Pikku-Lottakin pääsee viikonloppuna juhlimaan Pirjo-äidin valkolakkia.

Pikku-Lottakin pääsee viikonloppuna juhlimaan Pirjo-äidin valkolakkia.

Aikuisiällä ylioppilaaksi

Susan Nokia

VIHANTI

Ylioppilastutkinnon suorittaminen päivälukiossa ei ole iästä kiinni. Lukiota ei tarvitse välttämättä aloittaa 16-vuotiaana, vaan vaikkapa kolmikymppisenä, suurperheen äitinä, kuten vihantilainen Pirjo Taskila teki.

Menin lapsuuden kotipaikkakuntani Oulaisten lukioon vuonna 1998 ja viihdyin siellä kaksi vuotta. Niihin aikoihin keskityin ehkä enemmän muihin asioihin kuin opiskeluun. Silloinen poikakaveri, nykyinen aviomieheni, oli paljon mukavampaa seuraa kuin oppikirjat. Syksyllä 2000 lähdin vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin ja suoritin sikäläisen ylioppilastutkinnon, High School – diplomin”, Taskila kertoo.

Suomeen palattuaan Pirjolla ei ollut kovin suurta mielenkiintoa käydä lukiota loppuun, sen sijaan tie veikin Kajaaniin tradenomi-opiskelujen pariin, jonne hän saattoi hakea High School-diplomillaan.

Luulin tuolloin, että kaupan ala on minun juttuni”, Taskila sanoo.

Muutimme Kajaaniin ja menimme naimisiinkin. Meille syntyi Kajaanissa asuessa kolme lasta. Valmistuin tradenomiksi vuonna 2008, mutta en sittenkään kokenut alaa täysin omakseni. Silloin taisi herätä ensimmäinen ajatus ylioppilastutkinnosta”.

Oulaisten lukiosta kannustavaa opetusta

Taskilan perheen asetuttua asumaan Vihantiin, Pirjo alkoi miettiä, mille alkaisi.

Toukokuussa 2011 otin yhteyttä Vihannin lukion opinto-ohjaajaan.Suunnittelin ensin etälukion suorittamista Vihannissa, mutta Vihannin etälukio lakkautettiin, joten suuntasinkin Oulaisten lukioon. Siellä opinnot olisi ollut mahdollista suorittaa etänä, mutta päivälukio lähiopintoineen houkutti kuitenkin enemmän”.

Ajatus lukion suorittamisesta itseään nuorempien keskellä mietitytti Pirjo Taskilaa alkuun vähän, mutta epäilyt haihtuivat saman tien opintojen alkaessa syksyllä 2011, mikä oli fiksujen oppilaiden ja kannustavien opettajien ansiota.

Suuri kiitos Oulaisten lukion rehtorille Voitto Sorvojalle ja opettajille”, Taskila kiittelee.

He suhtautuivat minuun ihan kuin muihinkin opiskelijoihin, en saanut erityishuomiota, mutta aina apua ja tukea, kun tarvitsin”.

Täysi tuki ja kannustus kotoa

Melkoista suunnittelua opiskelun järjestäminen vaati, sillä perhe oli kasvanut vielä viidellä lapsella. Pirjon oli tarkoitus kirjoittaa jo viime syksynä, mutta nuorimman lapsen, Lotta-tyttären, syntymä syyskuussa siirsi kirjoituksia.

Eihän se ihanteellinen yhtälö ollut, kun kirjoitusten alkaessa tänä keväänä Lotta oli 5 kuukauden”, Taskila myöntää.

Monta kompromissia olen joutunut opiskelujen aikana tekemään, mutta perhe on ollut aina etusijalla. Jos lapsilla on ollut läksyjä, olen auttanut heitä. Pyrin tekemään tehtäviä mahdollisimman paljon jo koulussa ja illat pyhitin perheelle. Toki välillä yöunet jäivät lyhyiksi”.

Onneksi Pirjo Taskilalla on ollut hyvä turvaverkko käytössään.

Mieheni Masi on ollut mahtava tuki minulle. Hän on aina kannustanut opinnoissa ja kotityöt on tehnyt se, kumpi on ehtinyt. En varmaankaan olisi jaksanut, jos kodin pyörittäminen olisi ollut vain minun harteillani. Suuri kiitos myös vanhemmilleni: he ovat antaneet minulle täyden tuen ja tarvittaessa myös joitakin kertoja tulleet kotiimme hoitamaan lapsia. Kolmas kiitoksen ansaitsija on Vihannin Aamuruskon päiväkoti. Sinne olen saattanut jättää lapset hoitoon aina turvallisin mielin ja he ovat víihtyneet siellä mainosti.

Positiivisella asenteella eteenpäin

Nyt on juhlan aika. Pirjo Taskilan urakka on ohi ja viikonloppuna on aika juhlia. Tulevaisuus mahdollisine opintoineen on vielä avoinna, sillä nyt on aika hengähtää.

Kannustan suorittamaan ylioppilastutkinnon vielä aikuisiälläkin, jos innokkuutta löytyy. Ihmisen pitäisi tehdä sitä, minkä avulla mieli pysyy virkeänä”, Taskila sanoo.

Hänelle opiskelu ja työnteko perheen ohella ovat aina olleet itsestäänselvyys.

Äitinikin kävi töissä ja silti minulla oli onnellinen ja turvallinen lapsuus. Eivät äitiys ja työ sulje toisiaan pois, vaikka haasteita asettavatkin. Eikä elämän tarvitse mennä tietyssä järjestyksessä. Opiskella voi myöhemminkin. Minulla on aina ollut sellainen asenne, että elämästä selvitään ja kaikki järjestyy. Miksei myös sekin haaveeni, että joskus perheemme vielä asuisi lyhyemmän tai pidemmän ajanjakson ulkomailla, järjesty tulevaisuudessa”, Pirjo Taskila sanoo.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot