Oulaisten terveyskeskuksen uusi osoite on entinen Päiväkeskus, kadun toisella puolella.

Oulaisten terveyskeskuksen uusi osoite on entinen Päiväkeskus, kadun toisella puolella.

 

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Oulaisten terveyskeskuksen vuodeosaston remontin myötä osasto muutti viikko sitten juurilleen, jossa terveyskeskus toimi vuosikymmeniä sitten. Uusi osoite on Reservikomppaniankadun toisella puolella, jossa on Onnelan palveluasumisen yksikkö. Palveluasumisen yksikkö on myös terveyskeskuksen henkilökunnan valvonnassa yöllä.

Tilat ovat väliaikaiset, joissa toimitaan noin reilun vuoden ajan ja sen jälkeen on sitten uusi muutto, entisiin remontoituihin tiloihin”, johtava hoitaja Elsa Pyy kertoo.

Muutto vaati pitkät valmistelut, joka periaatteessa aloitettiin jo keväällä kun tuli päätös vuodeosaston remontista”, osastonhoitaja Päivi Keskitalo jatkaa.

Terveyskeskuslääkäri Petri Mäenpää sanoo, että muutto entisiin tiloihin oli paras vaihtoehto.

Muuttomatka oli lyhyt ja se onnistui loppujen lopuksi ihan sujuvasti. Toki se oli aika työllistävä kun osaston tavaroita sekä potilaita siirrettiin väliaikaisiin tiloihin. Kun nyt olemme tänne muuttaneet, niin nyt nähdään ihan konkreettisesti, miksi aikoinaan näistä tiloista muutettiin. Täällä on hieman ahdasta kun käytävät ovat kapeat, mutta eiköhän täällä reilu vuosi pärjätä kun opetellaan talon tavoille ja löydetään omat toimintamallit”, Mäenpää totesi.

Tilaa on vähemmän käytössä entisiin verrattuna ja se näkyy Keskitalon muun muassa varastotiloissa.

Keksimistä on riittänyt, että saa tavarat sopimaan. WC- ja pesutiloja on myös vähemmän ja se hieman hankaloittaa päivittäistä toimintaa.”

Tilat 18 potilaalle

Potilaiden paikkamäärä väliaikaisissa tiloissa väheni, kun huoneisiin sopii 18 potilasta. Vuodeosaston paikkamäärä oli 25.

Meillä on käytössä yksi kolmen hengen huone. Loput huoneet ovat pienempiä kooltaan. 18 paikkaa on maksimimäärä. Pitkäaikaispotilaita ei voitu siirtää osastolle, mutta onneksi heille löytyi tilaa Taukokankaalta. Kun tilaa on vähemmän, niin kotihoidon merkitys kasvaa. Emme kuitenkaan liian hätäisesti kotiuteta”, Mäenpää ja Keskitalo sanovat.

Johtava hoitaja Elsa Pyy sanoo, että vaikka muutto tehtiin onnistuneesti, niin haastetta riittää edelleen. Niitä ovat hänen mukaansa muun muassa potilaskuljetukset röntgeniin, niiden potilaiden osalta, jotka eivät kykene itse liikkumaan.

Pyörätuolilla ei heitä voi sinne kuljettaa, joten joudumme käyttämään taksia. Sen myötä kustannukset nousevat. Laboratoriopalvelut säilyvät kuitenkin entisellään. Terveyskeskuksen kappeli on myös nyt väliaikaisesti pois käytöstä ja sen vuoksi käytämme Oulaskankaan kappelia”, Pyy kertoo.

Hoidoista ei tingitä’

Akuuttien vuodeosastopaikkojen riittävyys huolettaa. Elsa Pyy toivoo, että tulevaisuudessa huomioita kiinnitetään entistä enemmän kotiutustilanteisiin.

Kotihoidon puolelle on saatava lisää resursseja, jotta kotiuttamiset osastolta pystytään tekemään”.

Elsa Pyy, Päivi Keskitalo sekä Petri Mäenpää sanovat, että vaikka muutos entiseen vuodeosastoon on iso, niin perustyö ei siitä muutu mihinkään.

Olemme tyytyväisiä, että väliaikaiset tilat löytyivät näin läheltä. Parhaamme teemme täälläkin ja perusasiat hoidetaan eikä hoidoista tingitä”.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot