Kisällä ja mestari, sepät Niiles ja Harri Anttila.

 

 

Kisällä ja mestari, sepät Niiles ja Harri Anttila.

 

Oulaisissa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt, mutta vuonna 2004 Rovaniemelle muuttanut Harri Anttila muistetaan sitkeänä ja sinnikkäänä urheilijana hiihtoladuilta kuin myös juoksuradoilta. Hiihtoladut jäivät kuitenkin taakse kelloa vastaan, mutta juoksu on pysynyt Harrin mukana. Sitkeytensä hän on osoittanut muun muassa ultramaratonjuoksuihin, aina MM- kisoja myöten.

100 kilometriä hän on juossut yhtä soittoon aikaan 8.22,38 ja 12 tunnin juoksussa matkaa taittui 131,686 kilometriä. Tulos oli silloin Suomenennätys, mutta nyt se on rikottu. 24 tunnin paras tulos Harrilla on 184,130 kilometriä. 100 kilometrin juoksusta hänellä on plakkarissa SM- pronssia. Vuonna 2008 Harri juoksi myös MM- kisoissa Italiassa.

Meriittejä Harri on myös kerännyt puukkoseppänä. Hän, jos kuka on kisällistä takonut itsensä mestariksi ja tällä hetkellä jakaa omia mestarintaitojaan omille pojilleen.

Kesäisin Harri kiertää useita tapahtumia, joissa hän pitää taonta näytöksiä kuten muun muassa viime kesänä Konepäivillä. Mukana oli myös Harrin poika Niiles. Isä- ja poika takoivat yhdessä seppien pajalla.

Harri Anttila sanoo, että kipinän puukontekoon hän sai jo neljän vuoden ikäisenä.

Unto- vaari takoi omassa pajassa ja hänen touhujaan tuli seurattua ja siitä lähti kiinnostus seppähommiin. Vaari opetti taitoja, joita olen pyrkinyt itse noudattamaan puukontaonnassa. Vaikka vaari oli tunnettu viikatteen teosta, niin enpä ole tainnut niitä takoa vaan korupuukkoja pääasiassa”, Harri kertoo upeita puukkoja esitellessään.

Hän asuu perheineen Rovaniemellä omakotitalossa, joka mahdollistaa puukonteon kotioloissa autotallin ja pajan ollessa pihapiirissä.

Kun paja on autotallissa, niin molemmat kossit ovat innostuneesti mukana. Pojat lisäilevät hiiliä ahjoon ja saavat itse takoa rautanauloja tai jotain muuta pientä esinettä. Itse pidän kuitenkin kuumasta raudasta pihdeillä kiinni”, Harri kertoo.

Hän sanoo, että samalla kertaa pojat oppivat kahta eri asiaa.

Ensimmäinen on tietenkin sepän työ, mutta myös kunnioittamaan tulta. Vanhemman, kuusivuotiaan pojan työskentelystä näkee, että hän on ymmärtänyt, ettei tulen kanssa leikitä. On ollut kiva havaita, että vanhempi kossi opettaa sitä kunnioitusta nuoremmalle 3,5 vuotiaaalle veljelleen”.

Lisää ahjoja ja teemat’

Harri Anttila muistelee, että Wanhan Woiman Konepäivillä hän on ollut mukana jo viisi kertaa.

Vanhojen tuttujen kanssa taotaan ja menetelmät ovat jo käyneet tutuiksi. Uusia kasvoja pitäisi saada mukaan, niin Konepäivien vieraat saisivat laajemman kattauksen seppien työskentelystä”, Anttila mietiskelee ja vakuuttaa ettei työskentelyä päivien aikana häiritse, vaikka yleisöä onkin ympärillä.

Sepät kiinnostavat, ainakin sen perusteella kun ihmiset haluavat nähdä työnäytöksiä ja kyselevät eri työvaiheista. Mielenkiintoista on myös seppien taholta kuunnella ihmisten puheita eri työvaiheista”.

Harri Anttila heittää seppien taholta kehitysideaa tuleville Konepäiville. Hän sanoo, että seppien työtilaan pitäisi saada enemmän ahjoja.

Kun niitä olisi lisää, niin eri ahjoilla voisi olla omat teemat kuten muun muassa puukoille, hakoille ja vikatteille”.

Tämän vuotisesta Konepäivistä Harri vielä mietiskelee, että onko hän mukana puukkoja takomassa.

Töiden suhteen on kiireisin aikana menossa ja mikäli tulen Konepäiville, niin se on tilipussista kaksi päivää pois. Se mietityttää”.

Ari Vilminko

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot