Marjut Lehtonen ja ystävänsä lapset Selda, Lilja, Vilho ja Seelia- vauva pukeutuvat Konepäiville Marjo- Riitta Rytingin valmistamiin wanhan ajan asuihin.

Marjut Lehtonen ja ystävänsä lapset Selda, Lilja, Vilho ja Seelia- vauva pukeutuvat Konepäiville Marjo- Riitta Rytingin valmistamiin wanhan ajan asuihin.

 

Perinteiset Weteraanikonepäivät tarjoavat joka kesä kävijöilleen paljon erilaista viihdykettä ja runsaasti töitä innokkaille nuorille. Oulaistelaiselle Marjut Lehtoselle Konepäivät ovat muodostuneet jokavuotiseksi perinteeksi, jota ilman hän ei osaisi kuvitella kesää viettävänsä.

Kaverini pappa hommasi meidät töihin Konepäiville joskus 4- 5- luokalla. Siitä asti olen ollut mukana joka vuosi. Ei ole ollut kesää ilman Konepäiviä”, Lehtonen muistelee.

Nuorten kiinnostus Konepäiviin lähtee varsin helposti liikkeelle kaveriporukasta. Ystävien kesken on helpompaa uskaltautua lähteä mukaan talkootöihin kuin yksinään, ja hyvät kokemukset jakautuvat ystävien kautta helposti. Monet pestautuvat ja kokeilevat yhden kesän aikana mukanaoloa ja useat, Lehtonen mukaan lukien, jatkavat seuraavinakin kesinä.

Pitkä polku talkoolaisena alkoi ensin pieninä avustustöinä. Nuorimmat talkoolaiset hoitivat juoksevia asioita, kuten grillimuonien siirtoja kylmiöistä kioskeille. Iän ja kokemuksen myötä vastuu kasvoi myös, ja pian talkoolaiset pääsivätkin jo hoitamaan myyntiä grillikioskien kassoille.

Työnteko on ollut vaihtelevasti rankkaa, ja kiire ja vastuu on saattanut tuntua aika-ajoin ahdistavalta. Kuitenkin työläisille on tiivistahtisen viikonlopun jälkeen aina jäänyt hyvä mieli. Palkkioista parhain Lehtosen mielestä on talkootöiden tuoma kokemus.

On mahtavaa ajatella että on itsekin joskus ollut pieni ja saanut 4H-sta vaikutteita. Nyt taas on itse isompi ja näkee miten pienemmät kasvaa ja oppii toimimaan itsenäisesti, eivätkä tarvitse enää opastusta”.

Joka kesä Wanha Woima ja 4H- värvää ulkomaalaisia nuoria talkootöihin parin viikon ajaksi. Yhtenä KV- leirin vetäjänä Lehtonen on kartuttanut omia johtamistaitojaan heidän vetäjänään toimimalla tutustunut lukuisiin muihin nuoriin.

On aina mukava nähdä ihmisiä, joita ei muuten vuoden aikana näy. Hommassa on tunnelmaa, ja talkoohenki on ollut ainutlaatuista.”

Haaveena opettajan ura

Nykyään Oulussa asuvalla Lehtosella on takanaan ensimmäinen lukuvuosi Oulun yliopistossa ja haaveilee tulevaisuudenurastaan opettajana. Talvet Oulussa asuessa estävät osallistumista 4H- toimintaan, mutta kesän koittaessa hän on kuitenkin valmis jatkamaan talkootoimiaan konepäivillä.

Vapun jälkeen alkaneen kesälomansa aikana hän on työllistänyt itsensä päiväkodin sijaisuuksilla, uimakouluopetuksilla ja lauantaivuoroilla Oulaisten uimahallilla. Päivittäinen työskenteleminen asiakkaiden kanssa lapsista vanhuksiin on Lehtosen mielestä tärkeää hänelle itselleen. Sen lisäksi että eri-ikäisten ihmisten kanssa asioiminen on mukavaa, sosiaalinen kanssakäyminen edesauttaa hänen opettajan opintojaan. Kesätyöt saattavat myös hieman rajoittaa nuorisotoimintaa, mutta luotettavasta työtiimistä löytyy aina apu hätätilanteissa.

Onneksi leirihommissa on osaavaa porukkaa, ei haittaa vaikka olisi parikin päivää pois. Paikkaus toimii aina”, Lehtonen toteaa.

Rami Eronen

 

 

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot