukseen tammikuun loppuun mennessä. Vihannista on siirtynyt Oulaisten terveyspalvelun piirin 108 henkilöä, loput ovat Merijärveltä, Haapavedeltä sekä Ylivieskasta.

Raahen kaupungin tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että vihantilaisia terveyspalvelunsa siirtäneitä henkilöitä on 80. Majakan tiedon mukaan se määrä täyttyi 3,5 viikon aikana kun valinnanvapaus oli mahdollista.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot