31 vuotta hiusalan yrittäjänä toiminut Raimo Räisänen saavuttaa 60- vuoden kerhon tiistaina 12.8.

 

 

31 vuotta hiusalan yrittäjänä toiminut Raimo Räisänen saavuttaa 60- vuoden kerhon tiistaina 12.8.

 

Ari Vilminko

OULAINEN

12.2.2014 oli sellainen päivä, että sen parturialan yrittäjä Raimo Räisänen muistaa joka ikinen päivä. Tuolloin hän sai infarktin, joka laittoi elämänarvot aivan uusiksi.

Se oli sellainen päivä, että sitä en halua kokea uudestaan. Kuin ihmeen kaupalla selvisin kohtauksesta ja sen jälkeen minun elämä on laitettu uuteen järjestykseen, että sydän jaksaa pöhkiä”, ensi viikon tiistaina 60- vuosissynttäreitään viettävä Raimo Räisänen kertoo.

Kun selvisin sairauskohtauksesta, niin ihanan lääkäritätin kanssa käytiin Oulaskankaalla minun asioita läpi. Hän antoi ohjeita, kuinka toimitaan jatkossa, että sydän jaksaa edelleen pöhkiä uusilla elämänarvoilla. Ne ohjeet ovat kirkkaana mielessä ja sen mukaan toimitaan nyt. Tein päätöksen, että minun osalta elämä laitetaan nyt uusiin puihin”.

Sairauskohtauksen jälkeen Raimo Räisänen on löysännyt työtahtia ja se näkyy muun muassa työelämässä. Enää ei parturi-kampaamo Tyylin parturipuoli ole avoinna kuutena päivänä viikossa.

Maanantaisin pidän parturipuolen suljettuna, mutta kampaamopuoli toimii. Työmäärää niin työ- kuin myös siviilipuolella olen vähentänyt, koska ihmisellä on vain yksi sydän. Sen on nyt elämän korkeakoulu opettanut”.

Liian monessa luottamustoimessa olen myös ollut mukana kun kokouspäiviä kertyy vuositasolla 150-170. Joistakin luottamustoimista tulen luopumaan vaikka asiat edelleen kiinnostavat. Nyt edetään terveyden ehdoilla”, ensimmäisenä oulaistelaisena Pohjois- Pohjanmaan maakuntahallituksessa, 12 vuotta toiminut Raimo Räisänen on päättänyt.

Yrittäjänä 31 vuotta

Parturi-kampaamo Tyyli on perustettu vuonna 1957. Parturina Raimo Räisänen on toiminut 35 vuotta, joista 31 vuotta hiusalan yrittäjänä.

Hius on ihmeellinen asia, sillä on nimittäin suurempi vetolujuus kuin kuparilangalla”, Räisänen tietää ja laskeskelee, että hänen parturiuran aikana on hiushoidossa käynyt useampi kymmenentuhatta asiakasta.

Alv koettelee hiusalaa

Arvonlisävero on koetellut viime vuosien aikana parturialan yrittäjiä. Räisänen sanoo, että kun vero oli muutama vuosi sitten alta kymmenen prosenttia, niin se oli silloin kohdallaan. Se myös hänen mielestään silloin synnytti alalle uusia yrittäjiä.

Tällä hetkellä veronosuus on 24 prosenttia eli neljännes eurosta ja se on paljon kun otetaan huomioon kaikki muutkin lakisääteiset yrittäjämaksut. Olemme verottajan juoksupoikana. Kun aikoinaan oli liikevaihtovero, niin siitä yrittäjä sai jälkikäteen kantopalkkion. Nyt tulee aina vaan lisää kustannuksia, jonka yrittäjä itse maksaa”.

Hän sanoo, ettei yrittäjä voi ottaa omille kontolle valtion tekemiä alv- korotuksia vaan korotukset on pakko viedä suoraan hintoihin.

Kun joitakin vuosia sitten arvonlisäveroa laskettiin, niin laskin myös hintoja ja kun vero nousi, niin hinnat nousivat. Se oli mielestäni oikean suuntainen liike oman yrityksen kannalta. Kun jotkut alan yritykset eivät laskeneet alvin laskun aikana hintoja, niin heillä taitaa tehdä nyt tiukempaa hintojen suhteen”, ensi viikolla 60- vuotta täyttävä Raimo Räisänen sanoo.

Raimo Räisänen mietiskelee, että oliko valtion kannalta kannattavaa tehdä rankkaa veron korotusta, koska se toi alalla myötä harmaata taloutta.

Harmittavasti se myös näkyy Oulaisissa. Olikohan valtio asiassa voittaja”, Räisänen punnitsee.

Raimo Räisänen viettää 60- vuotissynttäreitään kahvituksen ja kakun merkeissä Parturi-kampaamo Tyylissä tiistaina 12.8 klo 9.00-18.00 välisenä aikana. Teema on: Juhlitaan, mutta ei lahjota.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot