Kirjan julkistamistilaisuudessa Simo Jyväsjärvi totesi, että vaellusretkillä tapahtui hyvin paljon sellaisia asioita, jotka ovat syöpyneet ikiajoiksi mieliin.

 

 

Kirjan julkistamistilaisuudessa Simo Jyväsjärvi totesi, että vaellusretkillä tapahtui hyvin paljon sellaisia asioita, jotka ovat syöpyneet ikiajoiksi mieliin.

 

 

 

AriVilminko

OULAINEN

Oulaisten terveyskeskuksen johtavana lääkärinä vuoteen 2011 saakka toiminut Simo Jyväsjärvi sairastui Lapin hulluuteen vuonna 1978, jolloin hän teki ensimmäisen vaellusretken Lapin selkosille.

Se oli menoa sen jälkeen. Lapin hulluus iski kerralla kun velipojan kanssa tein ensimmäisen vaellusretken Saariselälle. Velipojan kanssa lähdimme matkaan lainakamppeissa ja ihan noviisina. Sen reissun jälkeen olen hankkinut omia varusteita, mutta toki joitakin on pitänyt myöhemmin vielä lainata. Taidot ovat myös hioutuneet vuosien saatossa. Jokaiselta vaellusmatkalta tein muistinpanoja päiväkirjatyyppisesti ruutuvihkoon. Kirjasin ylös retkitunnelmia, aina sääilmiöistä ja luonnosta lähtien vaellusretkien yksityiskohtiin. Muistiinpanoja kertyi useamman vihkon edestä ja nyt ne päiväkirjamerkinnät ovat kansien välissä, Tuntureita ja kairaa kulkemassa kirjassa. Jokaisella reissulla otin myös paljon diakuvia ja niitä on myös kirjassa esillä”, Jyväsjärvi kertoi kirjan julkistamistilaisuudessa viime viikolla.

Tilaisuudessa Simo Jyväsjärvi toi esiin, että vaellukset suuntautuivat pääasiassa Saariselälle ja Käsivarren suurtuntureille, mutta myös Karhunkierros ja Kevon kanjoni tulivat tutuiksi.

Valloitimme tuntureita sekä kesäkelillä että keväthankien aikaan. Kahdeksan retkeä tein yhdessä Pohjan Ilveksen partiolaisten kanssa. Toimin ensin vanhimman poikani Heikin Saukko- vartion vaeltajien oppaana ja matkanjohtajana kuudella vaelluksella. Myöhemmin tein nuoremman poikani Jussin Kärppä- vartion partiolaisten kanssa kaksi hiihtovaellusta”, Jyväsjärvi selvitti.

Lapin hulluus jatkuu edelleen vaikka pitkiä erävaelluksia hän ei enää teekään. Viimeisen vaelluksen hän teki vuonna 2000.

Muistoja ikiajoiksi

Kirjan julkistamistilaisuudessa Simo Jyväsjärvi totesi, että retkillä tapahtui hyvin paljon sellaisia asioita, jotka ovat syöpyneet ikiajoiksi mieliin.

Eräs sellainen sattui kun päädyimme vaellusporukan kanssa Lossujärven eräkämpälle lumimyrskyn loppua odottamaan. Lumimyrsky oli sellainen, ettei eteensä nähnyt. Kämpillä oli kolmentoista hengen vaellusporukka, kuka mistäkin. Siellä kulutimme aikaa korttia pelaten ja odotimme myrskyn laantumista. Rajavartijat kävivät välillä sanomassa, että pysykäähän sisätiloissa”.

Kirjan kirjoittamisen Jyväsjärvi aloitti jäätyään eläkkeelle parisen vuotta sitten.

Kirjaprojektin loppukiri alkoi viime kevättalvella, sillä olin päättänyt juhlistaa 65- vuotispäivääni kirjan valmistumisella. Käsikirjoituksen tarkistamisessa sain korvaamattoman avun vaimoltani Arjalta, joka jaksoi syventyä yksityiskohtiin ja aina uusi versio oli edellistä parempi. Netistä löysin sopivan kustantajan ja itse tein kirjan taiton sekä kuvasuunnittelun”, Simo Jyväsjärvi selvittää.

Tuntureita ja kairaa kirjaa on myynnissä muun muassa Urheilu Pajalalla.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot