Oulaisten veteraanijuhla Taukokankaalla päättyi yhteislauluun veteraanin iltahuudosta.

Oulaisten veteraanijuhla Taukokankaalla päättyi yhteislauluun veteraanin iltahuudosta.

 

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Oulaisten kaupungin, seurakunnan sekä kuntoutuskoti Taukokankaan yhteisesti järjestämä Veteraanijuhla pidettiin sunnuntaina Taukokankaalla.

Kansallinen Veteraanipäivä oli lämminhenkinen tilaisuus, jossa sukupolvet kohtasivat kun Oulaisten lapsikuoro lauloi juhlayleisölle sekä erityisesti sotiemme veteraaneille. Lapsikuoroa johti Anne-Maria Sirviö.

Tervehdyssanat lausui Taukokankaan johtaja Seija Lepola, hartaushetken piti Oulaisten seurakunnan kappalainen Jaakko Arppe ja tilaisuus päättyi yhteislauluun Veteraanin iltahuuto.

Juhlapuhujana oli Oulaisten kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Heiska. Puheessaan hän otti esiin muun muassa, kuinka veteraanit puolustivat Suomen itsenäisyyttä vaikeina sotavuosina.

Veteraanit rakensivat maamme uudelleen sotien jälkeisissä oloissa. Suomalainen yhteiskunta on kehittynyt valtavasti viimeisten vuosikymmenien aikana. Olemme rakentaneet maamme hyvinvointia veteraanien luomalla vakaalla pohjalla. Teidän ansiostanne voimme tänä päivänä elää vapaassa ja hyvinvoivassa yhteiskunnassa. Tunnemme syvää kiitollisuutta veteraanien arvokkaasta työstä. Saamme elää kiitollisina kohti tulevaisuutta”, Heiska kiitteli.

Valtaosa kaatuneista nuoria miehiä

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja muistutti juhlapuheessaan myös, että sota oli ensisijaisesti nuorten ihmisten sotaa.

Nuorimmat rintamalla taistelleet olivat noin 18 vuotiaita ja pääosa 20-30 vuotiaita. Talvi-, jatko- ja Lapin sodissa Suomi menetti noin 90 000 miestä. Haavoittuneita oli lähes 300 000, sotaleskiä 30 000 ja 50 000 sotaorpoa. Sankarihautojen kivistä voimme todeta, että valtaosa kaatuneista oli nuoria miehiä. Sodan jäljet näkyivät, sillä sodan jälkeen joka kuudestoista mies oli sotainvalidi, joka seitsemästoista nainen sotaleski ja joka kahdeskymmenesviides lapsi sotaorpo. Talvisodassa oulaistelaisia kaatui 75 sekä jatko- ja Lapinsodassa 126”, Pekka Heiska toi esiin.

Hänen mukaansa sotaa ei kuitenkaan käyty turhaan. Heiska muistutti, että Suomea ei koskaan valloitettu ja saatoimme aloittaa maan jälleenrakennuksen vapaana ja itsenäisenä valtiona.

Suomi taisteli itsenäisyydestä, mutta taisteli oikeastaan enemmästä, taisteli elämästään”.

Sodista selviäminen oli ihme. Toinen suuri ihme on maan jälleenrakentaminen ja taloudellinen nousu”, Pekka Heiska sanoi.

Hän muistutti meitä nykypäivän suomalaisia, että me olemme syvässä kiitollisuuden velassa sota- ajan sukupolvelle, joka joutui ase kädessä ja kotirintamalla puolustamaan tätä maata.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot