Majakka- rastit ovat matalankynnyksen kuntoilutapahtumia

Ari Vilminko

OULAINEN

Pyhäjokialueen perinteinen iltarasti- tapahtuma, jonka juuret uivat aina 1980- luvun loppupuolelle saakka, saavutti viimeisen rastin viime syksynä.

Iltarasteja haluttiin kuitenkin jatkaa alueen suunnistusväen toimesta ja esittivät toiveen, että olisiko SeutuMajakalla kiinnostusta lähteä tukemaan iltarastitoimintaa. Muutamien palavereiden jälkeen päätettiin, että kokeillaan, löytyykö alueelta vielä imua iltarastitoimintaan.

Edellytyksenä rastitoiminnan jatkumiselle oli, että tapahtuma pidetään matalankynnyksen kuntoilutapahtumana, johon jokainen voi osallistua

Majakka- rastien palavereissa on sovittu, että jokainen järjestävä seura eli Oulaisten Huima, Oulaisten Taru, Sinkki- Sepot, Haapaveden Urheilijat sekä Kärsämäen Kataja järjestävät nyt kevään ja alkukesän aikana yhden kuntoilutapahtuman, jonka jälkeen päätetään kantaako siivet syksylle. Mikäli osallistujamäärät jäävät edelleen alhaiseksi, niin syksyllä ei enää tapahtumia järjestetä.

Kevään ja alkukesän rastitapahtumat eivät ole kilpailutapahtumia vaan iltarasteja viedään eteenpäin matalankynnyksen kuntoiluna, aivan uudella konseptilla ja toimintamallilla, joka perustuu koulutukseen ja ohjaukseen. Ajanottokello on tuntematon eikä suunnistajia laiteta missään vaiheessa paremmuusjärjestykseen. Tuloksia ei tunneta.

Iltarasteilla kuntoillaan torstaisin ja lähtöväli on klo 18.00-19.00. Jokaisessa rasti- illassa on ennen rastien hakua yhteinen oheistapahtuma. Se on jumppahetki tai sitten koulutus- tai infotilaisuus kartasta, karttamerkeistä tai jokin vastaava.

Mallikartasta oma reitti

Jokaisen iltarastitapahtumaan järjestäjät piirtävät mallikartan, jossa on 15-20 rastia. Näistä osallistuja piirtää itselleen karttaan sopivan reitin, jonka kiertää yhdessä tai porukassa, ilman ajanottoa.

Kun huomenna torstaina Majakka- rastit avataan Vihannin Lumijärvenkankaalta, niin tapahtumaa junaillut Seija Jussinniemi viestittää, että rasteja on parikymmentä.

Rastipisteet myös kuvataan lähtöpaikalle. Rastit voi kiertää omavalintaisessa järjestyksessä. Rastipisteet ovat kahta pientä kiveä ja polun risteystä lukuun ottamatta erilaisia kohteita. Lapsille ja aloittelijoille on rastipisteitä tarjolla helpoissa paikoissa”, Seija paljastaa.

Ennen kuin suunnistajat päästetään metsään, niin pidetään muutaman minuutin jumppahetki, jonka ohjaa Tuula Vilminko”, Seija Jussinniemi kertoo.

Järjestäjät perivät minimaalinen karttamaksu kuin myös euron vuokran, jossa järjestäjiltä lainaa emitin.

Jokaisessa tapahtumassa arvotaan majakka.

Ensi viikolla sprintti

Huomenna torstaina aloitetaan Sinkki- Seppojen järjestelyissä Vihannin Lumijärvenkankaalta.

Ensi viikolla, 15.5 tutustutaan sprintin saloihin Oulaisten Huiman järjestelyissä Oulaisten urheilukentällä. Oheistapahtumana ovat karttamerkit ja leimausharjoitus.

22.5 on vuorossa Haapaveden Urheilijoiden järjestämä tapahtuma Korkatin Aakonvuorella. Ennen metsään menoa on infoa maastosta ja kartasta.

Kesäkuun 5. päivä on järjestelyvastuussa Oulaisten Taru. Silloin kokoonnutaan Törmäperän urheilukentälle ja tarulaiset kertovat kartanväreistä ja perhoslenkin saloista.

Kärsämäen Kataja järjestää oman iltarastitapahtuman Venetpalon hiihtomajalla 12.6 ja aiheena ovat karttamerkit ja kartat.

Katajan kuntoilutapahtuman jälkeen päätetään sitten porukalla jatkosta Majakka- rastien osalta.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot