Neljän polven toukosiunaus Korvenlaidan tilalla. Vasemmalta Valtteri, Markus, Juhani sekä Pentti Saari.

Neljän polven toukosiunaus Korvenlaidan tilalla. Vasemmalta Valtteri, Markus, Juhani sekä Pentti Saari.

 

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Oulaisten eläkeliiton, Oulaisten seurakunnan, MTK Oulaisten sekä Metsänhoitoyhdistyksen jo perinteiseksi muodostunut toukosiunaus järjestettiin tällä kertaa Juhani Saaren Korvenlaidan tilalla Saariperällä.

Toukosiunaus oli tällä kertaa poikkeava tilaisuus, paitsi kolean sään vuoksi, mutta myös siinä mielessä, että toukosiunaus suoritettiin neljän sukupolven voimin.

Tilan vanha isäntä Pentti Saari kertoi toukosiunausväelle, että ennen kuin hän tuli isännäksi, niin tilaa oli viljelty kahden sukupolven ajan.

Minun jälkeeni on tilalla tehty jo kaksi kauppakirjaa. Vuonna 1966 tulin tilalle vaimon ja lapsikatraan kanssa. Juhani oli silloin 9- vuoden ikäinen. En tiedä, mikä voima minut silloin tänne toi, mutta onhan noita muitakin selittämättömiä asioita maailmassa”, Pentti Saari toi historiaa esiin huumorilla.

Juhani tilan jatkajaksi vuonna 1989

Hän kertoi, että tila oli hänen hallussa 23 vuoden ajan ja vuonna 1989 tehtiin Korvenlaidan tilalla sukupolvenvaihdos, jolloin poika- Juhani tuli jatkamaan tilaa.

Sen jälkeen olen lastenlasten kanssa joskus ollut kylvöhommissa. Huumorilla heitä muistuttelin, että muistakaa laittaa siemen kylvövaiheessa sitten oikein päin peltoon, ettei siemen lähde kasvamaan alaspäin. No, ei se lapsenlapsiin tehonnut, kun sanoivat, että mitä se pappa höpisee”, vanha isäntä hauskutti.

Lopuksi Pentti Saari muistutti, että vaikka kylvön aika on maanviljelijöille kiireistä aikaa, niin välillä pitäisi muistaa nostaa katse ylös pellosta taivasta kohden.

Arvokasta perinnettä pitää vaalia’

Maaseutuasiamies Keijo Pylväs kiitteli, että toukosiunausperinne on säilynyt Oulaisissa.

Tämä on todella arvokas perinne ja sitä pitää vaalia kun Oulaisissa maatalous on vahvaa aluetta. Oulaisissa on tällä hetkellä 158 aktiivista maatilaa. Lypsykarjatiloja on 38 ja viljelyksellä on yhteensä noin 6 600 hehtaaria. Meillä on myös nuoria viljelijöitä eli tulevaisuus näyttää mielestäni hyvältä. Toivomme viljelijöille voimia, sillä se on yksi vaativimmista ammateista”, Pylväs totesi.

Siementen siunauksen Korvenlaidan tilalla suoritti seurakuntapastori Mari Jussi-Pekka.

Pyhäjokilaakson Metsänhoitoyhdistyksestä Jari Penttilä istutti toukosiunauksen yhteydessä muistopuun Saaren pihapiiriin.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot