Maaliskuun ensimmäisenä päivänä eläkkeelle siirtyvä kappalainen Jaakko Arppe kehuu Oulaisten seurakunnan työyhteisöä, joka hänen mukaansa on ollut hoitava.

Maaliskuun ensimmäisenä päivänä eläkkeelle siirtyvä kappalainen Jaakko Arppe kehuu Oulaisten seurakunnan työyhteisöä, joka hänen mukaansa on ollut hoitava.

 

 

 

Maaliskuun alusta eläkkeelle siirtyvä Oulaisten seurakunnan kappalainen Jaakko Arppe sanoo, että seurakunnassa on ollut hyvä ja mukava työskennellä. Ennen eläkkeelle siirtymistä ehti hän työskennellä Oulaisten seurakunnassa noin yhdeksän vuoden ajan.

Se aika on ollut mielenkiintoista ja hyvää aikaa. Työ on ollut laaja-alaista siinä mielessä, että olen saanut olla monessa mukana, varsinkin jumalanpalvelus- ja musiikkityössä, yhteiskunnallisessa työssä miesten ja naisten saunailtoineen sekä lapsityössä. Lapsityö onkin ollut minulle todella mieluista ja on ollut mukavaa, kun kerhoissa lapset puhuttelevat minua etunimellä. Se tuntuu mukavalta. Ympäristöasiat olen myös kokenut omakseni. On ollut useita mielenkiintoisia tapahtumia, joista ykköseksi taitaa nousta perinnevihkimiset viime kesän Konepäivien aikaan Käpylän koululla. Se oli hieno tapahtuma erilaisuudellaan normaalista nykypäivän vihkimisestä. Wanhan ajan jumalanpalvelukset Konepäivillä ovat olleet minulle erittäin mieluisia ja olen niihin huolellisesti valmistautunut, jotta saavutettaisiin vanhan ajan tunnelma. Esimerkiksi vanhat tekstit pitää myös lukea vanhanaikaisesti”, Arppe sanoo.

Seurakunnan työyhteisö on ollut mielestäni todella hyvä ja varsin hoitava myös erityisen hyvine esimiehineen. Luottamushenkilöt ovat olleet asiallisia ja kannustavia”.

Oulaisten seurakunnan palvelukseen Jaakko Arppe tuli vuoden 2006 alusta.

Vuonna 2005 elokuussa tuli seurakunnassa kappalaisen paikka avoimeksi kun Markku Järvelä jäi eläkkeelle. Kappalaisen virkaan oli viisi hakijaa ja lokakuussa oli haastattelu ja saman tien kirkkovaltuusto päätti minut valita virkaan”, Hailuodon seurakunnasta Oulaisiin siirtynyt Arppe muistelee.

Vuoden verran olin kappalaisen virasta virkavapaalla kun hoidin Alavieskan kirkkoherran virkaa. Kirkkoherra Matti Hirvilammi oli vuoden virkavapaalla, jolloin tuurasin häntä vs kirkkoherrana Oulaisten seurakunnassa”.

Kirkon palveluksessa hän on ollut 38 vuoden ajan, josta yli 25 vuotta vierähti Koillismaalla, Posion seurakunnassa.

Posio oli minulle rakas paikka ja on sitä edelleenkin. Sieltä löytyi vaimokin ja lapset ovat siellä syntyneet”, Jaakko Arppe sanoo.

Iso muutos vuosien aikana

38 vuoden aikana on seurakuntien toimintatavat sekä yleensäkin työt hyvin paljon muuttuneet.

Kun muistelee vaikka 1980-luvun vaihdetta, niin ei ollut tietokoneita saati kännyköitä. Asiat eivät silloin olleet niin yksinkertaisia. Muutos on niistä ajoista ollut valtavaa. Kirkon käsikirjakin on muuttunut näiden vuosien aikana moneen otteeseen. Samoin virsikirja, Raamatunkäännös ja katekismus ovat uudistuneet. Nykyaika on ollut muutosten aikaa”, Arppe toteaa.

Vaikka Posio on Arppen perheelle rakas paikka, onhan siellä kesäasuntokin, niin Oulaisiin Jaakko ja Ritva jäävät ainakin toistaiseksi asumaan Jaakon eläköitymisen jälkeen.

Oulaisissa on hyvät palvelut ja hyvät yhteydet. Lisäksi sukupitäjäni Haapavesi on naapurina.".

Eläkepappina hän on lupautunut tuuraustehtäviin seurakunnan eri tehtävissä.

Pappi on aina pappi. Olen jo maaliskuulle lupautunut mukaan yhteen seurakunnan päiväkerhoon. Posiolla on tiedossa kesällä vihkimistilaisuus”, Jaakko Arppe kertoo.

Ari Vilminko

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot