Marko Lindelä jatkaa Veijo Käpylän jalanjäljillä puukon tekijänä Kainuun puukon mallistolla.

 

Marko Lindelä jatkaa Veijo Käpylän jalanjäljillä puukon tekijänä Kainuun puukon mallistolla.

 

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Oulaisten Lämpölaitoksella aiemmin työskennellyt Marko Lindelä toteutti haaveensa. Hän jätti vakaan palkkatyön kun siirtyi yrittäjäksi, ja osti Oulaisten puukkomestarin Veijo Käpylän liiketoiminnan, puukkojen valmistuskoneet sekä oikeudet Käpylän maailmankuuluun puukkomallistoon.

Ostoon kuului myös Veijon tietotaito puukontekijänä. Vuoden vaihteesta lähtien olen tehnyt puukkoja itsenäisenä yrittäjänä Veijon valvonnassa. Opeteltavaa on todella runsain mitoin, sillä Veijo on tehnyt hienon työuran puukontekijänä ja hänen puukot tunnetaan laadukkaina. Veijo on minua opastanut puukon teon saloihin. Hän on mestari ja minä olen vielä kaukana hänen taidoistaan puukontekijänä, hidas kisällipoika”, Lindelä selvittää

Hän sanoo, että kaikesta näkee, kuinka iso mestari Käpylän Veijo on puukontekijänä.

Hänellä tulee kaikki selkäytimestä ja puukon teon eri vaiheet ovat selvillä. Minun niitä pitää miettiä. Opeteltavaa vielä riittää”, Marko sanoo hymyssä suin, mutta toki itsekin muistaa, että hän on vasta pari kuukautta tehnyt puukkoja päätoimisesti mestarin opissa.

Lindelä sanoo, että puukkoalan yrittäjäksi ryhtyminen on ehkä perua lapsuudesta.

Puukot ovat kiinnostaneet ja joskus on käynyt mielessä, osaisiko tuon itse tehdä. Eli kai se haave sitten lopulta toteutui. Niin kauan kuin muistan, niin olen tykännyt Veijon puukoista. Ensimmäisen Tommi-puukon sain vaimolta lahjaksi, mutta kalareissulla se joutui hukkaan. Sain vielä toisenkin ja se on tallessa. Se on käyttöpuukkona edelleenkin. Nyt näitä tehdään sitten itse”.

Vuoden alusta 30 puukkoa

Vuoden alusta alkaen puukkoalan yrittäjänä toiminut Marko Lindelä sanoo, että parin kuukauden aikana hän on tehnyt noin 30 puukkoa.

Lähes kaikki puukot on tehty tilauksesta ja ne on valmistettu asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Puukkoja on mennyt Suomen lisäksi Amerikkaan, Kanadaan kuin myös keski- Eurooppaan. Tilaukset tulevat netin kautta, josta löytyy myös mallipuukkoja. Näissä puukoissa on vielä VK- tanssaus, mutta omat nimikirjaimeni ML ovat jo muutamissa aihioissa”, Lindelä kertoo.

Jokainen puukon hän tekee täysin käsityönä. Yhden puukon valmistus vaatii useita erilaisia työvaiheita, kuten muun muassa teräosan taholta. Nahkainen tuppi vaatii liimaus- ja ompelutaitoa, kosteutusta, koristeet painellaan käsin paikalleen ja myös tupen värjäys vaatii oman työnsä.

Kahvassa on pääasiassa visakoivua ja se lakataan tai öljytään. Öljytty kahva vaatii myös jatkossa öljyhoitoa puukon omistajalta. Teräosassa suositaan ehkä eniten kirkasta terää. Terän karkaisuvaiheessa karkaistaan pelkästään teräosa, ei hamaraosaa”, Marko Lindelä selvittää.

Hiili- ja kaasuahjo käytössä

Hieman ammattiylpeyttä tulee esiin Lindelästä, kun hän sanoo, että saa jatkaa Kainuun puukon malliston tekemistä Oulaisissa.

Se on hieno juttu”.

Puukkopajalla Markolla on käytössä sekä hiili- että kaasuahjo. Hän sanoo, että pääasiassa käyttää kaasuahjoa, mutta terän karkaisussa on hiiliahjo parempi vaihtoehto.

Ja perinteinen Lokomon alasin on käytössä. Se on se ainoa oikea alasin, jossa seppien mukaan oikea sointi. Kiinalaisissa versioissa ei ole samanlaista sointia. Uusi alasin pitäisi löytää, kun tämä nykyinen on jo aika kulunut. Jos jollakin on aidoista alasimista tietoa, niin ottakaapa yhteyttä”, Marko Lindelä viestittää.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot