Mauno Nevala on Vuoden lainaaja Oulaisissa. Kukat ja Oulainen-mukin hänelle ojensi kirjastotoimenjohtaja Inga Petäjäsoja.

 

Mauno Nevala on Vuoden lainaaja Oulaisissa. Kukat ja Oulainen-mukin hänelle ojensi kirjastotoimenjohtaja Inga Petäjäsoja.

 

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Oulaisten kaupunginkirjaston vuoden lainaaja on Mauno Nevala.

Valinta tuli näkökentän ulkopuolelta, mutta ei ehkä kuitenkaan puskista”, Nevala meinasi kirjaston valinnasta.

Kirjastonjohtaja Inga Petäjäsoja sanoi, että Mauno Nevala valittiin vuoden lainaajaksi hänen kirjastonkäytön monipuolisuudellaan.

Mauno käyttää kirjastoa aktiivisesti, mutta hän myös tuottaa kirjastoon aineistoa. Hän kirjoittaa muun muassa kolumneja kirjaston seniorinettiin ja käyttää digitaalista musiikkikirjastoa, Naxosta”, Petäjäsoja sanoi.

Nevala ihmettelee, kuinka vähän Naxos Music Libraray käytetään tänä päivänä.

Se on ilmainen palvelu ja musiikkia voi kuunnella kotikoneelta. Itse käytän musiikkipalvelua säännöllisesti viikonloppuisin. Palvelusta löytyy todella hyvää musiikkia laidasta laitaan. Suosittelen ehdottomasti”.

Kirjaston tilastojen mukaan Naxos musiikkikirjaston käyttökertoja viime vuonna oli 850 ja kuunneltua musiikkia 9 962 kappaletta.

Se on todella vähäinen määrä, kun otetaan huomioon, että palvelu kuuluu koko Tiekkö-kirjaston alueella”, Nevala ihmettelee.

Pitkä suhde kirjastoon

Vuoden lainaaja sanoo, että hänellä on pitkä suhde kirjastoon. Se on kestänyt jo 45 vuoden ajan.

Se on yhtä pitkä kuin avioliittoni Anna-Liisan kanssa. Kumpikin suhde kulkee saman kaavan mukaisesti. Vaimosta tulee vuosi vuodelta aina vaan tärkeämpi kuin myös kirjastosta”, Mauno Nevala muotoilee.

Vuonna 1974 Nevala aloitti Oulaisten kirjastossa musiikin kuuntelupiirin.

LP-levyjä kuunneltiin tiiviillä porukalla aina 1977 vuoteen saakka. Ne olivat nautinnollisia hetkiä, kun äänentoistolaitteet olivat huippuluokkaa. Pikkuhiljaa se kuitenkin hiipui. Ingan kanssa yritettiin sitä elvyttää pari vuotta sitten, mutta ei noussut enää pystyyn”, Mauno Nevala harmittelee.

Mauno Nevalan monipuolisuus kirjaston käyttäjänä näkyy myös siinä, että hän lainaa muutakin kuin kirjoja.

Lehdet ovat myös yksi tuote joita lainaan. Kotona on käynyt paljon erilaisia lehtiä, aina Tekniikan Maailmasta lähtien”.

Oulaisten kaupunginkirjaston kokonaisuus saa Nevalalta isot kehut ja varsinkin lastenosastoa hän pitää erinomaisena.

Ihan huippupaikka. En voi kuvitella elämää ilman musiikkia ja kirjastoa. Lastenosasto on saanut kehuja muiltakin kuin minulta”, vuoden lainaaja kiittelee ja sanoo, että kirjastoa hän käyttää muutaman kerran kuukaudessa, mutta toisinaan muutaman kerran viikossa.

Kun vuoden lainaaja julkistettiin Oulaisissa, niin Mauno Nevala totesi, että valinta tuli sopivaan aikaan. Silloin hän luki oululaisen kirjailijan, Joni Skiftesvikin kirjaa Valkoinen Toyota vei vaimoni.

Kirjalla hän voitti samana päivänä Runebergin palkinnon ja se oli minun silmieni edessä”.

Parhaat kirjat mies muistiin’

Oulaisten kirjaston taholta esitettiin, että Nevala listaisi parhaat kirjat mies muistiin. Lista on viime syksyltä. Hän sanoo, että kirjat ovat sellaiset, jotka ovat jääneet mieleen ja kolahtaneet positiivisesti. Nämä kirjat ovat myös esillä kirjastolla omalla pöydällään.

Listan ykkösenä on Aarresaari. Kirjasta Nevala sanoo, että se vei maalaispojan, erilaiseen kiehtovaan maailmaan. Toisena on Sieppari ruispellossa.

Sieppari-kirjan slanginen tajunnanvirta räjäytti 20- vuotiaana omaakin tajuntaani”,

Sen jälkeen tulee muun muassa Tuntematonta sotilasta, Sinuhe egyptiläistä, Poliittisia muistelmia, Paasilinnan Hirnuva maailmanloppu, Sofi Oksasen Puhdistus, Pauliina Rauhalan Taivaslaulu.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot