Oulaisten kuntajakoselvitys viime viikolla ei juuri kiinnostanut kaupunkilaisia kun valtuustosalin täytti vain parikymmentä asiasta kiinnostunutta.

 

 

 

Oulaisten kuntajakoselvitys viime viikolla ei juuri kiinnostanut kaupunkilaisia kun valtuustosalin täytti vain parikymmentä asiasta kiinnostunutta.

 

Kuntajakoselvitys ei juuri kaupunkilaisia kiinnostanut

Valtuustosalissa vain parikymmentä asiasta kiinnostunutta

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Oulaisten kuntajakoselvitys viime viikolla ei juuri kiinnostanut kaupunkilaisia kun valtuustosalin täytti vain parikymmentä asiasta kiinnostunutta. Toisaalta kuntajakoselvityksestä ei ollut päättäjillä mitään uutta kerrottavaa, kun oli jo tiedossa, että Haapavesi saati Alavieska eivät ole selvityksessä mukana. Haapavesi ilmoitti irtaantumisestaan jo kesällä ja Alavieska päivää ennen Oulaisten tilaisuutta.

Useampaan otteeseen yleisöstä kysyttiinkin, että miksi kuulemistilaisuus järjestetään, koska tiedossa oli, että esillä olleet neljä kuntaa, Oulainen, Haapavesi, Alavieska sekä Haapavesi eivät muodosta yhtä kuntaa.

On voimassa oleva laki, että kaikkien kuntien on tehtävä kuntajakoselvitys. Me olemme sen tehneet ja vieneet sen loppuun saakka eli tänne kuulemiseen saakka, jossa kuntalaiset voivat kertoa asiasta oman mielipiteensä”, Oulaisten kaupunginjohtaja Esa Sippola totesi.

Neljän naapurikunnan kanssa aloitimme kuntajakoselvityksen, mutta kaksi putosi pois jo ennen finaalivaihetta. Tässä kuulemistilaisuudessa kuntalaisilla on arvioitavana loppuraportti. Kaikki muu on arvailua ja spekulaatioita”, Sippola sanoi.

Oulaisten kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Heiska totesi, että Oulainen halusi viedä kuntajaksoselvityksen loppuun saakka, koska se oli lainsäädännön antama määräys.

Näin oli viisaampi tehdä. Itse olisin toivonut työhön kuntien yhteistä säveltä, mutta näin ei käynyt. Neuvottelut jäivät kesken kun Haapavesi ilmoitti jo hyvissä ajoin luopuvansa selvityksestä. Loppu nyt oli tällainen”, Heiska totesi.

Vaikka pohja kuntajaksoselvitykseltä putosi pois, niin kuntalaisilla riitti kuitenkin kysymyksiä asian tiimoilta.

Kaija Sepponen halusi tietää, että mitä olisi muuttunut, jos neljästä kunnasta olisi tullut yksi kunta. Pekka Heiska sanoi, että Oulaisten osalta eivät kaikki nykyiset palvelut olisi säilyneet.

Jos neljästä olisi tullut yksi, niin tuskinpa täyden palvelun terveyskeskusta olisi säilynyt jokaisessa paikassa. Voi oikeastaan kysyä, mitä meille jää, jos 70 prosenttia otettaisiin esimerkiksi palveluista pois”.

Reporahojen perään kyseltiin

Arto Korpi kuin myös Jouni Kellokoski kyselivät reporahojen perään, kuinka niiden käy, mikäli olisi vain yksi kunta. kaupunginjohtaja Esa Sippola vastasi, että jos olisi yksi kunta, niin se tarvitsisi kaikkien kuntien rahat, reporahatkin.

Kaupunginkamreeri Hannu Kaartinen kertoi, että Oulaisten kaupungilla on reporahoja tällä hetkellä noin 14,7 miljoona euroa.

Meillä on hyvä potti käytössä kun varoja on kitsaasti käytetty. Tuotto on elokuun loppuun mennessä ollut 6-7 prosenttia”, Kaartinen totesi.

Onneksi meillä on ollut reporahoja, joiden turvin pää on pysynyt veden pinnan yläpuolella”, kaupunginjohtaja kiitteli.

Anne Mattila totesi, että reporahojen määrä on kuntalaisten silmin katsottuna iso raha.

Muissa kunnissa taitavat reporahat jo olla miinuksen puolella”, Mattila epäili.

Itsenäisen Oulaisten tulevaisuus

Yleisön taholta myös kysyttiin, mikä on Oulaisten tulevaisuus itsenäisenä kuntana. Siihen kaupunginjohtaja Esa Sippola totesi, että tällä hetkellä siihen on mahdoton vastata.

On kuitenkin varma asia, että sopeuttamistarve on melkoinen, arvioisin että useamman miljoonan tarve. Jos aiomme turvata kaupungin palvelut jollakin tasolla, niin tarvitsemme palvelurakenteen muutoksen. On myös huomioita, että valtiovallan taholta kiristetään vyötä kaiken aikaa kuntia kohtaan. Valtion osuuksia tulee ensi vuonna noin 1,4 miljoonaa euroa vähemmän ja se tietää kiristystä kuntatasolla”, Sippola meinasi.

Sippola väläytti vielä, että mikäli tällä alueella sopeuttamista ei tehdä tai palvelurakenteita muuteta, niin veroäyri saattaa singahtaa 27 prosenttiin.

Se ei ole kuitenkaan oikea ratkaisu”.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot