Oulaskankaan synnytysosaston mielenilmaus synnytysten jatkumisen puolesta kokosi väen Juho Oksan koululle. Nelli ja Niilo olivat tilaisuudessa lapsia hauskuuttamassa.

 

Oulaskankaan synnytysosaston mielenilmaus synnytysten jatkumisen puolesta kokosi väen Juho Oksan koululle. Nelli ja Niilo olivat tilaisuudessa lapsia hauskuuttamassa.

 

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Juho Oksan koulun piha kokosi lauantaina koleasta säästä huolimatta useita satoja henkilöjä mielenilmaukseen. Mielenilmauksen syynä oli Oulaskankaan aluesairaalan synnytysosaston lakkauttaminen vuoden 2017 alusta lähtien.

Oulaisten synnärin väki kertoo, että 1.1.2017 voimaan astuvan päivystysasetuksen vuoksi synnytystoiminta uhkaa loppua Oulaskankaan sairaalasta vuoden 2016 loppuun mennessä. Asetus edellyttää ympärivuorokautista lastenlääkäripäivystystä, jota Oulaskankaalla ei ole. Oulaskangas täyttää muuten asetuksen määräämän hoidon tason. Synnäriosaston mukaan tällä hetkellä sairaanhoitopiirillä ei ole resursseja tai tahtoa järjestää puuttuvaa lastenlääkäripäivystystä Oulaskankaalle.

Vuonna 2013 Oulaskankaalla synnytti 1011 äitiä. Heistä 75 synnytti alle 1,5 tunnin sisällä sairaalaan saapumisesta. Moniko synnyttäjistä olisi ehtinyt Ouluun tai Kokkolaan synnyttämään, synnytysosaston hoitajat kysyvät.

Asetus voi kääntyä itseä vastaan’

Oulaisten kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen Kai Pajala vakuutti tekevänsä kaikkensa, että synnytykset säilyvät Oulaskankaalla.

Peruspalveluministeri Susanna Huovisen allekirjoittama päivystysasetuksen tarkoitus on taata yhdenvertaisen hoidon laatu, mutta asetus saattaa kääntyä itseään vastaan. Päivystysasetuksen tarkoituksenmukaisuus voidaan kyseenalaistaa. Voidaan kysyä, ovatko lainsäätäjät olleet tietoisia, mitä asetuksen hyväksyminen käytännössä tarkoittaa. Mikäli asetus astuu voimaan sellaisenaan, tulevat synnytykset loppumaan jopa yli 1 000 synnytystä vuosittain hoitavista matalanriskin synnytyssairaaloista”, Pajala toi esiin puheessaan.

Parantaako synnytyksen turvallisuutta, kun lähellä olevat synnytysyksiköt keskitetään kauas suuriin keskuksiin. Matkasynnytysten määrän kasvu on otettava vakavasti, koska lapset kuolemanriski on moninkertainen, jos synnytys ei tapahdu sairaala oloissa ja ammattilaisten huomassa. Synnyttäminen tulee olla mahdollisimman lähellä, se on niin lapsen kuin äidin kuin yhteiskunnankin etu”, Kai Pajala sanoi.

Hän tietää, että Oulaskankaalle tullaan synnyttämään laajalta alueelta, yli 20 kunnasta..

Keskittäminen on alueellisesti toiminut hyvin”.

Kai Pajala tietää, että sairaanhoitopiirin päättäjillä on edessä vaikea tehtävä.

Sen pitää pystyä vaikuttamaan, että synnytykset Oulaskankaan sairaalassa jatkuvat. Sairaanhoitopiirin tulevassa valtuustossa tulee esille oulaistelaisten tekemä aloite, jonka mukaan synnytykset on turvattava tulevina vuosina Oulaskankaalla. Tulemme tekemään kaikkemme asiassa”, Pajala vakuutti.

Nyt mennään ojasta allikkoon’

Mielenilmauksessa mukana ollut kansanedustaja Antti Rantakangas totesi, että synnytysten siirtäminen pois Oulaskankaalta vie ojasta allikkoon. Alueella on paljon monen lapsen äitejä, joiden synnytys tapahtuu nopeasti.

Uutta asetusta perustellaan potilasturvallisuudella, mutta todelliset vaikutukset vievät täysin toiseen suuntaan. Päivystysasetus on arvioitava uudestaan. Onko turvallisempaa synnyttää ambulanssissa tai autossa kuin omassa lähisairaalassa”, kansanedustaja kysyy.

Säästösyilläkään ratkaisua ei voida perustella, sillä tilastot osoittavat, että synnyttäminen on edullisempaa Oulaskankaalla kuin yliopistosairaalassa”.

Rantakangas sanoo, että nyt on laitettava kaikki likoon ja on tehtävä yhteistyötä koko Oulun eteläisellä alueella.

Kaikki alueen kansanedustajat ovat asiassa yhtä mieltä”.

Keskittäminen vaarantaa’ synnytyksiä

Tilaisuudessa mukana ollut Kätilöliiton puheenjohtaja Terhi Virtanen muistutti, että elämä on arvokasta ja sitä pitää vaalia.

Nyt on ministeriössä tehty päätöksiä, jotka vaarantavat elämää. Kun Susanna Huovinen tuli peruspalveluministeriksi, niin ensi töikseen hän vahvisti asetuksen. Tällä asetuksella ja keskittämisellä vaarannetaan vuosikymmenien työllä aikaa saatu hyvä tilanne”, Virtanen kritisoi.

Suomessa oli 62 synnytysyksikköä vuonna 1975. Kun Pietarsaaren yksikkö loppuu, niin meillä on jäljellä 29 synnytysyksikköä. Keskittämistä on tehty pitkään. Tämän seurauksena matkasynnytysten määrä tuplaantui viimeisen kymmenen vuoden aikana”.

Hän muistuttaa, että matkasynnytyksen ovat vaarallisia, kun kätilö saati lastenlääkäriä ei ole perheen omassa autossa mukana.

Eikä ambulanssikuskit halua synnytyksiä hoitaa”.

Viime vuonna matkalla synnytyssairaalaan tuli maailmaan 123 lasta. Määrä ei ole suuri, mutta asian tekee vakavaksi se, että matkalla syntyneiden vauvojen riski kuolla on viisin- tai kuusinkertainen muihin vastasyntyneisiin verrattuna”, kätilöliiton puheenjohtaja Terhi Virtanen sanoo.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot