Sunnuntaina 80- vuotissynttäreitään viettänyt Arvo Kamsula sanoo, että omakotitalossa sekä pihamaalla riittää touhua.

 

 

Sunnuntaina 80- vuotissynttäreitään viettänyt Arvo Kamsula sanoo, että omakotitalossa sekä pihamaalla riittää touhua.

 

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Sunnuntaina 80- vuotissynttäreitään juhlinut Arvo Kamsula tietää, mitä on toimia omaishoitajana. Ennen kuin hänen vaimonsa sai vajaa pari vuotta sitten hoitopaikan Taukokankaalta, toimi hän vaimon omaishoitajana useamman vuoden ajan.

Se oli raskasta aikaa”, Kamsula huokaa.

Nykyään hän käy joka toinen päivä ulkoiluttamassa vaimoaan Taukokankaalla.

Tavallaan sekin on edelleen omaishoitajan työtä, mutta ei enää niin raskasta kun vaimo oli kotona. Tiedän, mitä on omaishoitajan työ, eikä sitä arvosteta riittävästi”.

Elämäntyönsä Arvo Kamsula on tehnyt lähinnä maalarina, parkettiasentajana kuin myös mattomiehenä. Oulaisissa syntynyt Kamsula on ehtinyt kiertää työn perässä lähes koko Suomen ympäri. Työpaikat ovat löytyneet muun muassa Hämeenlinnasta, Riihimäeltä, Jyväskylästä sekä Oulusta.

Oulun reissu oli mielenkiintoinen kun menin siellä käymään sukulaisen luona ja menimme Oulun yhtiön ruokalaan syömään. Samalla reissulla jäin sitten sinne töihin. Sen verran piti odottaa töiden alkamista, että kävin hakemassa vaimon Jyväskylästä Ouluun”, 13-vuoden iästä lähtien työelämässä mukana ollut Kamsula kertoo hymyssä suin.

Kun olimme Oulussa asuneet 12 vuotta, niin vaimo alkoi sairastaa. Lääkäri sanoi, että olisi hyvä jos vaihtaisitte maisemaan jo ilman laadunkin takia. Kysyttiin, että olisiko Oulainen sopiva paikka. Lääkäri kyseli, että missä sellainen paikka on ja kuuli, että 100 kilometrin päässä Oulusta. Se oli hänen mukaansa ihan riittävän kaukana Oulusta. Niinpä vuonna 1966 muutimme Oulaisiin”, terävämuistinen Arvo Kamsula selvittää.

Hän muistaa, että silloin rakennettiin Kostepäähän ensimmäinen talo. Siitä lähti se alue kehittymään ja tänä päivänä Kostepää on hyvää asumisaluetta.

On omakotitaloja sekä rivitaloja. Tuntuu, että sinne eksyy”.

Varaus senioritaloon

Omakotitalon Kamsulat rakensivat Miettimäelle vuonna 1996. Arvo sanoo, että silloin hän jäi eläkkeelle ja piti rakentaa itselle eläketalo.

Nyt ikää alkaa olla jo lähes sata vuotta, niin enää ei tahdo jaksaa yksin taloa hoitaa eikä huoltaa. On pihan hoitoa ja talvella lumitöitä. Omenapuissakin riittää syksyllä touhua. Pari kesää sitten yhdestä omenapuusta tuli omenoita 120 kiloa. Niitä kuskattiin hevosillekin. Omenapuun oksat roikkuivat maassa lähes kaikki”, Arvo muistelee.

Toki vielä olen jotenkuten talon kanssa pärjännyt, mutta talo kaipaa naisen kättä. Olenkin suunnitellut, että laitan talon myyntiin, mutta ensinnä pitää saada selville, saadaanko senioritalon rahoitus kuntoon. Olen sieltä varannut asunnon. Minulle se olisi ihanteellinen asumismuoto”.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot