Komean kaivosmiespatsaan airueena olivat tietenkin entiset mainarit, Kalle Häkkilä (vas.) sekä Voitto Laurila.

 

 

Komean kaivosmiespatsaan airueena olivat tietenkin entiset mainarit, Kalle Häkkilä (vas.) sekä Voitto Laurila.

 

Ari Vilminko

VIHANTI

Vihannissa paljastettiin lauantaina kaivosmiespatsas, jolla osoitetaan kunnioitusta Vihannin kaivosta kohtaan kuin myös kaivoksessa työskennelleille mainareille. Patsas on myös muistutus nuoremmalle sekä tuleville sukupolville, mitä Vihannissa on tehty ja minkälaista kaivostyö on ollut. Korkeaan kivipatsaaseen on kaiverrettu poraustaso, jossa porari poraa kalliota.

Ilahduttavasti tilaisuudessa oli paikalla paljon Vihannin kaivoksen entisiä työntekijöitä, aina kaivosmiehistä lähtien. Eräs heistä, kaivoksessa alusta alkaen eli vuodesta 1951 työskennellyt Viljo Karvonen meinasi, että muistopatsas on Mainarin iltahuuto.

Patsaan paljastustilaisuuden juhlapuhujana oli vasemmiston kansanedustaja Risto Kalliorinne.

Puheessaan hän otti esiin muun muassa, kuinka suuri merkitys Vihannin kaivoksella oli koko Vihannin kunnalle.

Kaivoksen merkitys oli valtaisa. Kaivos tuotti kunnalle ja sen asukkaille työtä ja hyvinvointia vuosikymmenien ajaksi. Kun kaivostoiminta loppui vuonna 1992, niin oli hyvin kuvaavaa, että Lampinsaaren kylän asukasmäärä putosi rajusti. Kaivostoiminnan aikana kylän väkiluku oli noin tuhat, mutta toiminnan loputtua väkiluku putosi 400 asukkaaseen. Palvelut vähentyivät ja kylä hiipui niin monen muun kylätaajaman tavoin työpaikkojen kadottua”, Kalliorinne totesi.

Hän otti esiin myös maailman muuttumisen kuin myös sen myötä muuttuvan elinympäristömme. Kalliorinne sanoi, että Vihannin sinkkikaivos on alueen ylvästä historiaa kuin myös Vihannin kunta on historiaa kuntaliitoksen myötä.

Kaivoksen ja Vihannin kunnan, kaivostyöläisten ja kuntalaisten tarinat kuitenkin elävät. Tämän muistomerkin julkistaminen kertoo osaltaan sitä tarinaa tuleville sukupolville. Patsastoimikunta on tehnyt hienon teon, joka kantaa pitkälle tulevaisuuteen”.

Mätä omena pilaa koko sadon’

Kansanedustaja Risto Kalliorinne otti kantaa myös Sotkamon Talvivaaran nykyiseen toimintaan.

Kuulemme usein sanottavan, että yksi mätä omena pilaa koko sadon. Tänä päivänä kaivosteollisuudessa se pitää enemmän kuin hyvin paikkansa. Jo vuosien ajan olemme saaneet katsoa ja kuunnella sekä lukea lehdistä, kuinka Talvivaaran toiminnassa kaikki ei ole ollut kohdallaan. Ympäristönäkökulmat on unohdettu, oikeusprosessissa on useita kanteita ja yleensä ottaen koko kaivoksen toiminnan olemassa olo on kyseenalaistettu monien eri tahojen toimesta. Talvivaaran on hoidettava vastuunsa kuten kaikkein muidenkin kaivosten ja kaivoshankkeiden”, Risto Kalliorinne vaati Vihannissa.

Hallinta Raahen kaupungille

Patsaan paljastustilaisuudessa, toimikunnan puolesta Sulo Nurkkala luovutti kaivosmiespatsaan Raahen kaupungin hallintaan. Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen sekä valtuuston puheenjohtaja Kari Malkamäki ottivat sen kaupungin puolesta vastaan. Kaupunginjohtaja lupaili patsaan ympärille lisää valaistusta.

Tämä on Raahelle arvokas patsas ja sitä hoidetaan sen mukaisesti. Valaistuista lisätään ja ehkä myös valvontakamera asennetaan valvomaan kaivosmiespatsasta”, Karjalainen suunnitteli.

Omassa puheenvuorossaan, kaivoskylän lapsi, Kari Malkamäki muisteli lapsuuttaan Lampinsaaressa.

Paljon on asioita muistissa kaivoskylästä ja nyt niitä varsinkin on tullut mieleen, kun kaivosmiespatsasta on puuhattu Vihantiin. Muistot ovat hienoja ja haikealta tuntuu”, Malkamäki tunnusti.

Sulo Nurkkala patsastoimikunnasta on erityisen kiitollinen kaikille lahjoittajille, jotka mahdollistivat, että kaivosmiespatsas saatiin Vihantiin. Erityisen kiitollinen Nurkkala on Pyhäsalmen kaivokselle, joka lahjoitti hankkeelle huomattavan summan euroja.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot