Mari Zanze sanoo, että polttopiirustustöitä voi tehdä mihin tahansa puutuotteisiin.

 

 

Mari Zanze sanoo, että polttopiirustustöitä voi tehdä mihin tahansa puutuotteisiin.

 

 

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Oulaistelaisella Mari Zanzella on taito, jota hyvin harvalta löytyy. Hän nimittäin harrastaa polttopiirustusta puumateriaaleihin. Pyrografia töitä hän on tehnyt jo kymmenisen vuoden ajan muiden töiden ohella, mutta toivoo, että jonain päivänä hänellä olisi oma yritys, joka on erikoistunut pyrografiaan.

Voi olla, että yrityksen perustaminen on jo varsin lähellä, mutta tuskin vielä siitä päätyöksi olisi. Tuotteet pitää saada ensinnä tutuksi. Polttopiirustustöitäni olen esittelemässä Hautas- ja Kukka Jääskeläisen kirppistapahtumassa lauantaina ja otan siellä vastaan myös tilauksia, jos asiakas haluaa kuvan johonkin tuotteeseen”, Mari Zanze kertoo.

Mari sanoo, että kipinän pyrografiaan hän sai Piippolan ammattiopistolla.

Siellä kokeilin pyrografiaa ja se vei heti mennessään”, Nightwish- fani Mari Zanze sanoo.

Hän sanoo, että polttopiirustustöitä voi tehdä mihin tahansa puutuotteisiin, mutta myös nahkaan.

Keittiössä tarvittaviin puuesineisiin voi polttamalla piirtää vaikka mitä. Olen piirtänyt erilaisia kuvia puisiin leikkuualustoihin, tarjottimiin, koriste- esineisiin, laatikkoihin, puisiin porukkalahjoihin synttäreille eli ihan mihin vain. Kuksat ovat varsinkin olleet suosittuja piirrettäviä. Piirrän myös eläinten kuvia, aseiden tukkiin. Kuvat ovatkin olleet suosittuja metsästäjien keskuudessa, eikä kuvien valmistuksessa mene kovin paljon aikaa. Pari tuntia kun kuvan piirtää aseen tukkiin molemmin puolin. Siinä on myös kuvien lakkaus mukana”, Mari selvittää.

Töitään hän on markkinoinut lähinnä puskaradion kautta.

Se on toiminut, ja tilattuja töitä olen tehnyt muiden töiden ohella”.

Piirustuslaite kuin kolvi’

Mari Zanze sanoo, että hyvin usein kuvien piirtämisessä hän käyttää apuna valokuvaa.

Hahmotteluvaiheessa piirrän yleensä vain ääriviivat ja siitä alan muotoilemaan kuvaa. Toki se riippuu paljon aiheesta, mutta itse kuvan piirrän polttopiirustuslaitteella, jossa on ohut terä. Piirustuslaite on kuin kolvi konsanaan ja sillä varsin simppeli työstää kuvaa. Työ on tarkkaa kaiken aikaa ja tarvitaan pehmeitä käsiä”, Mari Zanze selvittää ja sanoo, että pehmeämpään puuhun saa pyrografialla kuvan, joka on kuin kolmiulotteinen.

Hän on huomioinut kymmenen vuoden aikana, että aseisiin piirretty kuva kannattaa ehdottomasti lakata, että se kestää pitempään. Marin mukaan lakkaus tai jokin muu pintakäsittely on paikallaan myös tuotteisiin, jotka tulevat ulko- olosuhteisiin, kosteisiin paikkoihin tai yleensäkin kuluttavaan käyttöön, kuten muun muassa keittiötuotteissa.

Polttopiirustus on käsityötä alusta loppuun saakka. Olen huomioinut, että tänä päivänä käsitöitä arvostetaan, oli se sitten neulomista tai polttopiirustusta, aivan erilailla kuin ehkä jokunen vuosi sitten”, Mari on huomioinut.

Mari Zanzen pyrografia- töitä voi ihailla osoitteessa: facebook.com/zekoartpyro

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot