Nelliä ja Niiloa voi tavata vaikka missä. He tulevat sinne, minne ihmiset heitä toivovat. Kuva: Ari Vilminko.

 

 

 

Nelliä ja Niiloa voi tavata vaikka missä. He tulevat sinne, minne ihmiset heitä toivovat. Kuva: Ari Vilminko.

 

 

Maria Hyväri

RAAHE

Nellin ja Niilon tarina alkoi reilut kymmenen vuotta sitten. Pattijoella tarvittiin erääseen lastentapahtumaan ohjelmaksi iloista laulattamista ja leikittämistä. Sitä tulivat johtamaan pellemäiset hahmot, joista myöhemmin muotoutuivat Nelli ja Niilo.

Ensiesiintyminen onnistui, sillä pian pellehahmoja pyydettiin muuallekin.

Joku päivä teemme tätä työksemme”, ajatteli Nellin rooliasun takana oleva Päivi Isola jo silloin ja kuiskasi asian myös Kari-miehelleen.

Aika kului. Tyttöpelle pukeutui aina uudelleen oranssin sävyihin, poikapelle vihreään. Nellin luonne alkoi tulla selväksi: hän on pirteä, järkevä ja opettavainen pelle. Niilo on höpsö ja hassu, joka tekee monet asiat aivan väärin. Ja sekös lapsia ihastuttaa! Iso, aikuisen miehen kokoinen pelle, joka tarvitsee lapsiyleisön neuvoja selvitäkseen tavallisista asioista.

Niilo opettaa epäonnistumista, mutta sillä tavalla, ettei koskaan nolata ketään. Voi tehdä väärin, mutta se ei ole vakavaa, vaan opettaa myötätuntoa”, Nelli ja Niilo analysoivat.

Kohtaamisia ympäri maan

Nelli ja Niilo olivat ennen pellen elämäänsä tavallisen perheen tavalliset vanhemmat. Nellin arkityö oli lastentarhanopettajana, Niilon mielenterveyshoitajana.

He ovat edelleen tavallisen perheen tavalliset vanhemmat, joiden työ on olla pelle. Työpaikka on tällä hetkellä koko Suomi ja työkavereina kaikenlaiset ihmiset. Nelliä ja Niiloa voi tavata kauppakeskuksissa, päiväkodeissa, kouluilla, kehitysvammaisten asuntoloissa – mihin vain heitä kutsutaan.

Työ vaatii tietynlaista herkkyyttä, että osaa kohdata monenlaisia ihmisiä.”

Aikaisempi työhistoria on ollut hyvä ponnahduslauta pellen työhön – sekä lastentarhanopettajan että mielenterveyshoitajan työ on ihmisten kohtaamista ja herkällä sydämellä aistimista.

Toisinaan olemme esiintyneet lapsille, joiden kanssa ei ole yhteistä kieltä. Pellet voivat kuitenkin tulla ymmärretyksi ilmeiden ja eleiden kautta”, Nelli ja Niilo kertovat.

Eräs parhaita muistoja on se, kun pieni maahanmuuttajapoika nauroi syvää, puhdistavaa naurua lähes koko esityksen ajan. Myöhemmin hoitajat kertoivat, ettei lapsi koskaan aiemmin hoidossa ollessaan ollut nauranut niin sydämensä pohjasta.

Työ antaa voimaa

Millaista on olla aikuinen, joka työasukseen asettaa värikkään peruukin päähänsä, raitahousut jalkaansa ja maalaa vielä kasvoilleen uuden ilmeen?

Voimme tehdä työtä, joka tuo ihmisille iloa, hyvää mieltä ja halauksia. Se on todellinen rikkaus”, Nelli sanoo.

Nelli ja Niilo käyttävät pitkät automatkat usein esiintymisten suunnitteluun. Ohjelmat on aina mietitty, mutta tarkoituksella väljiksi.

Vasta yleisön reaktiot tekevät esityksen valmiiksi.”

Nellin opettajakokemus tuo varmuuden tekemiseen.

On huippujuttu, kun tietää, että iso lapsiporukka on tietyllä tavalla sormenpäissä ja sen saa hallittua.”

Kiitos oman työn tärkeydestä tulee mieleen esimerkiksi silloin, kun kokonainen perhe pysähtyy pellejen luo.

Pienessä kohtaamisessa voi tulla hyvä tunnelma perheenjäsenten välille. Vanhempia naurattaa ja yhteinen hetki voi säilyä pitkään mielessä voimaannuttavana kokemuksena”, Nelli sanoo.

Monien iloisten tapaamisten jälkeen Nelli ja Niilo voivat tyytyväisin mielin olla kotona ja muuttua taas hetkeksi Päiviksi ja Kariksi.

Punaiset pellentossut porraspielessä odottavat seuraavaa pellepäivää.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot