Museonäyttelyn yhteen huoneeseen on koottu valokuvista Puuparantolan historiaa. Kuvassa vasemmalla ylihoitaja Eija Hukkanen sekä Arja Mäenpää, joka yhdessä Ritva Kestin kanssa suunnitteli ja kokosi näyttelyn.

 

Museonäyttelyn yhteen huoneeseen on koottu valokuvista Puuparantolan historiaa. Kuvassa vasemmalla ylihoitaja Eija Hukkanen sekä Arja Mäenpää, joka yhdessä Ritva Kestin kanssa suunnitteli ja kokosi näyttelyn.

100-vuotisjuhlan kunniaksi pystytettiin museonäyttely Puuparantolaan

Ari Vilminko

OULAINEN

Oulaskankaan sairaala saavuttaa syksyllä kunnioittavan 100 vuoden iän. Juhlan kunniaksi Oulaskankaan sairaalan pihapiirissä sijaitsevaan vanhaan keuhkotautiparantolaan on koottu museonäyttely. Näyttely koostuu muun muassa parantola- ajan kalusteista sekä hoitotarvikkeista, joita on esillä useissa huoneissa.

Museonäyttely on avoinna yleisölle ensi viikolla kolmen päivän ajan tiistaista torstaihin klo 12-15.

Oulaisten keuhkotautisparantolan toiminta alkoi vuonna 1914 korjatussa reservikasarmirakennuksessa, jossa oli 20 sairaansijaa. Parantolassa hoidettiin tuberkuloosista kärsiviä potilaita. Parantolaa laajennettiin 1930- ja 1950-luvuilla. Vuonna 1960 vanhan parantolan tiloihin kunnostettiin lisää hoitopaikkoja, koska tuberkuloottisten potilaiden hoitopaikoista oli edelleen pulaa. Kunnostuksen jälkeen parantolassa oli 284 sairaansijaa. Vuonna 1964 suljettiin puuparantolassa oleva osasto ja seuraavana vuonna suljettiin myös yksi osasto uudelta puolelta. Oulaskankaan sairaalan toiminta alkoi 4.1.1971 ja sairaansijoja oli 78 tuberkuloosin hoitoon ja 94 yleissairauksien hoitoon. Kun 1.1.1987 sairaalan nimi muuttui Oulaskankaan aluesairaalaksi, niin samalla parantolan toiminta loppui.

Laaja kavalkadi historiasta

Museonäyttely on varsin laaja kavalkadi keuhkotautiparantolan historiasta. Ylihoitaja Eija Hukkanen sekä näyttelyä koonneet toimistopäällikkö Arja Mäenpää sekä osastonhoitaja Ritva Kesti sanovat, että pääosa näyttelyn tavaroista on löytynyt Oulaskankaan kätköistä, eri osastoilta sekä ullakolta.

Wanhalta Woimalta haimme myös sinne näytteille annetut vanhat puuparantolan aikaan liittyvät esineet, muun muassa vanhat sängyt ja muita kalusteita. Ne ovat olleet esillä heidän näyttelyosastollaan”, Arja Mäenpää kertoo.

Mäenpää ja Kesti sanovat, että oli yllätys kuinka paljon keuhkotautiparantolaan liittyvää tavaraa ja esineistöä löytyi.

On ollut hienoa, että esimerkiksi yksityiset henkilöt ovat tallentaneet historiaa päiväkirjan muotoon. Ne ovat olleet meille tärkeitä asiakirjoja kun olemme näyttelyä koonneet ja ovat nyt jälkipolvilla nähtävillä”, Mäenpää ja Kesti mainitsivat.

Mäenpää laskeskelee, että heiltä meni parin viikon työpanos näyttelyn suunnitteluun ja koostamiseen.

Kiinteistöhuollon pojat ovat olleet asiassa isona apuna”, Arja Mäenpää kiittelee.

Vanhan ajan esineitä, tekstiilejä sekä tarvikkeita on esillä useassa eri huoneessa. Esillä on todella laaja kattaus historian havinaa sairaalatarvikkeista kuin myös sääntöjä, joita keuhkotautiparantolassa piti noudattaa. Valokuvin on myös esitelty keuhkotautiparantolan henkilöstöä, johtavat lääkärit sekä ylihoitajat sekä muuta toimintaa.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot