Taukokankaan Elofolkjam tunnilla jumpattiin muun muassa tuolilla istuen.

Taukokankaan Elofolkjam tunnilla jumpattiin muun muassa tuolilla istuen.

Ari Vilminko

OULAINEN

Taukokankaalla tanssittiin viime viikolla Elofolkjamin tahdissa kun ohjaaja Mari Rautiola johdatti omaishoitajaryhmän Folkjamin saloihin. Tunnilla soi raikkaasti polveileva suomalainen kansanmusiikki.

Elofolkjam on lanseerattu Folkajam- tanssiliikunnasta, joka on kehitetty Oulun seudun ammattikorkeakoulun tanssiopettajakoulutuksessa. Rautiola sanoo, että Folkjam on tullut yleisön tietoisuuteen vuonna 2007.

Folkjam on sataprosenttisesti suomalainen liikuntamuoto. Suunnittelutyötä ja valmistelua on tehty kymmenien henkilöiden panoksella. Oulaisten Nuorisoseuralla on Folkjamia tanssittu jo lähes kolmen vuoden ajan. Naisvoimistelijoilla on myös Folkjam ollut ohjelmistossa. Elofolkjam on kevennetty versio Folkjamista. Tahdit ovat hitaampia ja liikkeet helpompia. Elofolkjam sopii iäkkäimmille henkilöille kuin myös erityisryhmille. Jo yksistään siinäkin mielessä kun osa tanssiliikkeistä tehdään tuolilla”, Folkjam emäntä Mari Rautiola kertoo.

Taukokankaan tunnilla Rautiolan johdolla jumpattiin ja rentouduttiin muun muassa mielen tanssilla hyvin erilaisia liikkeitä musiikin soidessa taustalla. Hakattiin halkojakin ilman kirvestä ja poimittiin marjoja.

Elofolkjam on tanssiliikuntaa, lähes kuin jumppaa, jossa liikkeet tehdään kansanmusiikin tahdissa”, Rautiola opastaa.

Elofolkjamissa ei tarvita paria, vaan koko ryhmä jammailee siinä yhdessä. Suomalaisesta tanssiperinteestä kumpuavat askeleet ylläpitävät ja kehittävät koordinaatiota, vahvistavat tasapainoa ja haastavat kehoa reagoimaan vaihtuvissa tilanteissa.

Sopisi Taukokankaan konseptiin

Elofolkjam tunnilla mukana ollut Taukokankaan kuntohoitaja Eija Koivumaa kehui vuolaasti tunnin antia.

Elofolkjam istuisi erinomaisesti Taukokankaan kuntoutusohjelmaan, sillä tämä sopii erityisryhmille. Esimerkiksi tuolijumpan yhteyteen voisi Elofolkjamista ottaa osan mukaan, koska tämä ei ole pelkästään tanssia vaan liikkeitä tehdään myös tuolilla”, ensimmäistä kertaa Elofolkjam tunnilla ollut Koivumaa totesi.

Mari Rautiolan mukaan, vaikka Elofolkjamissa on helpommat liikkeet, niin tunnin aikana ehtii saada hyvin lämpöä päälle.

Liikkeet tehdään pääasiassa kansanmusiikin tahdissa, valssia saati humppaa unohtamatta. Tämä on rauhallista ja leppoisaa liikuntaa”.

Mari Rautiola sanoo, että Elofolkjam ei vaadi erityistä tanssi- tai liikuntataustaa.

Alkuperäiseen Folkjamiin että Elofolkjamiin voi tulla mukaan koska vaan sunnuntai- iltapäivisin Soihtulaan”, Rautiola muistuttaa.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot