Oulaisten kaupungin Taiteiden yössä on lupa hullutella”, tapahtumaa junailevat Heli Piippo sekä Minna Vilenius sanovat.

Oulaisten kaupungin Taiteiden yössä on lupa hullutella”, tapahtumaa junailevat Heli Piippo sekä Minna Vilenius sanovat.

 

Torin alue tapahtuman keskuspaikka. Keskuskatu muuttuu Taidekaduksi

Ari Vilminko

OULAINEN

Oulaisten kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Minna Vilenius lupaa, että kun Taiteiden yö toteutetaan Oulaisissa syyskuun 5. päivä, jo kuudennen kerran, niin silloin on lupa hullutella.

Aiempina vuosina kaupungin taiteiden yön päävastuullinen järjestäjä on ollut jokin kaupungin yhdistys tai järjestö, mutta tällä kertaa järjestäjänä toimii Oulaisten kaupungin kulttuuritoimi.

Nyt järjestämiskapula tuli meille, kun yhdistyksistä ei löytynyt voimavaroja tehtävään. Vaikka lupasimme avustaa 2 000 eurolla järjestäjäyhdistystä, niin ketään ei ilmoittautunut mukaan, joten kapula jäi meille”, Vilenius sanoo.

Kulttuuritoimessa tapahtumaa pääasiassa järjestelee Heli Piippo. Hän on työharjoittelussa Haapaveden opistolta ja toimii tapahtuman yhteyshenkilönä.

Taiteiden yön asioita tapahtuu paljon aivan kaupungin ydinkeskustassa kuten torilla sekä kauppaliikkeissä. Toki myös kirjastolla, Väinölässä ja kirkossa, mutta Penttilän taloa ei voida nyt hyödyntää kun se on huputettu. Kirjastolla on ehkä jotain työpajatoimintaa. Väinölänrantaa voisi myös hyödyntää. Kun keskitämme suurimman osan tapahtumista keskustaan, niin keskuskatu muuttuu samalla taidekaduksi. Torin alue on tapahtuman keskuspaikka. Torille tulee myös rekan peräkärry esiintyjille, jossa esimerkiksi tanssijat voivat esittäytyä”, Vilenius suunnittelee.

Yhteistyötä yrittäjien kanssa

Kun tapahtuma järjestetään yhtä aikaa Yrittäjän päivän kanssa, niin sen kunniaksi haluamme tehdä yhteistyötä Oulaisten yrittäjien kanssa. Samaan aikaan on kauppiailla pidennetty aukioloaika perjantaina. Menemme kauppoihin esittämään taidetta, performanssia vaikka synnytyssairaalan puolesta. Kaupoissa voi myös kuorot vierailla tai viulunsoittaja tai joku voi mennä vaikka lukemaan kauppoihin lapsille satuja eli ihan mitä vain, koska on Taiteiden yö. Pikkupalasista kootaan asiat yhteen”, kaupungin kulttuurijohtaja Minna Vilenius tuo esiin.

Heli Piippo sanoo, että taidetalo Väinölässä on ainakin esillä Oulaisten Valovoiman 20 vuotisjuhlanäyttely.

Taikuri Petteri Närhi esiintyy myös Väinölässä kuin myös kirjastolla. Nuopparilla on syyskauden avajaiset”, Piippo kertoo.

Oulaisten Osuuspankin piha- alueella on 4H:n kioski avoinna. Vilenius ja Piippo suunnittelevat, että mikäli sääolot suosivat, niin pihalla voisi pelata erilaisia pelejä sekä ulkoleikkejä.

Kirkossa lauletaan toivevirsiä

Kun Oulaisten seurakunta on tapahtuman yksi yhteistyökumppani, niin kirkossa on useita eri tapahtumia entisten vuosien malliin. Vileniuksen mukaan kirkossa laulavat Oulaisten nuorisokuoro, yksinlaulajat, sekakuoro ja kuullaan myös urkumusiikkia.

Kirkossa lauletaan myös illan aikana toivevirsiä. Kirkkoherranvirastoon ja kirjastolle tulevat laatikot, joihin voi jättää virsitoiveita elokuun loppuun asti”, Heli Piippo kertoo.

Taitelija Juhani Palmu on myös tavattavissa Taiteiden yön aikaan Sarin Kalusteessa. Vuorikiipeilijä, yrittäjä Veikka Gustafsson luennoi päivällä koululaisille sekä yrittäjille illan aikana yrittäjyydestä.

Minna Vilenius ja Heli Piippo sanovat, että nuoria halutaan myös tapahtumaan mukaan ja siitä johtuen koululuokkia on myös tapahtumassa mukaan.

Asioista on puhuttu rehtoreiden kanssa ja suhtautuivat asiaan myötämielisesti. Ehkä koululaiset osallistuvat jo päivällä Taiteiden yöhön omilla tempauksillaan. Se on heille myös koulupäivä”, Minna Vilenius sanoo.

Vilenius muistuttaa, että mukaan voi tulla kuka vaan.

Meille vain ilmoitus mukaan tulosta. Ihan hassulla idealla voi lähteä Taiteiden yöhön, sillä silloin on lupa hullutella”.

  

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot