Metsänhoitoyhdistys Pyhäjokilaakson rastilla metsäneuvoja Jari Penttilä selvitti muun muassa metsänhoitotöiden tarpeellisuudesta. Kuvaushetkellä rastilla oli vieraana Lehtopään ja Matkanivan koulun oppilaita.

Metsänhoitoyhdistys Pyhäjokilaakson rastilla metsäneuvoja Jari Penttilä selvitti muun muassa metsänhoitotöiden tarpeellisuudesta. Kuvaushetkellä rastilla oli vieraana Lehtopään ja Matkanivan koulun oppilaita.

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Oulaisten 4H- yhdistyksen toiminnanjohtaja Marjo-Riitta Rytinki muistelee, että kuudesluokkalaisten koululaisten oma metsäpäivä on ottanut paikkansa joka vuosi syksyn alkaessa.

Tapahtumasta on tullut perinne, sillä ensimmäisen kerran koululaiset tutustuivat metsäasioihin vuonna 2004. Siitä lähtien on tapahtuma toteutettu yhdessä useiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Ja nämä kumppanit ovat myös säilyneet mukana joka vuosi”, Rytinki kertoo.

Oppilaita oli tälläkin kertaa jokaiselta Oulaisten alakoululta sekä vielä yksi luokka Merijärveltä.

Metsolan kuntoradan varrella tapahtuman yhteistyökumppanit UPM, Junnikkalan Saha, Riistanhoitoyhdistys, Metsäkeskus, Pyhäjokilaakson Metsänhoitoyhdistys, Metsäsuunnittelu Hollanti sekä Stora Enso kertoivat koululaisille metsäalan asioita. Viimeinen rasti oli 4H:n rasti, jossa nuotion äärellä parin tunnin kierroksen jälkeen oli mahdollisuus makkaran paistoon.

Nuotion äärellä koululaiset kertasivat metsäpäivän kokemuksia. Nuorista aisti selkeästi, että heitä kiinnostaa metsäasiat kun niistä puhuttiin edelleen makkaran paiston yhteydessä. Nuoret saivat rautaisen annoksen metsään liittyvistä asioista alan ammattilaisilta. Hieno tapahtuma jälleen kerran, kun nyt säätkin suosivat. Näin ei ole joka kerta ollut”, toiminnanjohtaja Marjo- Riitta Rytinki sanoi ja lupasi, että ensi vuonna tapahtuma toteutetaan jälleen yhteistyössä uudestaan.

Valo, kosteus, ravinne

Pyhäjokilaakson Metsänhoitoyhdistyksen rastilla metsäneuvoja Jari Penttilä kertoi koululaisille noin 10-15 minuutin aikana muun muassa metsänhoitotöiden tarpeellisuudesta.

Pyrin painottamaan nuorille kolmea pääasiaa, joilla saa puusta parhaan tuoton metsänhoidollisesti. Kun huolehtii valosta, kosteudesta sekä sopivasta ravinnosta, niin puut myös kasvavat paremmin ja isommaksi. Se näkyy sitten lompsan pohjalla”, Penttilä valotti.

Hän selvitti koululaisille muun muassa, että kun muistaa metsässä harvennuksen, niin se tuo valoa puille.

Metsäojituksella saadaan puolestaan metsään sopiva kosteus. Jos näistä kolmesta ydinasiasta yksi puuttuu, niin homma ei silloin pelitä. Kaikki kolme asiaa pitää olla kunnossa. Ei kolmipatterinen soitinkaan toimi, jos on vain kaksi patteria kunnossa”, Jari Penttilä vertasi.

Hän oli myönteisen yllättynyt, kuinka nuorukaisia kiinnosti metsäasiat ja olivat vastaanottavia, eikä porukassa ollut levotonta pulinaa.

Heillä oli myös hyviä kysymyksiä, jotka liittyivät päivän teemaan. Kysymyksissä tuli myös esiin, kuinka heille oli asioita jäänyt mieleen aiemmilta rasteilta”, Jari Penttilä iloitsi.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot