Koulun nykyinen rehtori Kari Laurila otti vieraita vastaan.

 

 

Koulun nykyinen rehtori Kari Laurila otti vieraita vastaan.

 

 

Ari Vilminko

VIHANTI

Vihannin yhteiskoulun 50- vuotisjuhlassa lauantaina muisteltiin menneitä, mutta esillä oli myös nykyisen yhtenäiskoulun sekä lukion nykypäivää lähinnä tämän päivän oppilaiden esityksinä.

Juhlassa oli mukana toistasataa henkilöä, joista suurin osa oli koulun entisiä oppilaita sekä opettajia. Yhteiskoulussa aikoinaan rehtoreina toimineista juhlaa kunnioittivat läsnäolollaan Ahvo Ahlsten sekä Katri Koski.

Yhtenäiskoulun ja lukion nykyinen rehtori Kari Laurila avasi tilaisuuden, jonka jälkeen juhlayleisö kuuli, koulun entisen opettajan Anja Kaartisen luoman kattavan katsauksen yhteiskoulun 50- vuotisesta taipaleesta. Kaartinen on elänyt koulun historiaa 36 vuoden ajan.

Kaartinen totesi, että oman oppikoulun saamisesta Vihantiin on kiittäminen niin sanottua ukkokerhoa.

Vuonna 1960 oppikouluasian toi esille Toivo Y. Mikkelä sekä ukkokerho, johon kuuluivat O. Saariaho, S. Rankinen, G. Laatio, A. Harmaalla sekä M. Kellokumpu. Aluksi oli tarkoitus perustaa kunnallinen keskikoulu, mutta ajatus muuttui yksityiseksi oppikouluhankkeeksi. 1.9.1963 aloitti toimintansa Vihannissa 5. luokkainen yhteiskoulu. Ensimmäiset opettajat olivat Annikki Saarela, Hellevi Kujala, Mikko Iso-Antila sekä Matti Kaasalainen. Yhteiskoulun aloitti kahdella rinnakkaisluokalla 74 oppilasta”, Kaartinen kertoi.

Vuonna 1965 koulussa oli oppilaita 178 ja vuonna 1970 keskikoulussa oli jo täydet viisi vuosiluokkaa ja oppilaita oli 351. Lukiossa opiskeli 74 eli koko koulussa oli 425 oppilasta”, Anja Kaartinen toi esiin.

Yhteiskoulun koulurakennuksen perustamisvuosi oli 1965 ja uuden koulurakennuksen vihkiäisjuhlaa vietettiin 11.12.1966. Lisärakennus valmistui vuonna 1971 ja koulua saneerattiin perusteellisesti 2000- luvulla.

Anja Kaartinen kertoo, että 1.8.1974 Vihannissa siirryttiin peruskoulujärjestelmään.

Kun Vihannin yhteiskoulu oli yksityinen kunnan omistama koulu, ei peruskouluun siirtyminen tuottanut vaikeuksia. Lukio liitettiin kunnan koululaitokseen, muuna oppilaitoksena”, Kaartinen totesi.

Koulun rehtoreina ovat toimineet: Annikki Saarela, Aulis Tiittanen, Ahvo Ahlsten, Seija Hakkola, Katri Koski, Ari Sarpola, Pekka Tähkävuosi sekä nykyään Kari Laurila.

Kaartinen sanoo, että tänä päivänä lukio jatkaa yksisarjaisena lukiona, jossa voi opiskella laajasti verkko- opetuksen avulla lähiseutujen kurssitarjontaa hyödyntäen.

Lukiolla ja yläkoululla on yhteinen rehtori ja useat opettajat peruskoulun kanssa yhteisiä. Toivomukseni on, että Vihanti saisi pitää oman lukionsa alueen tärkeänä toimijana”, Anja Kaartinen esitti.

Halu kehittää perusopetusta’

Raahen kaupungin opetuslautakunnan puheenjohtaja Jarmo Myllymäki toi juhlaan lautakunnan tervehdyksen. Puheessaan hän otti esiin koko Raahen kouluverkkoasian.

Opetuslautakunnan päätöksen mukaisesti haluamme kehittää tästä pihapiiristä Vihannin kaupunginosan keskeistä osaamiskeskusta varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen osalta”, Myllymäki totesi.

Vihannin lukion mahdollisesta tulevaisuudesta hän ei ottanut kantaa. Juhlan jälkeen Myllymäki kertoi, että kaupungin opetuslautakunta ei päätöksessään ottanut kantaa Vihannin lukion jatkoon.

Asia ei ollut esillä. Lukiokoulutuksen käsittelyn aika on myöhemmin. Itselläni on asiasta oma henkilökohtainen mielipide, mutta se ei ole lautakunnan mielipide. Vihannin lukioasiaa ei ole käsitelty sen enempää tässä vaiheessa”, opetuslautakunnan puheenjohtaja Jarmo Myllymäki tarkensi.

Koulun 50- vuotisjuhlassa kuultiin lisäksi Vihannin yhteiskoulun entisten opiskelijoiden tervehdyksiä maailmalta. Jenni Kotilan tervehdys Yhdysvalloista sekä Lauri Lahden tervehdys Kiinasta. Australiassa asuva Katri Heikkinen toi juhlaan oman henkilökohtaisen tervehdyksen. Harmonikkataiteilija Toni Perttula esiintyi. Koulussa opiskellut Tero Ojanperä käytti entisten oppilaiden puheenvuoron, nykyiset koululaiset esittivät musiikkia sekä videolta draamaesityksen ’Koulun kummitus’. Raahen kaupungin tervehdyksen toi kasvattajaseuralle, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Malkamäki.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot