Kultakruunu on edelleen hääparien lainattavissa, Pyhäjokialueen Kotiseutuliiton hallituksen päätöksen mukaisesti jäsenkunnissa. Kultakruunu löytyy Oulaisten seurakunnalta kuin myös päiväkirja, johon tekstataan hääparin nimi.

 

 

Kultakruunu on edelleen hääparien lainattavissa, Pyhäjokialueen Kotiseutuliiton hallituksen päätöksen mukaisesti jäsenkunnissa. Kultakruunu löytyy Oulaisten seurakunnalta kuin myös päiväkirja, johon tekstataan hääparin nimi.

Ari Vilminko

OULAINEN

Vanhempi väki alueella muistaa ajat, jolloin kaikki Pyhäjokialueen kunnat tekivät voimakasta yhteistyötä urheilun rintamalla. Kisat olivat kuntien omat kultakruunukisat, joita yleisurheiltiin kesällä ja hiihdettiin talvella. Enää ei sellaista yhteistyötä tehdä, eikä samanlaista yhteishenkeä kunnilta löydy juuri miltään sektorilta. Se oli aikaa kun kunnissa oli vielä liikuntasihteerit.

Kultakruunukisojen historia alkoi vuonna 1965, jolloin Pyhäjokialueen Kotiseutuliitto aloitti alueen liikuntaväen tukemana omien talvi- ja kesäkisojen järjestämisen. Liiton jäsenkunnat: Pyhäjoki, Merijärvi, Oulainen, Vihanti, Haapavesi sekä Kärsämäki kilpailivat keskenään 14 karaatin kullasta valmistetusta kultakruunusta, joka siirtyi aina puoleksi vuodeksi kerrallaan käytettäväksi kisojen voittajanpitäjän vihkitoimitusten arvokkaana morsiuskruununa. Mukana seurasi myös päiväkirja, johon kauniisti tekstattiin niiden vihkiparien nimet, jotka olivat kultakruunua käyttäneet.

Kultakruunukisat aloitettiin vuonna 1965 ja viimeinen kisa käytiin kesäkisana Merijärvellä 5.9.1998. Sen kisa voitti Oulainen ja ehkä siitä syystä kultakruunu löytyy tänä päivän Oulaisten seurakunnalta. Ja kruunu on edelleen hääparien lainattavissa, Pyhäjokialueen Kotiseutuliiton hallituksen tekemän päätöksen mukaisesti jäsenkunnissa.

Kultakruunun lahjoitti Outokumpu Oy Vihannin kaivos.

Aila ja Raijo ensimmäiset käyttäjät

Kultakruunua ensimmäisen kerran käyttivät Aila ja Raijo Rajaniemi. Ailan kutreilla oli kruunu kun heidät vihittiin 30.5.1965.

Muistaakseni seurakunnan kautta tuli tieto, että kultakruunu on lainattavissa vihkimisen ajaksi. Häiden jälkeen kruunu palautettiin seurakunnalle kun sille oli muitakin käyttäjiä. Heikki Mustakallio oli meidän vihkipappina”, Raijo muistelee.

Ailan ja Raijon jälkeen kruunu on ollut käytössä 97 hääjuhlassa. Vihannissa kultakruunua on käytetty 58 kertaa, Pyhäjoella 21 kertaa, Oulaisissa 13 kertaa ja neljä kertaa Haapavedellä. Kärsämäellä kruunu on ollut käytössä vain kerran, vuonna 1997.

Alkuaikoina morsiamet käyttivätkin kruunua ahkerasti, mutta 1980- luvun jälkeen kruunun käyttö on ollut vähäistä.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot