Oulaskankaan synnytysosaston kätilöistä Riitta Laine ja Päivi Perttu luovuttivat sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtaja Esko Valikaiselle 17 00 henkilön allekirjoittaman adressin synnytysten säilyvyyden puolesta.

 

 

Oulaskankaan synnytysosaston kätilöistä Riitta Laine ja Päivi Perttu luovuttivat sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtaja Esko Valikaiselle 17 00 henkilön allekirjoittaman adressin synnytysten säilyvyyden puolesta.

 

 

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Oulaskankaan sairaalan synnytysosaston puolesta toimiva työryhmä järjesti viime viikolla keskustelutilaisuuden synnytysosasto säilymisen puolesta.

Tilaisuuden aluksi synnytysosaston kätilöistä Päivi Perttu ja Riitta Laine luovuttivat sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtaja Esko Valikaiselle 17 00 henkilön allekirjoittaman adressin synnytysten säilyvyyden puolesta. Adressin allekirjoittajista oli suurin osa Oulaskankaan aluesairaan alueelta, mutta myös koko Suomen alueelta ja jopa valtakunnan rajojen ulkopuoleltakin.

”Toimitan nimilistan sairaanhoitopiirin hallitukselle, mutta minulla ei ole hartioita luvata sen enempää kuin se, mihin yhden päättäjän hartiat riittävät. Ison työn olette tehneet nimien saamiseksi, eikä varmaan nimiadressiin laiteta nimiä kevein perustein”, Valikainen sanoi listoja vastaanottaessa.

Tilaisuuteen oli kutsuttu paikalle Pohjois- Pohjanmaan sairaanhoitopirin valtuuston ja hallituksen jäseniä sekä alueen kuntien päättäjiä.

Tilaisuuden avannut leikkaus- ja anestesiaosaston ylilääkäri Aarno Partanen sanoi, että tilaisuuden tavoitteena on tuoda esiin erilaisia tulevaisuuden näkemyksiä.

”Me olemme valmiita jatkamaan synnytystoimintaa Oulaskankaalla, mutta annetaanko meille mahdollisuuksia”, naistentautien ja synnytysosaston ylilääkäri Antti Hakala kysyi.

Uusi päivystysasetus voimaan 2017

Vuoden 2017 alusta tulee voimaan päivystysasetus niitä sairaaloita koskien, joissa ei ole riskisynnytyksiä. Uusi asetus koskettaa Oulaskankaan synnytysosastoa, sillä riskisynnyttäjät on ohjattu Oulun Yliopistolliseen sairaalaan. Asetuksessa vaaditaan muun muassa välitöntä valmiutta sikiön voinnin seurantaan sekä äidin ja lapsen hoidontarpeen arviointiin. Sen lisäksi naistentautien lääkärin, synnytysten sekä anestesiologian erikoislääkärin pitää olla välittömästi saatavissa. Lastentautien lääkärin pitää myös olla nopeasti saatavissa.

”Oulaskankaan synnytysosasto täyttää jo nyt kaikki kriteerit lastenlääkäriä lukuun ottamatta. Olemme itse selvitelleet tilannetta ja kaksi lastenlääkäriä on jo lupautunut meille töihin. Saamme tarvittavan ringin kasaan. Vuosittaiset kustannukset olisivat noin 400 000 euroa. Ongelma on kuitenkin siinä, että OYS:n johtavien viranhaltijoiden tahtotila on se, että synnytykset keskitetään Ouluun”, Partanen ja Hakala kertovat.

Tilaisuudessa mukana ollut Ylivieskan kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Eero Kippola halusi tietää, miten mahdollisten synnytysten loppuminen Oulaskankaalla vaikuttaisi alueen opiskelupaikkoihin ja opiskelijoihin. Sairaanhoitaja Anu Niemi- Himanka totesi, että suurin osa erikoissairaanhoidon opiskelijoista suorittaa työharjoittelun Oulaskankaalla.

”Vuosittain meillä on noin sata työharjoittelijaa. OYS:ssa tilanne on jo nyt sellainen, ettei sinne mahdu enempää harjoittelijoita”, Niemi- Himanka tiesi.

’Johto päättänyt lakkauttamisesta’

Oulaisten kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallituksen jäsen Kai Pajala muistutti tilaisuudessa, että vuonna 2017 voimaan tuleva päivystysasetus on tehty ministeriössä. Hän halusi myös tietää, että ovatko Oulaskankaan tilat toimintakuntoiset tulevaisuudessakin ilman investointitarvetta. Partanen ja Hakala vakuuttivat tilojen olevan kunnossa.

Markku Laitila Haapavedeltä kertoi, että Oulun suunnalta on tullut tieto, että synnytykset loppuvat Oulaskankaalla. Hän mukaansa perusteluna oli se, että Oulaisiin ei saada lastenlääkäriä.

Ylivieskan kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Karoliina Nevalaisen mielestä päivystysasetus ei ole asiassa ratkaiseva tekijä.

”Jutun pihvi on se, että sairaanhoitopiirin johto on päättänyt, että synnytykset lakkautetaan Oulaskankaalla. Meidän tehtävä on tehdä selväksi, ettei ei onnistu”.

”Oulaskankaan kohtaloa ei päätetä Helsingissä vaan paljon lähempänä, reilun 100 kilometrin päässä Oulussa. Heille pitää pystyä kertomaan, miksi synnytyksiä Oulaskankaalla tulee jatkaa”, Eero Kippola jatkoi.

Oulaskankaan synnytysosaston kohtalo ratkeaa lopullisesti sairaanhoitopiirin valtuustossa. Sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtaja Esko Valikainen sekä hallituksen jäsen Jorma Perälä sanoivat, että 400 000 euroa ei kokonaiskuvassa iso summa.

”Yli puolen miljardin laitos ei voi kaatua 400 000 euroon. Kuntayhtymän yksi hyvä puoli on se, että äänivaltaa käyttävät kaikki valtuutetut. Jos perustelut ovat järkeviä, niin tehdään järkeviä päätöksiä. Meidän tehtävä on saada koko sairaanhoitopiirin valtuusto ymmärtämään, että synnytysten jatko Oulaskankaalla palvelee koko alueen etua. Sen hinta on vain promille kokonaisuudesta”, Valikainen sanoi.

Yhteen hiileen puhaltamista

Tilaisuudessa mukana ollut Oulaisten kaupunginjohtaja Esa Sippola esitti, että nyt viimeistään koko Oulun eteläinen alue alkaisi puhaltaman yhteen hiileen.

”Nyt pitää antaa yhdessä yksiselitteinen viesti yhdessä koko Oulaskankaan sairaalan toiminnan jatkumisen varmistamiseksi. Vaikka sairaala on Oulaisissa, niin yhdessä meidän on turvatta sairaalan tulevaisuus. Tämä on meidän yhteinen asia ja nyt tarvitaan yhteen hiileen puhaltamista”, Sippola toivoi.

Jorma Perälän mielestä asia on alueen yhteinen siinäkin mielessä, koska Oulaskankaan työntekijöistä suurin osa on Oulaisten ulkopuolelta.

”Mikäli hoitoalan ammattilaisten työpaikkojen määrä vähenee Oulaisissa, se ehkä vie perheitä muille paikkakunnille. Huoli on myös verotulojen osalta”, Perälä toi esiin.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot