Pala historiaa katoaa Oulaisten katukuvasta kun vanha tekninen toimisto sai purkutuomion. Rakennuksen kanssa samanikäistä Antti Niemelää myös harmittaa rakennuksen katoaminen.

 

 

Pala historiaa katoaa Oulaisten katukuvasta kun vanha tekninen toimisto sai purkutuomion. Rakennuksen kanssa samanikäistä Antti Niemelää myös harmittaa rakennuksen katoaminen.

 

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Vuoden 1930-luvun tietämillä Oulaisiin rakennettu Oulaistenkadun varrella sijaitseva, kaupungin omistuksessa oleva vanha tekninen toimisto katoaa kaupungin katukuvasta. Rakennuksen purkaminen aloitettiin muutama viikko sitten ja huhtikuussa tontti ammottaa tyhjyyttään.

Asemakaavalla suojeltu rakennus on ollut käyttökiellossa jo vuoden ajan. Vaikka rakennus on asemakaavalla suojeltu, niin kaupunki haki purkamislupaa terveydellisiin syihin vedoten. Rakennuksen korjaaminen ei ollut ajankohtaista sen homeisuuden vuoksi, kun talo on kokenut useita vesivahinkoja katon sekä kellarin osalta. Ilkivalta on myös rehottanut.

Rakennuksesta tehdyn kuntoraportin mukaan ylä-, ala- välipohja sekä osin seinärakenteet ovat home- ja kosteusvaurioituneet. Muun muassa eristeet ja väliseinät olisivat vaatineet uusimista ja ulkoseinien pintalevyt ja ulkoverhouslaudoitus olisi pitänyt purkaa. Kuntotutkimuksen mukaan rakennuksen hirsirunko, ikkunat ja ilmanvaihtokoneet ovat käyttökelpoiset.

Rakennusta purkava Tapani Saari arvioi, että purkutyö on kokonaan valmis huhtikuun alkupuolella..

”Parissa päivässä olisi rakennus laitettu maan tasalle, mutta kun lajittelemme kaikki ja markkinoidaan muun muassa ikkunat ja terveet sekä komeat hirret eteenpäin. Yli kolmimetriset hirret menevät uusiokäyttöön. Muutamia hirsiä menee yksityisille henkilöille täällä Oulaisissa, joita on jo ennakkoon varattu. Lauta ja puru menevät puolestaan haketettavaksi energiakäyttöön Ikkunoita varattiin, osa isoista ikkunoista meni Syötteelle. Kun työ tehdään taiten, niin huhtikuun alkupuolella on työ valmis”, Tapani Saari sanoo.

”Rakennuksessa oli useita kaakeliuunia, joista osan kaupunki ottaa omaan käyttöön Penttilän taloon”, Saari tietää.

80 vuoden historia katoaa

Suomen Kotiseutuliiton hallituksen jäsen, oulaistelainen Harri Turunen harmittelee, kun jälleen yksi pala historiaa katoaa Oulaisten katukuvasta.

”Se kirpaisee. 80 vuoden historia katoaa tämän purkamisen myötä. Rakennuksessa on aiemmin toiminut muun muassa kauppa- ja pankkitoimintaa. Kotiseutuihmistä tämä harmittaa suunnattomasti”, Turunen sanoo.

”Viime vuosien aika on Oulaisissa tehokkaasti putsattu vanhoja rakennuksia. Onneksi kuitenkin Penttilän taloa kunnostetaan ja Väinölä on säilynyt. Mielestäni eri aikakauden rakennuksia pitäisi säilyttää, mutta hankalapa näihin on puuttua kun kaupunki haluaa perkata katukuvaan. Tämän rakennuksen purkamisen jälkeen maisema muuttuu, eikä se enää oli entisenlainen. Murhemielellä, ei voi mitään”, Harri Turunen tunnustaa.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot