Joensuun piispa Arseni vieraili Vihannin tsasounassa ja mm. siunasi moottoripyörät.

 

Joensuun piispa Arseni vieraili Vihannin tsasounassa ja mm. siunasi moottoripyörät.

 

Susan Nokia

VIHANTI

Vihannin Jumalansynnyttäjän suojeluksen tsasouna sai helatorstaina arvovieraan, kun Oulun metropoliitan tehtäviä hoitava Joensuun piispa Arseni toimitti liturgian Kristuksen taivaaseenastumisen juhlapäivänä. Ortodoksisen kirkon 40 päivää kestänyt pääsiäisen juhla-aika päättyi juhlan aattona. Piispa totesi, että pääsiäistä seuraava juhla-aika on yhtä pitkä kuin sitä edeltävä paasto.

Helatorstaina toimitetun jumalanpalveluksen muodostivat kolmas hetki, liturgia, vedenpyhitys ja ajoneuvojen-, ikonien- sekä hautaristin siunaaminen. Vihannin tsasounassa on perinteisesti joka kevät järjestetty motoristikirkko, jolloin niin ortodoksit kuin luterilaisetkin ovat saaneet tuoda ajoneuvonsa siunattaviksi. Ennen ajoneuvojen siunaamista piispa Arseni toimitti tsasounan kaivokappelilla vedenpyhityksen. Sen jälkeen toimitettiin ristisaatto kirkon ympäri. Piispa Arsenin kanssa jumalanpalveluksen toimitti isä Aleksei Sjöberg.

Vaikka piispa Arseni onkin Vihannin tsasounassa harvinainen vieras, kertoi hän helatorstain vierailun olleen jo toinen tällä keväällä.

Edellisen kerran olin täällä suuren paaston ensimmäisellä viikolla. Vihannin tsasouna on kotoisan kaunis ja huolella hoidettu. Tulen tänne hyvin mielelläni”.

Tunnettu ikonimaalari

Korkeasti Siunattu Joensuun piispa Arseni hoitaa ortodoksisessa kirkossa paitsi Oulun metropoliitan tehtäviin kuuluvia töitä, myös maahanmuuttaja- ja diakoniatyön organisointia. Hän on myös tunnettu ikonimaalari ja ikonografian asiantuntija. Häneltä on ilmestynyt mm. Ikonikirja ja Ikoneja kansalle -nimiset teokset ja parhaillaan piispa valmistelee ikoneihin liittyvää väitöskirjaa Jyväskylän yliopistoon.

Ikoneja piispa Arseni on maalannut jo yli kolmekymmentä vuotta ja osallistunut lukuisiin näyttelyihin. Seuraavaksi hänen teoksiaan nähdään Galleria Nooan tulevassa kesänäyttelyssä Humppilassa.

Piispa Arseni toimii myös puheenjohtajana Pyhien Sergein ja Hermanin Veljeskunnassa.

Veljeskunta on vuonna 1885 perustettu sisälähetysjärjestö ja se on Suomen ortodoksisen kirkon järjestöistä vanhin. Siihen kuuluu yli 2500 jäsentä ja puolentoista sataa alaosastoa, joita ovat tiistaiseurat, kuorot ja ikonimaalauspiirit”, piispa Arseni kertoi.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot