Taukokankaalla hierojana työskentelevä Arto Lukkari sanoo, että kuntoutuskodin kuntosali on hänen lähiliikuntapaikka kuntoilussa.

Taukokankaalla hierojana työskentelevä Arto Lukkari sanoo, että kuntoutuskodin kuntosali on hänen lähiliikuntapaikka kuntoilussa.

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Lauantaina 50- vuotisjuhliaan viettävä, lähes koko ikänsä diabetesta sairastanut Arto Lukkari sanoo, että Suomessa diabetesta sairastaa tällä hetkellä noin puolimiljoonaa ihmistä.

On arvioitu, että mikäli mitään ei tehdä terveydenhuollossa diabeteksen eteen, niin noin kymmenen vuoden kuluttua diabetesta sairastavien ihmisten määrä on kaksinkertaistunut. Se on käsittämätön luku ja jos noin huonosti käy, niin silloin voidaan puhua jo pommista terveydenhuollon osalta”, Lukkari sanoo.

Toki diabetesasioissa on saatu aikaan hyviäkin asioita, mutta Suomessa on iso ongelma, ettei meillä ole toimivaa seurantajärjestelmää, jolla voitaisiin hoitaa diabeteshoitojen laatua. Ikävä tunnustaa, mutta diabetes- asiassa Ruotsi lyö Suomen puhtaasti 6-0. Länsinaapurissa on paneuduttu diabeteksen hoitoon ja siellä on huomattavasti enemmän diabetekseen erikoistunutta henkilöstöä. Ruotsissa on sen myötä diabeteksen kustannukset laskenut kun ne Suomessa ovat kaiken aikaa kasvusuunnassa”, synttärisankari tietää.

Liikkumattomuus, sokeriset naposteltavat, alkoholi, tupakka. Siinä ovat suurimmat tekijät, jotka ovat vieneet Suomen nykyiseen tilaan diabeteksen osalta. En tiedä, ihannoidaanko ja matkitaan liikaa jenkkilää ja epäterveellistä ruokaa. Jos nykymeno jatkuu, niin jossain vaiheessa diabetes räjähtää käsiin pommin lailla”.

TK:n diabeteshoidot saavat kiitosta

Oulaisten terveyskeskus saa diabetes- asioissa Arto Lukkarin kiitoksen.

Siellä asiat ovat hyvällä mallilla ja tämä sairaus otetaan tosissaan. Meillä on asiat huomattavasti paremmin kuin monella muulla paikkakunnalla. Ison kiitoksen siitä saa diabeteshoitaja Marja Kyllönen”.

Suomen diabetesliiton liittovaltuustossa toimiva Arto Lukkari tietää, että tänä päivänä diabeteksesta aiheutuu yhteiskunnalle yli kahden miljardin euron kulut.

Se on jopa 15 prosenttia koko terveydenhuollon budjetista,”.

Lukkari sanoo, että ennaltaehkäisy on iso asia diabeteksessa ja patistaa lapsia ja nuoria liikunnan pariin.

Liikkumisen ilo on tuotava esiin ja toivon, että yläkoulusta lähtien liikuntaa lisätään. Alakouluille voisi pienillä kustannuksilla laittaa erilaisia välineitä sekä kiipeilytelineitä välituntiliikuntaa varten. Minulla oli koulukaverina Utsjoella eräs Kari-Pekka Kyrö ja hän oli jo silloin hyvä keksimään välitunneille erilaista liikuntaa. Pois tietokoneiden sekä television äärestä, ja lisätään liikuntaa”, Lukkari patistaa.

Nyt rauhallista liikuntaa’

Arto Lukkarin tunnetaan intohimoisena kuntoilijana, jolla on takana jo viisi maratonia. Lukkari sanoo, että tuskinpa enää tulee maratoneja juostua.

Kestävyyslajit kiehtovat edelleen, mutta tuskinpa sellaista ruoskaa enää löytyy, että lähtisin maratonille. Toki siitä voi haaveilla, mutta vain haaveilla”.

Tänä päivänä, kohta 50 vuotiaan Arto Lukkarin liikunta on rauhallista liikuntaa. Jokunen viikko sitten hän sairastui keuhkokuumeeseen.

Olihan se kova paikka kun lääkäri sanoi, että nyt otetaan rauhallisemmin liikunnan suhteen. Liikunta onkin nyt enemmän ulkoilua”, Utsjoella syntynyt Lukkari sanoo.

Vuonna 1986 Arto Lukkari suuntasi Lapin kotiseudulta Helsinkiin. Näkövammaisten ammattikoulun hierontalinjalta hän valmistui hierojaksi.

Jonkin aikaa tein alan töitä Helsingissä kunnes huomasi työpaikkailmoituksen, jossa kuntoutuskoti Taukokangas haki Oulaisiin hierojaa. Kävin tutustumassa taloon ja sain paikan. Sopimuksen tein Juha Laikarin kanssa, vaikka hän ei vielä silloin ollut talon johtajana, mutta oli valittu tehtävään. Juha aloitti työt Taukokankaalla 6.10.1989 ja minä kymmenen päivää myöhemmin. 25 vuotta olen ollut töissä Taukokankaalla ja olen viihtynyt todella hyvin. Kiitos siitä talon johdolle ja kiitos myös siitä, että olen päässyt hoitamaan luottamustehtäviä muun muassa diabeteksen osalta työn ohessa”, Arto Lukkari osoittaa kiitosta.

Ja kun Lapin mieheltä kysyy, mikä on maailman paras paikka, niin vastaus on selvä. Se on Lappi.

Mutta Oulainen on minun koti”, synttärisankari vakuuttaa.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot