Kuvataiteilija Pirita Lautala opasti innostuksella Lehtopään koululaisia Pajatuksessa.

 

 

Kuvataiteilija Pirita Lautala opasti innostuksella Lehtopään koululaisia Pajatuksessa.

 

 

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Torstaipäivä oli Jokiraitin koulun Lehtopään yksikössä Pajatuspäivä. Koululla oli koko päivän vieraana kuvataiteilija Pirita Lautala, jolla oli maaliskuun ajan oma näyttely taidetalo Väinölässä.

Viime viikon aikana Lautala piti alakoululaisille työpajoja tiistaina ja keskiviikkona Jauhinkankaan koululla, torstaina Lehtopään koululla sekä perjantaina Petäjäskosken koululla.

”Pajatuksessa oppilaat pääsevät tutustumaan kerrokselliseen maalaustekniikkaan ja saman kuva- aiheen toistamiseen teoksessa erilaisten muottien ja sabluunoiden avulla. Nuorimmat oppilaat taiteilevat akryylivärein, vanhempien oppilaiden teoskissa tutustutaan sekatekniikkaan yhdistäen akryyliväriteoksiin kuivapastelliliitua”, Pirita Lautala selvitti Lehtopään koululla ennen ensimmäisen tunnin alkua.

”Jokaisella luokalle on varattu tunti aikaa ja se nippa napaa riittää, kun avustajia on paikalla”,

Ensimäistä kertaa ei Pirita Lautala pitänyt vastaavanlaisia työpajoja.

”Ihan tuttua hommaa on työskennellä koululaisten kanssa. Kotiseudullani Mikkelin alueella olen pitänyt vastaavanlaisia työpajoja. Täällä Oulaisissa aloitin Jauhinkankaan koululta ja jo tiistain ja keskiviikon perusteella voin sanoa, että oppilaat ovat olleet hyvin innostuneita ja keskittyneitä tähän Pajatukseen. Alakoululaisten kanssa käytämme kerrosmaalauksessa apuna sientä ja vanhemmilla oppilailla on kuivapastelliliitua”, Lautala selvitti Lehtopään koululla.

Tuputusta sienellä

Torstaiaamuna ensimmäisellä Pajatus- tunnilla olivat koulun kakkosluokkalaiset.

”Meillä on käytössä viisi pääväriä eli sininen, keltainen, pinkkipunainen, musta sekä valkoinen. Jokainen valitsee itselleen kaksi väriä. Ensimmäinen paperiarkki tuputetaan sienellä yhdellä värillä. Toiseen arkkiin leikataan saksilla jokin yksinkertainen kuvio keskelle paperia ja tämä kuvio taas sienellä tuputetaan, ensimmäisenä väritetyn paperin päälle kerroksittain toisella värillä. Jos pohjalla on vaaleampaa väriä, niin päälle kannattaa valita tummempaa väriä. Eikä haittaa vaikka paperiin tulee väriä, sillä tärkeintä on, että kuvio täyttyy väristä”, Pirita Lautala opasti koululaisia.

”Tällä samanlaisella tekniikalla maalaan suurimman osan omista maalauksistani ja näitä tauluja oli nähtävillä Väinölässä”, taiteilija kertoi oppilaille.

Lehtopään koulun oppilaat tekivät työtä keskittyneesti ja paperille syntyi upeita kuviota kerroksellisesta maalauksesta.

”Tässäkin luokassa oli selvästi havaittavissa, että koululaisille syntyi ahaa- elämyksiä Pajatuksesta ja paperille maalattiin kerroksittain toinenkin kuvio. Hienoa tuputusta”, taiteilija kehaisi.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot