Ari Vilminko juhlii synttäreitä Majakan toimituksessa työn merkeissä. Ystävänpäivänä, perjantaina 14.2 tarjotaan toimituksessa kakkukahvit.

Ari Vilminko juhlii synttäreitä Majakan toimituksessa työn merkeissä. Ystävänpäivänä, perjantaina 14.2 tarjotaan toimituksessa kakkukahvit.

 

Kaisa Hietala

OULAINEN

UrheiluSanomat, RapuSanomat, PookiSanomat ja SeutuMajakan perustanut ja nykyisin SeutuMajakan päätoimittaja-toimitusjohtajana toimiva Ari Vilminko sanoo olevansa ennen kaikkia toimittaja. Neljä lehteä perustanut mies on ikinuori ja täyttää lauantaina 2x30 vuotta. Asiakkaille, yhteistyökumppaneille ja lukijoille merkkipäivää juhlistetaan avoimin ovin, kakkukahvien merkeissä perjantaina Majakan toimituksessa.

Pakkohan se on ollut perustaa lehtiä, kun työpaikkaa on mennyt alta. Enkä osaa tehdä mitään muuta kuin toimittajan työtä”.

Päivänsankari vakuuttaa, ettei hän tunne sanaa stressi.

Vaikka olen nyt toimitusjohtaja ja päätoimittaja paperilla, niin ennen kaikkea olen toimittaja”.

Näin hän sanoo ja lähtee joka viikko, keskiviikkoisin aamuvarhaisella jakamaan uunituoreita Majakoita muun muassa kaupungin virastotaloille, Oulaskankaalle, terveyskeskukseen, huoltoasemien baareihin, kouluiille ja kaikkiin muihinkin keskeisiin paikkoihin Oulaisissa.

Ei se ole kuin tunnin kierros ja ihmiset saavat sen myötä tuoreen lehden virittämään aamukahvi keskusteluja”, Vilminko perustelee ahkeroimistaan.

Kaappaus kaivokselta

Päätoimittaja Yrjö Talvi kaappasi melkein sananmukaisesti Ari Vilmingon Vihannin kaivoksesta lehtensä urheilutoimittajaksi.

Olin sitä ennen toiminut vuodesta 1978 alkaen urheiluavustajana Oulaisten ja Raahen paikallislehtiin. Avustin myös Talven lehteä ja vakinaistamisestani urheilutoimittajaksi oli ollut puhetta. Kun Ykä näki minut käydessään kaivoksella, asia oli sen jälkeen selvä. Hän pestasi minut vakituiseksi toimittajaksi parin viikon kuluttua. 1.4.1985 aloitin urheilutoimittajana Yrjön tallissa. Tässä työssä kului 16 vuotta”.

Työt painottuivat viikonloppuihin. Tätä jatkui siihen saakka, kunnes Talvelta lehden ostanut Alma Media ilmoitti työsopimuksen irtisanotuksi taloudellisista syistä joulukuussa 2001”.

Puoli vuotta oli aikaa mietiskellä, mille aletaan. Mietiskelin, etten taida osata tehdä mitään muuta kuin toimittaa sanomalehteä. Perustin UrheiluSanomat, jonka ensimmäinen numero ilmestyi jo kesällä”,

Arisport Ay oli Vilmingon ensimmäinen oma yritys, joka kustansi urheilulehteä. Lehti osoittautui kuitenkin liian spesiaaliksi julkaisuksi, eikä löytänyt riittävästi siipiä alleen ja päivänsankari oli valmis luopumaan UrheiluSanomista ja perusti tilalle RapuSanomat. Se oli ilmaisjakelulehti, jonka levikkialue oli Oulainen, Vihanti ja Merijärvi.

Ihmiset tykkäsivät lehdestä ja ottivat sen omakseen. Keskipohjanmaan Kirjapaino kiinnostui sittemmin ostamaan lehden kustannusoikeudet ja lehden tekoa jatkettiin heidän kanssaan samalla levikkialueella”.

Kaupan myötä RapuSanomat saivat leveämmät hartiat alleen ja samalla paremmat toimintaedellytykset.

Keskipohjanmaan Kirjapainoa alkoi kaupan jälkeen kiinnostaa Raahen markkinat. Lehden nimi vaihdettiin PookiSanomiksi ja levikkialueeseen tuli lisäksi Raahe. PookiSanomat oli edelleen ilmaisjakelulehti. Lehteen tuli uusi päätoimittaja ja jatkoin toimittajana”.

Ari Vilmingon mielestä lehti menestyi hyvin, mutta omistajaporras oli eri mieltä. Omistaja lopetti PookiSanomat vuonna 2009.

Minun mielestäni tässä tapauksessa kaksi lehtiyhtiötä alkoi leikkiä hiekkalaatikkoleikkiä”.

Ari Vilmingon mielestä Suomen Paikallissanomat halusi Raaheen omaksi markkina-alueekseen. Keskipohjanmaan Kirjapaino halusi puolestaan Suomen Paikallissanomat pois Kokkolan markkinoilta.

Kun isot herrat tekevät päätöksiä, olemme me lehden tekijät pikkuisia ihmisiä. Moni muukin on huomannut sen jälkeenpäin”.

Mietinnän paikka edessä

Ari Vilmingon eteen tuli jälleen mietinnän paikka, kun hän huomasi olevansa irtisanottu ja ilman työtä.

Toimittajan työt eivät jää tähän. Se oli ihan saletti”, päätti päivänsankari.

Yhden lehden monopoliasema ei olisi kenenkään etu”.

Ari Vilmingon kanssa ryhtyi uutta lehteä puuhaamaan oulaistelaisia yrittäjiä sekä yksityisiä henkilöitä. Mukaan tuli myös yrittäjiä Haapavedeltä ja Ylivieskasta. Tästä yhteistyöstä syntyi Pohjanmaan Vitosmedia Oy ja tammikuussa 2011 näki päivänvalon ensimmäinen uusi lehti, SeutuMajakka.

Perustaminen oli aika haipakkaa. Nyt on viides vuosikerta menossa ja olemme ottaneet paikkamme lehden peruslevikkialueella Oulaisissa, Vihannissa ja Merijärvellä. Ylivieska ja Raahe ovat myös vahvasti mukana”.

Ari Vilminko on sitä mieltä, että lehdellä on tulevaisuutta. Sitä tekee hyvä porukka. Ainoastaan Itella lyö kapuloita rattaisiin yksipuolisella hintasanelullaan.

Ota tai jätä– politiikka ei ole enää tätä päivää”, huokaa lauantaina 2x30 vuotta täyttävä päätoimittaja-toimitusjohtaja Ari Vilminko.

 

Ari Vilminko ja SeutuMajakka

Syntynyt, Vihannissa 15.2.1954.

Perhe, vaimo Kaija ja kolme lasta, Saija, Mikko ja Jenni sekä lapsenlapset Jere ja Tuukka.

Koulutus, kansakoulu, rippikoulu ja autokoulu.

Työelämä, reilu 40 vuotta, Vihannin kaivoksella räjähdysainevalmistajana sekä lehtialalla.

Harrastaa, toimittajan työtä ja viikonlopun kokki.

Palkittiin vuosina 2009 ja 2012 kun Suomen Jääkiekkoliitto valitsi Ari Vilmingon Vuoden tiedottajaksi.

SeutuMajakka ilmestyy kerran viikossa keskiviikkoisin ja on tiistaisin illalla ilmaiseksi luettavana internetistä.

 

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot