Taimitarhalta lähtee asiakkaille vuodessa noin 2,5 miljoonaa metsätainta.

 

 

Taimitarhalta lähtee asiakkaille vuodessa noin 2,5 miljoonaa metsätainta.

 

 

Vuodessa Taimitarhalta lähtee 2,5 miljoonaa tainta

Ari Vilminko

OULAINEN

Koskelan Taimitarhan yrittäjä Sauli Koskela sanoo, että yritys perustettiin vuonna 2003.

Toiminta aloitettiin perustamisvuonna. Ensimmäiset taimet tulivat myyntiin vuonna 2004 ja siitä lähtien olemme perheyrityksenä toimintaa kasvattaneet hallitusti vuosi vuodelta. Laajentumisen myötä on myös kasvihuoneiden määrä kasvanut. Tällä hetkellä on neljä kasvihuonetta, joiden pinta- ala on 3 200 neliöä. Yrityksen toimistotilatkin uusimme kokonaan vuonna 2012. Siihen asti piha- alueella oli junan vaunu, joka oli toimistona. Nykyisessä toimistorakennuksessa on muun muassa työntekijöiden sosiaalitilatkin”, Koskela selvittää.

Vakituisesti Koskelan Taimitarhalla työskentelee 3-4 henkilöä. Sauli Koskela sanoo, että kevät ja syksy ovat taimitarhalla sesonkiaikaa.

Silloin on isompi miehitys. Keväällä lähtee suurin osa taimista asiakkaille ja silloin on tiedossa muun muassa pakkausta sekä lajittelutyötä. Tämä sesonki kestää vapusta juhannuksen yli”.

Hän sanoo, että Taimitarhan alkuvuosina oli myös varsin paljon harvennustyötä, mutta tänä päivänä se on vähempää.

Siemenet ovat niin laadukkaita, ja itävyys jo niin hyvä, että voimme käyttää yksisiemen kylvöä. Silloin taimiharvennusta ei enää juurikaan tarvita”, Sauli Koskela sanoo.

Vuositasolla Koskelan Taimitarhalta lähtee tänä päivänä asiakkaille noin 2,5 miljoonaa metsätainta. Yrittäjän mukaan tavoite on kolmessa miljoonassa taimessa.

Tänä päivänä kasvatamme taimesta hieman kookkaampaa kuin joitakin vuosia sitten. Kun paakkukoko on isompaa, niin se vaatii myös enemmän tilaa. Jos vertaa tämän päivän taimen kasvatusmenetelmää siihen kun aloitimme, niin kasvatusmenetelmät ovat muuttuneet täysin. Liikevaihtokin on tuplaantunut”, Sauli Koskela tietää.

Isojen puristuksessa’

Suomessa on muutama iso taimitarha, jotka hallitsevat markkinoita. Hän sanoo, että taimialan perheyrityksiä on valtakunnan alueella muutamia kymmeniä.

Olemme isojen puristuksessa. Koskelan Taimitarhan asiakkaat ovat noin sadan kilometrin säteellä Oulaisista. Metsänhoitoyhdistykset ovat meidän suurimmat asiakkaat. Uusin asiakas meillä on Keski-Pohjan metsänhoitoyhdistys. Metsänhoitoyhdistysten kanssa meillä on useamman vuoden sopimukset ja se tuo meille turvallisuutta”.

Yrittäjä Sauli Koskela sanoo, että metsätaimet, jotka Koskelan taimitarhalta lähtevät ovat noin vuoden ikäisiä.

Niiden osuus on yli puolet koko tuotannosta, mutta kaksi vuotiaiden taimien määrä on lisääntynyt”.

Ferrarin punainen linjasto

Uusinta uutta Koskelan Taimitarhalla on kylvölaitelinjasto, jota ei ole muilla taimitarhoilla.

Linjasto hankittiin Italiasta ja se on tietenkin Ferrarin punainen väriltään. Linjastoon ovat käyneet tutustumassa tutkimuslaitoksen väkeä ja virolaisiakin alan ihmisiä. Linjasto hoitaa automaattisesti tunnistimilla kennot rullien päälle, turpeen syöttö kennoihin on myös automaattista kuin myös siemen laitto kennoon. Tunnissa linjaston läpi menee noin 600 kennoa”, Koskela selvittää.

Aitataimia, joulukuusia

Koskelan Taimitarhan metsätaimien osuus koko tuotannosta on noin 97 prosenttia.

Loppuosa on aitataimien myyntiä, joka uutta meidän yrityksessä. Aitataimia meneekin ympäri Suomea, joita lähetämme asiakkaille Matkahuollon kautta. Aitataimien mukana tulee asiakkaalle myös istutus- ja hoito- ohjeet”, Koskela kertoo.

Uutta Koskelan taimitarhalla on myös joulukuuset, joiden kasvatus aloitettiin tämän vuoden aikana.

Joulukuusien istutus on vielä kesken. Peltomaalla on noin hehtaarin kokoinen alue, jonne istutettiin 4 000 joulukuusen tainta. Tämä työ menee sesonkien välillä, mutta käsityötä niissä riittää hoidon osalta. Kokeillaan tätäkin, ettei tarvitse Tanskasta kuusia tuoda. Ennen kuin ensimmäiset joulukuuset saadaan markkinoille, niin aikaa menee arviolta noin 7-10 vuotta”, Sauli Koskela Taimitarhalta arvioi.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot